Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
U¿ytkownik
Krystian_Rubic napisał:
Rozumiem ¿e przed startem stacji bêdziesz stroiæ antenkê. Ciekawi mnie jaki SWR osiagniesz?!?
dam znaæ oczywi¶cie. ju¿ profesor Leszek jest w domu, wiêc bêdziemy dzia³aæ .jeszcze tylko podwi±¿e przeciwwagi i ³ogieñ w eter :)
Moderator
mobil-¿ory napisał:
Krystian_Rubic napisał:
Rozumiem ¿e przed startem stacji bêdziesz stroiæ antenkê. Ciekawi mnie jaki SWR osiagniesz?!?
dam znaæ oczywi¶cie. ju¿ profesor Leszek jest w domu, wiêc bêdziemy dzia³aæ .jeszcze tylko podwi±¿e przeciwwagi i ³ogieñ w eter :)
Ustalili¶my,¿e zamontujemy i zrobimy strojenie z Mariuszem w najblizszym tygodniu czyli we wtorek.Musi on za³atwiæ sobie akumulator bo bêdzie mia³ on czym nadawaæ ale nie bêdzie mia³ z czego...
U¿ytkownik
hehe ju¿ jest zasilacz transformatorowy 20 A na razie po¿yczony ale sprawny :)
U¿ytkownik
To rzuæ wpis na forum jak ten wtorek siê potwierdzi to postaram siê byæ obecny przynajmniej w eterze.
U¿ytkownik
Wielkie odliczanie! ;) I wszyscy zainteresowani niecierpliwi!
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
Wielkie odliczanie! ;) I wszyscy zainteresowani niecierpliwi!
Z tego co widzê to co niektórzy a¿ nogami przebieraj± nie mog±c siê ju¿ tego doczekaæ...
U¿ytkownik
161JGB292 Leszek napisał:
Z tego co widzê to co niektórzy a¿ nogami przebieraj± nie mog±c siê ju¿ tego doczekaæ...
Dok³adnie Leszku dok³adnie.
Co prawda dzi¶ pogoda nie zabardzo ale mam nadziejê ¿e siê zestroicie i stacja bazowa mobil-¿ory wystartuje! ;)
U¿ytkownik
przelotne opady. mam tak¿e nadziejê,¿e nic dzisiaj nie przeszkodzi w pracach
Kaplicowy wstawaj:)
U¿ytkownik
Sta³o siê faktem Mariusz ju¿ pracuje od siebie z bazy.
Moderator
mobil-¿ory napisał:
przelotne opady. mam tak¿e nadziejê,¿e nic dzisiaj nie przeszkodzi w pracach
Kaplicowy wstawaj:)
Co Ty spaæ nie mo¿esz czy nie jadasz ¶niadañ?Wyluzuj,popatrz na antenkê,poklep ¿one po obbudowie,napij siê herbaty,spójrz na radio President Jackson I wersja expotrtowa 2013 r.¯ycie jest piêkne.Nie ma co siê stresowaæ.A wtyki na gruby kabel masz?No to po co siê stresujesz?Zrób sobie wycieczkê,poje¼dzij trochê i poszukaj oddychaj±c wiosennym powietrzem a potem pogadamy...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-07 20:46:59)
Nowy u¿ytkownik
Zysk : 3,5 dBd Fizyka ma swoje prawa, jest bezlitosna. Zapomnieæ trzeba. Nierealne. Co¶ podobnego mo¿na otrzymaæ przy antenie 3x5/8L ale to wychodzi z 19m wysoko¶æ. Producent chce"podrasowaæ" sztucznie antenê, mówi nie pisz±c o "5,65 dBi -stosunek do ant. izotropowej" a tu trzeba daæ minus 2.15 (sta³a) wtedy = 3,5 te dBd na wysoko¶ci 10m. A to ju¿ sztuczka marketingowa a nie realia.
Ostatnio edytowany przez CzarnyFelek (2013-08-11 22:10:04)
U¿ytkownik
mobil-¿ory jak tam twój Winkler XA-27L po tych ostatnich wiatrach?
Powiedz czy ostatecznie przeciwwagi mocowa³e¶ za pomoc± ¿y³ek/nitek czy co¶ takiego?
U¿ytkownik
Krystian_Rubic napisał:
mobil-¿ory jak tam twój Winkler XA-27L po tych ostatnich wiatrach?
Powiedz czy ostatecznie przeciwwagi mocowa³e¶ za pomoc± ¿y³ek/nitek czy co¶ takiego?
winkler w piwnicy :( czeka na nowego w³a¶ciciela musia³em ja ¶ci±gn±æ.tak przeciwwagi mia³em podwi±zane ¿y³ka do kosiarki FI 2mm
U¿ytkownik
Szkoda. :/
U¿ytkownik
zapoznaj siê
http://www.sjuliet.pun.pl/viewtopic.php?id=640
:cry::peace: