Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
Moderator
Antena samochodowa CB radio o d³ugo¶ci 2,75m Thunderpole Tank Whip
Produkcja: Wielka Brytania
D³ugo¶æ fizyczna: 275cm
D³ugo¶æ elektr.: 1/4 lambda
Czêstotliwo¶æ pracy: 26-28MHz (niektóre ¼ród³a podaj±, ¿e do 30MHz)
Impedancja 50 Ohm
SWR: 1:1,2
Regulacja pochylenia: brak
Typ monta¿u: 3/8
Maks. moc: 1000W
Thunderpole Tank Whip w tej chwili w Polsce kosztuje ok. 220z³, a w Wielkiej Brytanii Thunderpole Tank Whip mo¿na nabyæ w sklepie Thunderpole za 18 funtów brytyjskich czyli poni¿ej 100z³.
http://konektor5000.pl/index.php?p511,t … m-1-4-fali
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-29 12:11:06)
U¿ytkownik
D³ugo¶æ w/w anteny jest imponuj±ca nawet na aucie osobowym przy takiej antenie trzeba by by³o zwracaæ uwagê na niejeden w okolicy czy po trasie wiadukt pod którym mamy zamiar przejechaæ odczucia rodem z wysokiego auta ciê¿arowego, wiêcej "nad g³ow±" daje wiêksze wra¿enia :)
U¿ytkownik
Odpowiednia antena do samochodu, lub odpowiedni samochód do anteny! ;)
U¿ytkownik
Masz racje Krystian czasem trzeba i¶æ na kompromis bo nie zawsze da siê zainstalowaæ na wysokim aucie d³ug± antenê, ja nawet z moj± wcale nie d³ug± nadzwyczaj ML-k± 1.6m jad±c do kuzyna muszê jechaæ pod drugi most bo pod pierwszym niestety zawadzam.
U¿ytkownik
Ja te¿ mam w okolicy taki most a dok³adniej wiadukt kolejowy, gdzie swoim lemm'em wadzê ale magnes siê trzyma, muszê spokojnie przejechaæ i luz. Jak szybko to raz mi siê po³o¿y³a z magnesem.. ;/
U¿ytkownik
Moja ML-ka wiernie mi s³u¿y staram siê j± oszczêdzaæ ostatecznie w sytuacjach kryzysowych zdarzy³o mi siê uderzy³em ale niezbyt mocno i nic sie nie sta³o przy przejsciach na styk jednak lukam z auta w górê przez otwart± szybê. Ta w/w antena bardzo fajna ale wg mnie niepraktyczna w naszych realiach drogowych.
Strony: 1