Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
KlubowiczSJ
Koledzy i kole¿anki pomó¿cie mi wyborze anteny bo sam tego nie ogarniam... któr± antene balkonow± proponujecie?? MASEN" MINI BOOMERANG K-23, MASEN SUPER BOOMERANG K-24, SIRIO THUNDER, SIRIO BOMMERANG 27A.
Niestety jestem zmuszony postawiæ jedynie antene balkonow± gdy¿ na 1/2 , czy 5/8 fali wspólnota mieszkaniowa nie chce mi siê zgodziæ na postawienie anteny. Drugi temat, jaki kabel antenowy?? RG-58, H-155... RG-213U i inne grube odpadaj± gdy¿ potrzebujê bardzo elastyczny kabel!!
U¿ytkownik
W temacie anten balkonowych to nie pomogê - nie mam balkonu.. ale mam bazê i u¿y³em kabel RG-58 - cienki dobrze siê uk³ada/ elastyczny.. ;)
KlubowiczSJ
Witam je¶li chodzi o anteny balkonowe s± to anteny 3/4 fali lub 1/2 fali ,je¶li mieszkasz na ostatnim piêtrze to ja bym postawi³ 5/8 3 przeciwwagi na wysiêgniku od anteny satelitarnej. I nie piszê bzdur bo kiedy¶ siê ju¿ zajmowa³em monta¿em takiej anteny.Co do balkonowej to na pewno bêdzie lepsza jaka¶ "mobilka" ,na pocz±tku te¿ mia³em ale 1/2fali stroi³a dobrze ale by³a krótka i odbiór by³ marny a nadawanie tez nie bardzo poniewa¿ do leszczyn dolatywa³em na jakie¶ 3-4s.
Je¶li mieszkasz nisko to oczywiste ¿e zasiêg bêdzie jak z mobila.
Co do wspólnoty mieszkaniowej to nie wiem z jakiego miasta jeste¶ ale maj± obowi±zek udostêpniæ ci miejsce na dachu do zamontowania instalacji antenowej podkre¶lam ¿e w pro¶bie nale¿y napisaæ i¿ chodzi o instalacjê antenow± ,a jaka to antena to guzik im do tego . Powinni pozwoliæ poniewa¿ dach budynku jest czê¶ci± wspóln± i masz do niego dostêp bez ograniczeñ tak jak do klatki schodowej która te¿ jest czê¶ci± wspóln±.Odmowa na monta¿ w/w instalacji ¶wiadczy o niewiedzy i z³o¶liwo¶ci "starych dziadów" zasiadaj±cych na stanowiskach w wspólnotach mieszkaniowych. Piszê o tym poniewa¿ te¿ to przerabia³em tak d³ugo a¿ siê zgodzili ,pozdrawiam Mirek.
KlubowiczSJ
Mirek, sek w tym ¿e jako czê¶æ wspólna musz± siê zgodziæ co najmniej 90% mieszkañców wspólnoty a niestety zgodzi³o siê zaledwie 75% :( Tak to jest jak siê ma s±siadow 70-90 letnich boj±cych siê uderzeñ atmosferycznych oraz którym siê nie da przegadaæ, wyt³umaczyæ... Z racji ¿e jest nadchodz±ca zima to da³em sobie spokój ale na wiosnê ze zgod± czy bez to i tak postawie antenê i na pewn± 5/8 fali