Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
Moderator
Mam do Was pytanie techniczne za 3 i 0,5 punktu:Jaka jest ró¿nica miêdzy mikrofonem Pan DM-432 MT a Pan ECM-2018?
U¿ytkownik
na pewno nie pasmem przenoszenia bo oba maj± takie same tzn 150-3500Hz
Moderator
mobil-¿ory napisał:
Ja siê pytam czym siê one ró¿ni± a nie w czym s± podobne.Potem wyja¶niê dlaczego zadajê Wam te pytania dotycz±ce ró¿nego rodzaju mikrofonów...
Moderator
161JGB292 Leszek napisał:
mobil-¿ory napisał:
Ja siê pytam czym siê one ró¿ni± a nie w czym s± podobne.Potem wyja¶niê dlaczego zadajê Wam te pytania dotycz±ce ró¿nego rodzaju mikrofonów...
Postaram siê Ci Mariusz pomóc i naprowadziæ na odpowied¼ na to pytanie.Zapytam wiêc:Jakie wzmocnienie ma mikrofon Pan ECM-2018 a jakie Pan DM-432 MT? W ten sposób chcê was nauczyæ,¿e oceniaj±c jaki¶ mikrofon nie polegajmy na czyjej¶ ocenie ani w³asnym s³uchu a na jego parametrach takich jak pasmo przenoszenia i wzmocnienie jakie ma taki mikrofon...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-17 16:53:52)
U¿ytkownik
sekretarka ju¿ szuka odpowiedzi :)
Moderator
Mam do Was pytanie techniczne za 3 i 0,5 punktu:Jaka jest ró¿nica miêdzy mikrofonem Pan DM-432 MT a Pan ECM-2018?
Jedyn± ró¿nic± jaka jest pomiêdzy nimi jest ich obbudowa.Posiadaj± one te same dane techniczne.Wniosek jest prosty:Po co p³aciæ za nowy mikrofon Pan DM-432 MT kwotê 470.00z³.jak mo¿na zap³aciæ za nowy mikrofon tej samej firmy Pan ECM-2018 170,00z³?Zadaj±c te pytania chcia³em wskazaæ,¿e oceniaj±c mikrofony kierujmy siê ich danymi technicznymi a nie naszym s³uchem...
U¿ytkownik
chyba zwolniê sekretarkê s³abo szuka:P
Moderator
Jedyn± ró¿nic± jaka jest pomiêdzy nimi jest ich obbudowa.Posiadaj± one te same dane techniczne.Wniosek jest prosty:Po co p³aciæ za nowy mikrofon Pan DM-432 MT kwotê 470.00z³.jak mo¿na zap³aciæ za nowy mikrofon tej samej firmy Pan ECM-2018 170,00z³?Zadaj±c te pytania chcia³em wskazaæ,¿e oceniaj±c mikrofony kierujmy siê ich danymi technicznymi a nie naszym s³uchem...
Dowodem na to,¿e s± to te same mikrofony poza obudow± mikrofonu s± nie tylko dane techniczne zawarte w specyfikacji mikrofonu widoczne na jednej z fotografii ale te¿ schemat tego mikrofonu... http://www.cb-mania.pl/forum/lofiversio … t3319.html
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-29 12:02:33)
U¿ytkownik
Ta sekretarka tylko du....e wypina Mariusz ty zboku :) Leszek tak fajnie naprowadza niczym autopilot na sens tematu a tu burzy porzadek taka laska...
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Ta sekretarka tylko du....e wypina Mariusz ty zboku :) Leszek tak fajnie naprowadza niczym autopilot na sens tematu a tu burzy porzadek taka laska...
spoko Krystian ju¿ jest zwolniona nie bêdzie burzyæ twojego spokoju :)
U¿ytkownik
Masz racjê Leszku szkoda tylko ¿e potem w praktyce nawet na moim g³osniku nie idzie wyci±gn±æ pe³nej gamy ods³uchu pracy dobrego mikrofonu niestety ten g³o¶niczek to w±skie gard³o przez które traci na efektywno¶ci ostra w pe³nym brzmieniu modulacja.
U¿ytkownik
Tak na luzie z innej beczki:
Jaka jest ró¿nica pomiêdzy: Pan DM-432 MT a Farun FD 2060? ;)
Faruna mam a Pana nie.! ;)
KlubowiczSJ
Witam, robili¶my swego czasu test tych mikrofonów z koleg± Tomkiem i powiem ¿e modulacyjnie ECM wypada lepiej ni¿ PAN 432. Barwa modulacji jest praktycznie identyczna natomiast ECM jest nieznacznie g³ó¶niejszy. Nale¿y równie¿ zaznaczyæ ¿e oba te mikrofony posiadaj± identyczn± budowê wewnêtrzn± na tych samych ko¶ciach wiêc jakiekolwiek ró¿nice mog± wynikaæ z rozrzutu elementów u¿ytych do ich budowy. Mnie osobi¶cie bardziej przypada do gustu obudowa PANowska, jest bardziej klasyczna :). I najwa¿niejsza kwestia: porównanie dotyczy wy³±cznie mikrofonów z lat produkcji 80 lub 90 z monta¿em przewlekanym, te mikrofony które teraz s± sprzedawane pod nazw± 2018 to ca³kiem co¶ innego zarówno ze wzglêdu na technikê wykonania jak i jako¶æ ods³uchu. Pozdrawiam.
Strony: 1