Forum Klubu DX Sierra-Juliet Rybnik

Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

#1 2013-04-22 19:59:39

Krystian_Rubic

U¿ytkownik

Miejscowo¶æ(QTH): Jastrzêbie Zdrój (SP9EPW)

Maszt teleskopowy pneumatyczny dla anteny bazowej

Mam pomys³ na rozmowê w temacie u¿ycia masztu teleskopowego rozk³adanego pneumatycznie jako masztu dla anteny bazowej.

http://www.transactor.pl/images/maszt2.jpg

http://www.letrona.pl/data/_uploaded/image/KVL/9KVL6_na_pojezdzie_do__0.jpg

Tu widoczne s± co prawda na pojazdach, ale wg. mnie to ciekawa opcja.
Mo¿na mieæ antenê na du¿ej wysoko¶ci, a gdy wiatr siê zmaga, idzie burza to opu¶ciæ j±.

Co Wy uwa¿acie.?

U¯YTKOWNIK FORUM SIERRA JULIET !!

Baza: President Lincoln, Antena w³asna konstrukcja, Mik FARUN FD2060/Wilson Trucker Gold;
Mobil 1: President Hary III ASC, Lemm AT Turbo 2001;
Alan 42 Multi; President Missouri;

#2 2013-04-22 20:54:45

Krystian_Zory

U¿ytkownik

304435

Re: Maszt teleskopowy pneumatyczny dla anteny bazowej

Ciekawe rozwi±zanie i to na 4 kó³kach tutaj powy¿ej 3 metrów nie trzeba pozwolenia ;) chocia¿ takie urzadzenia pewnie posiadaj± jaki¶ atest bezpieczeñstwa i przechodz± dodatkowe badania.

#3 2013-04-23 04:15:08

Krystian_Rubic

U¿ytkownik

S± firmy, które takiego typu urz±dzenia - maszty produkuj±!
Nie w sensie wykonaæ w domu.

Za jaki¶ czas bêdê zmienia³ lokalizacjê i tam bardziej mi by siê podoba³o podnoszenie i opuszczanie anteny.

Baza: President Lincoln, Antena w³asna konstrukcja, Mik FARUN FD2060/Wilson Trucker Gold;

#4 2013-04-23 08:35:32

Krystian_Zory

U¿ytkownik

304435

Ta nowa lokalizacja bêdzie lepsza gorsza do nadawania i odbioru? Ja mam to szczê¶cie w nieszczê¶ciu ¿e pomimo blokowiska i 10-cio piêtrowców jestem w miarê wysoko choæ szczyt jest za kolejnymi blokami jeszcze tak z 5-6 metrów w górê i to mnie ratuje to mój naturalny podnosnik.

#5 2013-04-24 06:35:14

Krystian_Rubic

U¿ytkownik

Nowa lokalizacja samego terenu bêdzie wy¿sza, ale antenê przewidujê zamontowaæ na ni¿szym budybku (gara¿). Ale samo to ¿e mo¿na zyskaæ od miejsca monta¿u takiego teleskopa do 10m w górê to my¶lê ciekawe rozwi±zanie.

Strpnka 1

Stronka 2 z anten± ;)

#6 2013-04-24 09:19:05

Krystian_Zory

U¿ytkownik

304435

Nawet taki maszt do konserwacji anteny jest wygodny raz dwa w górê w dó³ przy grubym kablu mozna sobie pozwoliæ np: z instalacj± masztu troszke dalej w ogrodzie a nie na dachu domu u mnie na dzia³ce wygl±da te¿ sytuacja podobnie droga lampy ciut siej± a najwy¿ej po³ozony jest ogród ale ju¿ wolny od zak³óceñ wiêc czasem warto poeksperymentowaæ i przeanalizowaæ w³asnie taki maszt teleskopowy czysto teoretycznie na przysz³o¶æ a ¿e jeszcze zapytam czemu akurat na ni¿szym gara¿u ?

#7 2013-04-24 12:02:03

Krystian_Rubic

U¿ytkownik

Krystian_Zory napisał:

zapytam czemu akurat na ni¿szym gara¿u ?

W³a¶nie na konserwacjê anteny, dach domu bêdzie ma³o przystêpny - spadki dachu i jego wysoko¶æ.

A teoretycznie na gara¿u bêdzie sobie sz³o spokojnie co¶ takiego dostawiæ - muszê zasiêgn±æ jêzyka ile za taki maszt sobie ¿ycz±. ?!? ;)

#8 2013-04-24 12:29:32

Krystian_Zory

U¿ytkownik

304435

Je¶li bêdzie bardzo drogi to tymczasowo postawisz zwyk³y maszt, przy takim teleskopowym wysuwanym na znaczn± wysoko¶æ trzeba uwzglêdniæ masê anteny i obci±¿enie wiatrem te¿ uczulam Mariusza bo u nas nie rzadko zdarza³o siê na wysokich blokach po wichurach ¿e po³ama³o antenê lub uszkodzi³o maszt ja mo¿e przesadzam ale wiatr w porywach ponad setkê trzeba uwzgledniæ na moje kulawe oko. Warto te¿ poskakaæ po dachu bo pamientam lata d³ugie temu jak kuzyn stawia³ stacjonare to antena w kazdym rogów domu mia³a inne parametry odbioru nadawania to dzia³aj ¯yczê powodzenia w pracach i ³±czno¶ci z nowego miejsca.

#9 2013-07-19 20:02:36

ArekTrzcianka

Nowy u¿ytkownik

10193197
SkÄ…d: Trzcianka
Numer klubowy: 161NT124
Miejscowo¶æ(QTH): Trzcianka

Zgadzam siê z przedmówcami ¿e to doskona³e rozwi±zanie przy zmiennych warunkach atmosferycznych jakie w ostatnich czasach nas nachodz±.
Dlatego i¿ pracujê w takim systemie ¿e jestem w pracy 3tygodnie i pó¼niej tydzieñ w domu te¿ sobie sprawi³em z tym ¿e ja mam manualny na korbê.
Jak jestem w domu to wykrêcam go na 19.5m a jak jadê do pracy to zostaje na 10m.
A wygl±da on tak:
http://imageshack.us/a/img31/640/dsc0197cs.jpg
http://imageshack.us/a/img837/8378/dsc0206c.jpg
http://imageshack.us/a/img9/6405/dob2.jpg
http://imageshack.us/a/img855/527/fvou.jpg

Zaraz mi siê dostanie za autoreklamê :P  :P :P

http://imageshack.us/a/img443/4966/doforums.png

Baza: Cobra 200 GTL DX + Pan DM432 + Zetagi BV135 + Sirio 827 na 19m
Mobil: Magnum S45 HP + Santiago 1200

#10 2013-08-02 07:41:10

sadelr

Użytkownik

witam, troche przez przypadek tutaj trafi³em ale do rzeczy, od jakiego¶ czasu pracuje w firmie zajmuj±cej siê produkcj± masztów pneumatycznych  (i nie tylko) oraz prawie wszystkiego co mo¿na sobie wymy¶liæ do tych masztów ³±cznie z monta¿em na samochodach ró¿nego rodzaju i typu dla masztów komunikacyjnych w celu poprawy parametrów mo¿liwo¶æ u¿ycia sekcji innych ni¿ metalowe (czyt. aluminiowe). zapraszam do lektury na clarkmasts.co.uk i ewentualnie na teklite(to firma córka).
Pracuje w serwisie i mia³em maszty 30 letnie do naprawy a w³a¶ciwie wymiany elementów gumowych (uszczelki 'o'ringi itp) i dalej hula - troche kosztuje ale warto zw³aszcza te od clarkmasts. sorki za reklame nie by³o to moim celem.

#11 2013-08-02 10:36:45

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!
Numer klubowy: 161JGB292
Miejscowo¶æ(QTH): ¯ory

sadelr napisał:

witam, troche przez przypadek tutaj trafi³em ale do rzeczy, od jakiego¶ czasu pracuje w firmie zajmuj±cej siê produkcj± masztów pneumatycznych  (i nie tylko) oraz prawie wszystkiego co mo¿na sobie wymy¶liæ do tych masztów ³±cznie z monta¿em na samochodach ró¿nego rodzaju i typu dla masztów komunikacyjnych w celu poprawy parametrów mo¿liwo¶æ u¿ycia sekcji innych ni¿ metalowe (czyt. aluminiowe). zapraszam do lektury na clarkmasts.co.uk i ewentualnie na teklite(to firma córka).
Pracuje w serwisie i mia³em maszty 30 letnie do naprawy a w³a¶ciwie wymiany elementów gumowych (uszczelki 'o'ringi itp) i dalej hula - troche kosztuje ale warto zw³aszcza te od clarkmasts. sorki za reklame nie by³o to moim celem.

Witaj Sadelr.Takich ludzi jak Ty w³a¶nie potrzebujemy bo jest duze zapotrzebowanie na ten temat i mamy ma³e mo¿liwo¶ci uzyskania informacji,zakupu napraw itp.Napisz co¶ wiêcej o sobie.Z jakiej jeste¶ miejscowo¶ci i jak tu trafi³e¶.To s± bardzo cenne informacje dla osób zainteresowanych zakupem oraz administratora tego forum.

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-08-02 10:37:56)

Baza:Ranger RCI 2950 DX wersja exportowa,President HR 2600,antena Vimer K-46 Mondial,mikrofon Pan DM-432 MT i Pan ECM-2018.Radiostacja na 2m i 70 cm Navcomm TK-890 wersja 2.0,antena bazowa Nebraska Lincoln na 2m i 70 cm oraz antena 1/4 Navcomm B-88S.

#12 2013-08-02 15:33:48

sadelr

Użytkownik

nie jestem zwi±zany z CB Radio w ¿aden sposób jak wspomnia³em na forum trafi³em przez przypadek poszukuj±c info o masztach na Polskim rynku. Obecnie zamieszkuje w UK, pracuje jako serwisant w ClarkMasts(oraz Teklite). Tak na szybko to chyba pod tym k±tem rynek masztów jeszcze w powijakach ale mo¿e s³abo siê rozejrza³em. Jaki¶ czas temu kilka masztów by³o na eBay.co.uk(stan ???). Je¶li macie jakie¶ pyt piszcie mo¿e dam rade odpowiedzieæ. Czasami mo¿na znale¼æ wózek (taki na dach busa albo innego samochodu) razem z masztem w rozs±dnej cenie i wtedy mo¿na mieæ co¶ podobnego do tego mercedesa ze zdjêcia (user:Krystian_Rubic) tylko nie trzeba kroiæ dachu w aucie.
do rozstawienia na d³u¿ej polecam type 73 mast jak kto¶ bedzie mia³ szczê¶cie to znajdzie na wyprzeda¿y z armii(UK, Austria, Niemcy i pewno inne)
Ten ¿ó³ty maszt na zdjêciu zamontowany na tyle auta to jeden z ma³ych masztów firmy Teklite seria QT/HP - relatywnie tani ale ¶rednia ¿ywotno¶æ je¶li chodzi o korozjê.

Stopka forum

RSS