Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
Moderator
Dokonuj±c strojenia anteny CB w samochodzie lub masztach antenowych musimy przeprowadzaæ to w idealnych warunkach a wiêc pozbawionych wilgoci,szronu i wody na powierzni dachu pojazdu lub antenie oraz w kablu,który w wyniku tego prowadzi do utlenienia siê jego i znacz±cej zmiany swoich parametrów.Niestety wilgoæ i woda w antenie lub dachu powoduje znaczne przek³amania odczytu warto¶ci SWR,który zmienia siê natychmiast po wyschniêciu wspomianych powierzchni anteny i nadwozia naszego auta czyli usuniêciu z niego skutów czynników atmosferycznych.Planuj±c dokonanie strojenia we¼my wiêc pod uwagê te¿ warunki pogodowe...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-03-26 13:07:20)
U¿ytkownik
ja bym tu doda³,¿e jeszcze przy zamkniêtych drzwiach samochodu j± stroimy poniewa¿ przynajmniej u mnie zachodzi zjawisko zmiany SWR inny jest przy zamkniêtych inny przy otwartych.
U¿ytkownik
mobil-¿ory napisał:
SWR inny jest przy zamkniêtych inny przy otwartych(drzwiach).
Jak bardzo siê Ci zmienia.?
U¿ytkownik
Krystian_Rubic napisał:
mobil-¿ory napisał:
ju¿ nie pamiêtam stroi³em z Leszkiem mo¿e on co¶ bêdzie pamiêta³ ale na pewno by³a odchy³ka.
przy zamkniêtych drzwiach Leszek sprawdzi³ swr i przy otwartych ró¿nica by³a .ale jak mówiê antenê mam na wysiêgniku nie jest bezpo¶rednio do karoserii przykrêcona.
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
mobil-¿ory napisał:
To zale¿y od danego pojazdu.W swojej praktyce zauwa¿y³em najczê¶ciej,¿e ró¿nica wskazañ wynosi od 1 do 3 kresek na wskazaniach reflektometru.Zasad± strojenia przy u¿yciu reflektometry s± zakniête drzwi i baga¿nik pojazdu.
U¿ytkownik
Te¿ pamiêtam jak z Leszkiem zamykali¶my siê ka¿dorazowo w aucie od tamtej pory mylono mnie ze stacja bazow± jaki¶ czas pó¼niej ju¿ bez takich zabiegów zamykania siê ma³a korekta po badaniu analizatorem oczywi¶cie odbywa³o siê to w warunkach wy¶mienitej pogody. Zadam ma³e pytanie czy w wypadku pomiarów reflektometrem na mokrym dachu czy nawet ca³ego otoczenia bêdzie zani¿ony wynik a po wyschniêciu wy¿szy?
Strony: 1