Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
Moderator
Jak co roku zawsze 1 maja organizowali¶my w Boles³awcu ¦l±skim Dolno¶l±ski Zlot U¿ytkowników Radia CB oraz cz³onków Stowarzyszenia PL-CB radio a tak¿e Ratowników PL-CB Radio w tym Operatorów CB Radio SKSR PL-CB Radio i ich rodzin.Montowali¶my na ten zlot antenê i okaza³o siê,¿e zapomieli¶my wzi±¶æ na zlot kabel pomiarowy,który by³ nam potrzebny do zestrojenia anteny CB stacji naprowadzaj±cej na zlot.Widz±c to jeden z u¿ytkowników radia CB z okolic ¯ar(woj:Zielonogórskie)poinformowa³ nas,¿e przywióz³ ze sob± taki kabel i nie bêdzie w zwi±zku z tym problemu.W pewnym momencie przynosi nam taki nawiniêty w bardzo du¿ej ilo¶ci kabel i mi go dajê.Moje oczy uleg³y tak znacznemu powiêkszeniu,¿e przypomina³y minê karpia przed zabiciem na ¶wiêta "Bo¿ego Narodzenia"albo conajmniej monetê piêcioz³otow±.Przecieraj±c rêkoma oczy ze zdziwienia powiedzia³em mu,¿e nam jest potrzebny kabel pomiarowy i jak to jest RG-213 i wystarczy nam jego d³ugo¶æ 3,64 lub ta wyliczona d³ugo¶æ razy dwa a on mi przyniós³ go prawie ca³± rolkê.S³ysz±c to powiedzia³,¿e kabel ten zawiera wielokrotno¶æ odcinków 1/2 Lambda a wiêc 5,50m wed³ug okre¶lonego wzoru ale nie wiedzia³,¿e ta d³ugo¶æ ma byæ pomno¿ona o wspó³czynnik skrócenia 0,66 dla kabla RG-213 i dopiero mo¿e mieæ jego wielokrotno¶æ ale jedynie niezbêdn± do danej d³ugo¶ci masztu gdzie przy maszcie 8 metrów 3,64 trzeba pomno¿yæ razy 2 czyli d³ugo¶æ kabla pomiarowego 7,28m by³aby zupe³nie wystarczaj±ca.No chyba,¿e wysoko¶æ masztu stacji naprowadzaj±cej na nasz zlot oscylowa³aby wokó³ wysoko¶ci masztu stu metrowego to wtedy d³ugo¶æ tego kabla pomiarowego by³aby w³a¶ciwa...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-21 16:44:22)
Strony: 1