Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
Moderator
Z wielkim zdziwieniem przys³uchiwa³em siê na radiu CB pewnej dyskusji w której uczestniczyli wieloletni u¿ytkownicy radia CB ze sta¿em piêtnastoletnim i i osiemnastoletnim.Dzielili siê oni miêdzy sob± tym,¿e stroili swoje anteny w mobilu ku mojemy wyj±tkowemu zdziwieniu poprzez docinanie kabla.Jeden z uczestników tej pasjonuj±cej rozmowy na radiu CB uzasadnia³ to tym,¿e szkoda mu by³o ci±æ promiennik w jego tak piêkne pracuj±cej antenie Lemm At-2001 Turbo.Opowiada³ o niej tak namiêtnie jak pewien mê¿czyzna o swojej narzyczonej,która z jego opisu wygl±da jak modelka na której wzorowali siê producenci s³awnej lalki Barbi.Z rozmowy pomiêdzy starymi u¿ytkownikami radia CB wynika³o,¿e jeden z nich chce t± antenê pozostawiæ nie tylko w stanie "dziewiczym"ale w taki sposób dokonuje siê strojenia anten u¿ywaj±c do tego reflektometr za 30,00z³,który notabene nie jest miernikiem a raczej wska¼nikiem.S³uchaj±c tego d³u¿szy czas nie wytrzyma³em d³u¿ej,zabrekowa³em i zapyta³em ich jakie wskazania pokaza³ im taki miernik po dokonaniu strojenia anteny do radia CB kablem.Rozmówca ten powiedzia³,¿e miernikiem tym zmierzy³ SWR i wysz³o mu na 1,1.S³ysz±c to powiedzia³em mu,¿e zapomnia³ tym profesjonalnym miernikiem dokonaæ jeszcze jednego pomiaru.Rozmówca mój by³ bardzo zaskoczony tym co powiedzia³em i zapyta³ mnie:Jakiego pomiaru zapomnia³em dokonaæ tym miernikiem?Swojego braku wiedzy na ten temat i wyj±tkowej g³upoty-odpowiedzia³em mu...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-03-26 12:42:42)
U¿ytkownik
hehe dobre to :) u¶mia³em siê ,¿ê hej. ciekawe czy w aucie te¿ robi tak z olejem jak z anten± ,tzn wymienia olej ale filtr zak³ada stary bo jak to mówi stan dziewiczy musi byæ zachowany
Strony: 1