Forum Klubu DX Sierra-Juliet Rybnik

Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB

Ogłoszenie

• Index
  •  » Wyprawy DX-owe
  •  » U¿ytkownicy radia CB z grupy ¯ory juz wkrótce planuj± wyprawê DX.

#1 2013-05-26 18:21:58

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!
Numer klubowy: 161JGB292
Miejscowo(QTH): ¯ory

U¿ytkownicy radia CB z grupy ¯ory juz wkrótce planuj± wyprawê DX.

Ju¿ w najbli¿szy czasie u¿ytkownicy radia CB z grupy ¯ory organizuj± wyprawê DX po³±czon± z grilowaniem i odpoczynkiem oraz innymi przewidzianymi na miejscu atrakcjami.Zarówna data jak godzina tej wyprawy bêdzie podana publicznie zarówno na forum klubowym jak i radiu CB.Miejsce tej wyprawy zostanie ustalone z wszystkimi jej uczestnikami.Ka¿dy chêtna osoba na tak± wyprawê wyprawe zostanie o miejscu i czasie takiej wyprawy.Chêtni do uczestnictwa w tej wyprawie DX mog± osobi¶cie siê skontaktowaæ ze mn± w celu potwierdzenia w niej swojego udzia³u.Pozosta³e osoby bêd± w tym czasie dojechaæ na miejsce takiej wyprawy przywo¿±c ze sob± lub dowo¿±c stosowne zaopatrzenie.Ju¿ dzi¶ wszystkich serdecznie zapraszam.Koszty tej wyprawy s± nieznane.Wszystkich zapraszam wiêc do sponsoringu tej imprezy,która odbije siê w eterze szerokim echem w¶ród pasjonatów ³±czno¶ci w tym mi³osników radiotelefonów President Jackson I wersja exportowa z 2013 r.Sk³ad jej uczestników zostanie podany równie¿ publicznie zarówno tu na forum jak podczas przeprowadzanych ³±czno¶ci.Wszystkich goraco wiêc juz dzi¶ zapraszam i proszê o zg³aszanie siê ewentualnych sponsorów.Obecnie jako pierwszy zg³osi³ siê do sponsoringu kol.Tomek z Knurowa.Czekamy z niecierpliwo¶ci± wiêc na nastêpnych.Lista sponsorów bêdzie zamieszczona na forum klubowym po zakoñczeniu wyprawy po to aby daæ na to czas tym,którzy maj±"wê¿a w kieszeni",szczypi± siê lub s± zbyt ma³o zdecydowani...Czeki,karty p³atnicze i debetowe te¿ s± w tym przypadku bardzo mile widziane.Nie zapomnijcie o ¶rodkach na koncie i zniesieniu limitów dziennych wyp³at z bankomatu oraz o do³±czenie numeru PIN kart bankomatowych.Nie pomylcie go tylko z liczb± PIN-ów gniazda mikrofonowego swojego radia CB!.Na opiekuna kart p³atniczych i debetowych wyznaczony zosta³ kol.Krystian z ¯or,który nie ma problemu z wydawaniem swoich ¶rodków i znany jest z posiadania tzw."dziury w skarpecie".Jak widzicie o swoje ¶rodki,które bêd± przy nim mo¿ecie byæ naprawdê spokojni,¿e bêd± wydane przez niego szybko i w du¿ej ilo¶ci co jedynie potwierdza konieczno¶æ znalezienia wiêkszej ilo¶ci sponsorów tych wypraw nie tylko w góry ale te¿ do bankomatów...

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-27 16:48:52)

Baza:Ranger RCI 2950 DX wersja exportowa,President HR 2600,antena Vimer K-46 Mondial,mikrofon Pan DM-432 MT i Pan ECM-2018.Radiostacja na 2m i 70 cm Navcomm TK-890 wersja 2.0,antena bazowa Nebraska Lincoln na 2m i 70 cm oraz antena 1/4 Navcomm B-88S.

#2 2013-07-02 19:45:54

WaldekSJ759

International DX Group Sierra-Juliet

31482537
Numer klubowy: SJ 759
Miejscowo(QTH): lokalizator JO/9O/HD

Re: U¿ytkownicy radia CB z grupy ¯ory juz wkrótce planuj± wyprawê DX.

Witam i mam pytanie naczym polega ta organizacja i do czego sa potrzebna odpowiednia ilosc sponsorów  ?
Kto czce to pojedzie bo i tak wszystko we w³asnym zakresie a z tego co czytam to ktos zwo³a³ spotkanie sie kiedys i gdzies
Pozdrawiam Waldek

Sprzêt do CB i KF oraz do tego potrzebne akcesoria

#3 2013-07-03 05:24:01

mobil-¿ory

Uytkownik

8333534
Call me!
Numer klubowy: 161OS87

Waldku dziêki Leszkowi uda³o siê skompletowaæ sprzêt tzn radio ,antena ,kabel.Teraz to ju¿ tylko pierdo³ki zosta³y. W najbli¿szym czasie chcemy pojechaæ gdzie¶ niedaleko na próby tego sprzêtu:)

Mobil President Jackson I, antena Lemm turbo 2001,Densei 2002 turbo :) i wiêcej nie potrzeba do szczê¶cia
BAZA:Winkler XA-27L :). baza stoi  280 m.n.p.m radio i mike jak wy¿ej
Ja brzoza, ja brzoza, grab jak mnie s³yszycie? :P

#4 2013-07-03 18:07:26

WaldekSJ759

31482537

Sorki Mariusz  ale nie rozumiem Leszek ma sprzet jak pamietam  mozesz jasniej jaki sprzet skompletowa³ i gdzie mozna wyjechac i na jakich zasadach

Ostatnio edytowany przez WaldekSJ759 (2013-07-03 18:08:21)

#5 2013-07-04 07:49:14

mobil-¿ory

Uytkownik

8333534
Call me!
Numer klubowy: 161OS87

wiem ¿e ma radio HR co¶ tam:) antena 3\4 fali ,kable. co do wyjazdu narazie gdzie¶ nie daleko musimy siê konkretnie zgadaæ.zasad nie ma ,je¶li kto¶ bêdzie chcia³ pojechaæ to proszê.bierzemy wa³ówê ,co¶ do picia oczywi¶cie i w drogê :)

Mobil President Jackson I, antena Lemm turbo 2001,Densei 2002 turbo :) i wiêcej nie potrzeba do szczê¶cia
BAZA:Winkler XA-27L :). baza stoi  280 m.n.p.m radio i mike jak wy¿ej
Ja brzoza, ja brzoza, grab jak mnie s³yszycie? :P

#6 2013-07-05 11:43:12

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

WaldekSJ759 napisał:

Witam i mam pytanie naczym polega ta organizacja i do czego sa potrzebna odpowiednia ilosc sponsorów  ?
Kto czce to pojedzie bo i tak wszystko we w³asnym zakresie a z tego co czytam to ktos zwo³a³ spotkanie sie kiedys i gdzies
Pozdrawiam Waldek

Organizacja wyprawy DX polega na skompletowaniu czyli zgromadzeniu niezbêdnego sprzêtu radia,anteny,kabla,mikrofonów,stolika,krzese³ek,o¶wietlenia,masztu,akumulatora, grilla,analizatora,lutownicy,paliwa,wyznaczenia miejsca oraz innych drobnych spraw.Obecnie mamy zgromadzone na wyprawê radio President HR 2600(pasmo 26-do 30 Mhz),mikrofon Pan ECM-2018,antenê Vimer K-46 5/8,lambda kabel gruby,o¶wietlenie,krzese³ko,analizator i serwisówkê w razie awarii sprzêtu.Ponadto mamy równie¿ antenê HI Gain Lincoln Nebraska,któr± przywióz³ z Austrii a konkretnie z Wiednia kol.Andrzej z Tarnowa i radiostacjê na 2m i 70 cm.Sponsorzy s± nam potrzebni do zakupu lub przekazania w darze potrzebnego nam sprzêtu do takiej wyprawy.

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-08-20 13:23:21)

Baza:Ranger RCI 2950 DX wersja exportowa,President HR 2600,antena Vimer K-46 Mondial,mikrofon Pan DM-432 MT i Pan ECM-2018.Radiostacja na 2m i 70 cm Navcomm TK-890 wersja 2.0,antena bazowa Nebraska Lincoln na 2m i 70 cm oraz antena 1/4 Navcomm B-88S.

#7 2013-07-07 15:36:01

WaldekSJ759

31482537

Witam Leszku  cos tu nie tak  sory ze tak pisze ale jak wszystko sami na wyjazd a ty piszesz teraz ze Ty gromadzisz sprzet to z tego wynika ze jako organizator na QTH nic niemasz czy pozby³es sie wszystkiego a co sprzetu na 2m i 70 to chyba potrzebna licencja < myle siê >
Chyba jak ktos komus mia³ by podarowac to jako klubowi na takie wyprawy  bo tak to rozumiem
Bo inaczej to trzeba konkretniej napisac ze organizator potrzebuje sponsora na sprzet by na wyprawie  mog³a gropa robic ³acznosci
Bo jako organizator to ja bym pomysla³ zeby kazdy jadacy wzio³ to co moze zabrac i po k³opocie
Troche bzdurne mi sie wydaje sponsor na taka wyprawe
A takie spotkanie to widze czarno 
Tyle odemnie
Pozdrawiam
Ja sie na taka wyprawy nie pisze

#8 2013-07-08 08:45:39

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

WaldekSJ759 napisał:

Witam Leszku  cos tu nie tak  sory ze tak pisze ale jak wszystko sami na wyjazd a ty piszesz teraz ze Ty gromadzisz sprzet to z tego wynika ze jako organizator na QTH nic niemasz czy pozby³es sie wszystkiego a co sprzetu na 2m i 70 to chyba potrzebna licencja < myle siê >
Chyba jak ktos komus mia³ by podarowac to jako klubowi na takie wyprawy  bo tak to rozumiem
Bo inaczej to trzeba konkretniej napisac ze organizator potrzebuje sponsora na sprzet by na wyprawie  mog³a gropa robic ³acznosci
Bo jako organizator to ja bym pomysla³ zeby kazdy jadacy wzio³ to co moze zabrac i po k³opocie
Troche bzdurne mi sie wydaje sponsor na taka wyprawe
A takie spotkanie to widze czarno 
Tyle odemnie
Pozdrawiam
Ja sie na taka wyprawy nie pisze

Czytaj±c to co napisa³e¶ dozna³em szoku.Wynika to z tego,¿e zupe³nie nic nie zrozumia³e¶ z tego co napisa³em.Ja nie organizuje ¿adnej wyprawy klubowej ale chcia³em zorganizowaæ wyprawê DX grupy CB radiowców z ¯or,gdzie ka¿dy z u¿ytkowników radia CB móg³by znaj±c jej termin prywatnie do³±czyæ i pojechaæ z nami.Aby w przysz³o¶ci je¼dziæ na wyprawy DX lub organizowaæ takie wyjazdy w celu nawi±zania ³±czno¶ci,grupa z ¯or musi na tak± wyprawê posiadaæ sprzêt,którego nie ma.Chcia³em aby zgromadziæ potrzebny sprzêt po to aby on s³u¿y³ do tego celu tej grupie a w wyprawach tych mogli uczestniczyæ wszyscy CB radiowcy.Z potrzebnego na tak± wyprawê sprzêtu posiada³em jedynie radio President HR 2600,analizator antenowy,serwisówkê i o¶wietlenie.Dokupi³em pó¼niej mikrofon Pan ECM-2018 ze wzmacniaczem modulacji.Nie posiada³em innych potrzebnych nam rzeczy takich jak anteny,masztu antenowowego,kabla,mikrofonu,akumulatora i innych potrzebnych rzeczy.Swoj± pomoc zaoferowa³ kol.Tomek z Knurowa oferuj±c antenê 1/2 Lambda i kabel gruby oraz kol.Mirek SJ 775.Przekaza³em jednak Tomkowi informacjê,¿e postaram siê prywatnie we w³asnym zakresie zorganizowaæ brakuj±cy sprzêt co te¿ uczyni³em.Zgromadzony sprzêt jest ca³kowicie moj± w³asno¶ci± i nie skorzysta³em z zadeklarowanej nam pomocy przez tych kolegów.Oczywi¶cie nadal brakuje nam jeszcze akumulatora i paru drobnych rzeczy ale postaramy siê te rzeczy zorganizowaæ w najbli¿szym czasie.Trzeba liczyæ siê z tym,¿e na tak± wyprawê mog± dojechaæ inni koledzy,którzy posiadaj± licencjê krótkofalarsk± i chcia³em umo¿liwiæ im równie¿ pracê na innych pasmach aby uatrakcyjniæ im tak± wyprawê.W tym celu chcê im to umo¿liwiæ i dlatego udostêpnie im t± antenê na ró¿ne pasma aby mieli tak± mo¿liwo¶æ.T± antenê charakteryzuje ³atwo¶æ a wiêc szybko¶æ monta¿u.Ja równie¿ posiadam zezwolenie na pracê  w pa¶mie 2 i 70 cm i do pracy na okre¶lonych czêstotliwo¶ciach nie jest mi potrzebna licencja.Tam obowi±zuje zezwolenie,które posiadam.Uczestnicz±c w takiej wyprawie ka¿dy uczestnik sam we w³asnym zakresie pokrywa sobie koszty wyjazdu zabezpieczaj±c w ten sposób potrzebne mu rzeczy takie jak dojazd,wy¿ywienie i nocleg.

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-08 09:28:18)

#9 2013-07-10 20:43:17

WaldekSJ759

31482537

Witaj Leszek no na pasmie 70cm ok to PMR ale pasmo 2m ale wysoko bo cos ko³o 159prawie158 ale to nie z plan bandu krotkofalowego a na pasmach krotkofalarskich to masz  Leszku jakies zezwolenia daj±ce taka mozliwosc. Mozesz mi to uswiadomic  To mam rozumiec ze zak³adasz klub w Zorach i potrzebny Ci sprzet i sponsorzy ?
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez WaldekSJ759 (2013-07-10 21:13:49)

#10 2013-07-11 09:19:45

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

WaldekSJ759 napisał:

Witaj Leszek no na pasmie 70cm ok to PMR ale pasmo 2m ale wysoko bo cos ko³o 159prawie158 ale to nie z plan bandu krotkofalowego a na pasmach krotkofalarskich to masz  Leszku jakies zezwolenia daj±ce taka mozliwosc. Mozesz mi to uswiadomic  To mam rozumiec ze zak³adasz klub w Zorach i potrzebny Ci sprzet i sponsorzy ?
Pozdrawiam

Nie Waldku,nie zak³adam w ¯orach ¿adnego klubu CB Radio.Planowawa³em jedynie zorganizowaæ sprzêt ³±czno¶ci dla wszystkich osób,które chcia³yby DX-owaæ.By³by to sprzêt do ich sta³ej dyspozycji.Niestety zg³osi³o siê tylko dwuch sponsorów i zdeklarowany sprzêt ³±czno¶ci i ¶rodki pieniê¿ne nie pokry³by takich potrzeb i dlatego zrezygnowa³em z tego planu.Rozwi±za³em to wiêc innaczej.Je¿eli chodzi o zezwolenie o które pytasz to mam je imienne w sieci Navcomm.Mój znak wywo³awczy to Navcomm 2393.Czêstotliwo¶æ wywo³awcza 157.962,(5)MHz.oraz 448.637,(5)MHz.Jest te¿ mo¿liwo¶æ pracy na ró¿nych czêstotliwo¶ciach PMR czyli 446 MHz.

#11 2013-07-11 17:21:44

WaldekSJ759

31482537

Czesc   no to powodzenia na tych czestotliwosciach z Navcomma i sporo ³acznosci dzieki za wyjasnienia

#12 2013-07-12 11:51:35

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

161JGB292 Leszek napisał:

WaldekSJ759 napisał:

Pozdrawiam

Nie Waldku,nie zak³adam w ¯orach ¿adnego klubu CB Radio.Planowawa³em jedynie zorganizowaæ sprzêt ³±czno¶ci dla wszystkich osób,które chcia³yby DX-owaæ.By³by to sprzêt do ich sta³ej dyspozycji.Niestety zg³osi³o siê tylko dwuch sponsorów i zdeklarowany sprzêt ³±czno¶ci i ¶rodki pieniê¿ne nie pokry³by takich potrzeb i dlatego zrezygnowa³em z tego planu.Rozwi±za³em to wiêc innaczej.Je¿eli chodzi o zezwolenie o które pytasz to mam je imienne w sieci Navcomm.Mój znak wywo³awczy to Navcomm 2393.Czêstotliwo¶æ wywo³awcza 157.962,(5)MHz.oraz 448.637,(5)MHz.Jest te¿ mo¿liwo¶æ pracy na ró¿nych czêstotliwo¶ciach PMR czyli 446 MHz.

Mam jeszcze zezwolenie na pracê na czêstotliwo¶ciach Ministerstwa Spraw Wewnêtrznych a konkretnie nale¿±cych do Centrum Zarz±dzania Kryzysowego ale nie s³u¿± one do celów nawi±zywania ³±czno¶ci tylko przeznaczone s± do pracy poszczególnych formacji s³u¿b ratowniczych w ramach prowadzonej przez te s³u¿by dzia³alno¶ci.

#13 2013-07-12 16:57:11

WaldekSJ759

31482537

WaldekSJ759 napisał:

Pozdrawiam

Mam jeszcze zezwolenie na pracê na czêstotliwo¶ciach Ministerstwa Spraw Wewnêtrznych a konkretnie nale¿±cych do Centrum Zarz±dzania Kryzysowego ale nie s³u¿± one do celów nawi±zywania ³±czno¶ci tylko przeznaczone s± do pracy poszczególnych formacji s³u¿b ratowniczych w ramach prowadzonej przez te s³u¿by dzia³alno¶ci.

No to Leszek masz sporo pracy na czestotliwosciach MSW  Powodzenia

#14 2013-07-12 18:26:00

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

Problem w tym Waldku,¿e tam nie mam sporo pracy bo ja jedynie wspomia³em Ci o takim zezwoleniu co nie oznacza na moj± du¿± ilo¶æ pracy a wiêc mojej aktywno¶ci na tych czêstotliwo¶ciach.Wiêcej pracy na zastrze¿onych czêstotliwo¶ciach mia³em jako radiotelefonista z tak± specjalno¶ci± wojskow± ale obecnie nie jestem w tej bran¿y wiêc nie u¿ywam obecnie czêstotliwo¶ci wojskowych.

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-12 18:31:05)

#15 2013-08-13 20:35:42

CzarnyFelek

Nowy uytkownik

Chêtnie bym pojecha³ z wami. Jakby termin by³ z wyprzedzeniem ok 3/4miesi±ca to by by³o bardzo mo¿liwe ¿e zd±¿y³bym zrobiæ 3elem yagi typu spiderbeam z tematu: http://www.sjuliet.pun.pl/viewtopic.php?id=385/. Doskonale by siê sprawdzi³a.

Ostatnio edytowany przez CzarnyFelek (2013-08-14 07:33:58)

• Index
  •  » Wyprawy DX-owe
  •  » U¿ytkownicy radia CB z grupy ¯ory juz wkrótce planuj± wyprawê DX.

Stopka forum

RSS