Forum Klubu DX Sierra-Juliet Rybnik

Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Moda

Ogłoszenie

#1 2013-07-21 04:00:36

mobil-¿ory

U¿ytkownik

8333534
Call me!
Numer klubowy: 161OS87
Miejscowo¶æ(QTH): ¯ory

Problem z Administracj±

witam. zaczê³y siê moje problemy z administracj± .otó¿ ta szacowna instytucja nakaza³a mi demonta¿ anteny bez podania jakiejkolwiek przyczyny. Co zrobiæ z tym fantem?

Mobil President Jackson I, antena Lemm turbo 2001,Densei 2002 turbo :) i wiêcej nie potrzeba do szczê¶cia
BAZA:Winkler XA-27L :). baza stoi  280 m.n.p.m radio i mike jak wy¿ej
Ja brzoza, ja brzoza, grab jak mnie s³yszycie? :P

#2 2013-07-21 08:02:26

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!
Numer klubowy: 161JGB292

Re: Problem z Administracj±

mobil-¿ory napisał:

witam. zaczê³y siê moje problemy z administracj± .otó¿ ta szacowna instytucja nakaza³a mi demonta¿ anteny bez podania jakiejkolwiek przyczyny. Co zrobiæ z tym fantem?

Zgodnie z art.684 Kodeksu Cywilnego Só³dzielnia Mieszkaniowa nie jest w³adn± instytucj± do wydawania zezwoleñ na zak³adanie anten CB Radio na dachach bydynków,które stanowi± czê¶æ wspóln± budynku i dlatego te¿ nie jest w³adn± aby ¿±daæ demonta¿u takiej anteny.T± kwestê reguluje zacytowany artyku³ prawny,który jest nadrzêdnym aktem prawnym nie tylko do wydanej decyzji ale nawet jakichkolwiek uchwa³ spó³dzielni mieszkaniowych w tej kwestii.Takie ¿±danie jest sprzeczne z obowiazuj±cymi ³adem prawnym regulujacym tê kwestiê.Nie tylko nie dokonaj demonta¿u ale te¿ zlekcewa¿ otrzymane pismo,które ³amie w tej kwestii obowiazuj±cy akt prawny.Twój przypadak jest kolejnym i klasycznym przypadkiem ³amania Twoich praw jako cz³onka spó³dzielni oraz Twoich praw obywatelskich.Czekaj na kolejny ruch spó³dzielni s±cz±c przez s³omkê lemoniadê nad wod± i wygrzewaj siê spokojnie na s³oñcu u¿ywaj±c do tego odpowiedniego filtra przeciw s³onecznego.

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-21 08:04:18)

Baza:Ranger RCI 2950 DX wersja exportowa,President HR 2600,antena Vimer K-46 Mondial,mikrofon Pan DM-432 MT i Pan ECM-2018.Radiostacja na 2m i 70 cm Navcomm TK-890 wersja 2.0,antena bazowa Nebraska Lincoln na 2m i 70 cm oraz antena 1/4 Navcomm B-88S.

#3 2013-07-29 08:43:58

mobil-¿ory

U¿ytkownik

8333534
Call me!

Dzisiaj Pani z administracji zadzwoni³a do mnie z pytaniem, dlaczego nie zdemontowa³em anteny?.Ja jej na to ,¿e nie zdemontowa³em. :) ona do mnie z pyskiem ,¿e pismo otrzyma³em i mam siê podporz±dkowaæ.Wiêc moja reakcja by³a taka (na ten pysk oczywi¶cie) pismo do was dostarczy³em w zesz³ym tygodniu i proszê nie dzwoniæ do mnie w tej sprawie.Druga sprawa list przynios³a sprz±taczka i ¿adnego pisma nie musia³em dostaæ tym bardziej,¿e otrzyma³a go ¿ona wiêc proszê w dalszej korespondencji u¿ywaæ poczty polskiej i listów poleconych:)

Mobil President Jackson I, antena Lemm turbo 2001,Densei 2002 turbo :) i wiêcej nie potrzeba do szczê¶cia

#4 2013-07-29 15:27:27

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

mobil-¿ory napisał:

Dzisiaj Pani z administracji zadzwoni³a do mnie z pytaniem, dlaczego nie zdemontowa³em anteny?.Ja jej na to ,¿e nie zdemontowa³em. :) ona do mnie z pyskiem ,¿e pismo otrzyma³em i mam siê podporz±dkowaæ.Wiêc moja reakcja by³a taka (na ten pysk oczywi¶cie) pismo do was dostarczy³em w zesz³ym tygodniu i proszê nie dzwoniæ do mnie w tej sprawie.Druga sprawa list przynios³a sprz±taczka i ¿adnego pisma nie musia³em dostaæ tym bardziej,¿e otrzyma³a go ¿ona wiêc proszê w dalszej korespondencji u¿ywaæ poczty polskiej i listów poleconych:)

Co to za spó³dzielnia mieszkaniowa,¿e listy z korespondencj± do jej cz³onków zamiast listonosza lub goñca  roznosi sprz±taczka,monta¿ anteny CB odbiera sekretarka a pisma administracyjne pisze palacz z kot³owni?Teraz wiem dlatego te pisma s± do d....(czterech liter) bo w tej instytucji prawnikiem jest ksiêgowa a palaczem kierowca.Ale jazda i to bez trzymanki.Koniec ¶wiata jak to mawia³ bohater polskiego serialu pt."Dom" pan Popio³ek.Nasówa mi siê pytanie:Kochana rodzinko radiowa,w co tu siê gra?Ki diabe³ te karty rozdaje?Odpowied¼ mo¿emy znale¼æ czytaj±c to forum w tym temacie.Wcele nie jest to spó³dzielnia mieszkaniowa w ¯.ale prawo,które stoi po stronie Mariusza z ¯or.Uwa¿am,¿e w takim razie warto zagraæ z ni± w pokera stawiaj±c wszystko na jedn± kartê... :D :) :P

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-30 16:44:38)

Baza:Ranger RCI 2950 DX wersja exportowa,President HR 2600,antena Vimer K-46 Mondial,mikrofon Pan DM-432 MT i Pan ECM-2018.Radiostacja na 2m i 70 cm Navcomm TK-890 wersja 2.0,antena bazowa Nebraska Lincoln na 2m i 70 cm oraz antena 1/4 Navcomm B-88S.

#5 2013-07-30 13:48:41

Krystian_Zory

U¿ytkownik

304435

£apiê siê za g³owê i pozostawiam ten "cyrk spó³dzielczy" bez komentarza.

#6 2013-08-08 08:44:48

mobil-¿ory

U¿ytkownik

8333534
Call me!

ci±g dalszy naszej korespondencji
http://i44.tinypic.com/2z8vjn4.gif
znalaz³em takie co¶ w szczególno¶ci podoba mi siê strona 4 :)
http://www.sq3mve.qrz.pl/
trzeba wej¶æ w zak³adkê o mnie,  z menu po prawej stronie wybraæ batalia w sadzie zjechaæ na sam dó³ i klikn±æ w uzasadnienia wyroku

Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-08-09 09:48:50)

#7 2013-08-09 07:37:02

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

mobil-¿ory napisał:

W Twoim przypadku przytoczony przez Twoj± spó³dzielniê przepis prawa budowlanego nie ma zastosowania,gdy¿ wysoko¶æ masztu na którym zamontowana jest antena nie przekracza wysoko¶ci 3 metrów.Spó³dzielnia mieszkaniowa nie jest ponadto uprawnion± instytucj± do wydawania zezwoleñ na monta¿ anteny do radia CB jak i do egzekwowania jej usuniêcia.Pozwolenie na monta¿ anteny CB regluje artyku³ 684 Kodeksu Cywilnego lub 268 KC w przypadku podnajemcy lokalu mieszkaniowego je¶li d³ugo¶æ masztu nie przekracza wysoko¶ci masztu do 3 m.Warto tu dodaæ,¿e osoba dokonuj±ca oglêdzin instalacji antenowej ze spó³dzielni by³a osob± nie posiadaj±c± do tego upranieñ i wprowadzi³a spó³dzielniê mieszkaniow± w b³±d a ta zastosowa³a b³êdne przepisy prawa budowlanego poprzez podanie ³±cznej wysoko¶ci masztu stanowi±cego instalacjê antenow± i d³ugo¶æ anteny.Postawiony Ci w ww. pi¶mie wymóg uzyskania zgody wszystkich lokatorów bloku jako warunek uzyskania zgody ze spó³dzielni na monta¿ anteny CB na maszcie antenowym a zarazem uzyskanie takowego zezwolenia jest sprzeczne z obowi±zujcymi przepisami prawa a konkretnie z nadrzêdnym aktem prawnym jakim jest Kodeks Cywilny i stanowi jego naruszenie co wi±¿e siê nie tylko z konsekwencjami prawnymi ale te¿ finansowymi w tym zakresie z którymi spó³dzielnia mieszkaniowa  ¯orach musi siê liczyæ w razie wyst±pienia przez Ciebie na drogê postêpowania s±dowego.

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-08-09 14:18:13)

#8 2013-09-04 08:22:23

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

161JGB292 Leszek napisał:

mobil-¿ory napisał:

W Twoim przypadku przytoczony przez Twoj± spó³dzielniê przepis prawa budowlanego nie ma zastosowania,gdy¿ wysoko¶æ masztu na którym zamontowana jest antena nie przekracza wysoko¶ci 3 metrów.Spó³dzielnia mieszkaniowa nie jest ponadto uprawnion± instytucj± do wydawania zezwoleñ na monta¿ anteny do radia CB jak i do egzekwowania jej usuniêcia.Pozwolenie na monta¿ anteny CB regluje artyku³ 684 Kodeksu Cywilnego lub 268 KC w przypadku podnajemcy lokalu mieszkaniowego je¶li d³ugo¶æ masztu nie przekracza wysoko¶ci masztu do 3 m.Warto tu dodaæ,¿e osoba dokonuj±ca oglêdzin instalacji antenowej ze spó³dzielni by³a osob± nie posiadaj±c± do tego upranieñ i wprowadzi³a spó³dzielniê mieszkaniow± w b³±d a ta zastosowa³a b³êdne przepisy prawa budowlanego poprzez podanie ³±cznej wysoko¶ci masztu stanowi±cego instalacjê antenow± i d³ugo¶æ anteny.Postawiony Ci w ww. pi¶mie wymóg uzyskania zgody wszystkich lokatorów bloku jako warunek uzyskania zgody ze spó³dzielni na monta¿ anteny CB na maszcie antenowym a zarazem uzyskanie takowego zezwolenia jest sprzeczne z obowi±zujcymi przepisami prawa a konkretnie z nadrzêdnym aktem prawnym jakim jest Kodeks Cywilny i stanowi jego naruszenie co wi±¿e siê nie tylko z konsekwencjami prawnymi ale te¿ finansowymi w tym zakresie z którymi spó³dzielnia mieszkaniowa  ¯orach musi siê liczyæ w razie wyst±pienia przez Ciebie na drogê postêpowania s±dowego.

Z najnowszych doniesieñ kol.Mariusza OS-087 z ¯or wynika,¿e administracja ¯orskiej Spó³dzielni Mieszkaniowej wystosowa³a pismo do Inspektora Nadzoru Budowlanego w Urzêdzie Miasta w ¯orach kieruj±c tam sprawê monta¿u anteny bazowej CB na dachu bloku mieszkalnego w którym kol.Mariusz zamieszkuje.Po¶wiêcili¶my dwa dni aby znale¼æ odpowiednie przepisy prawne,które pozwol± obaliæ interpretacjê prawa zarówno Spó³dzielni Mieszkaniowej w ¯orach jak i Inspektora Nadzoru Budowlanego.Wed³ug ich interpretacji prawa d³ugo¶æ masztu antenowego musi byæ liczona z d³ugo¶ci± anteny CB a to przekracza d³ugo¶æ 3 m i w my¶l obowi±zuj±cego prawa wymaga pozwolenia na budowê z Urzêdu Miasta i Gminy.Wed³ug tej interpretacji to ka¿dy u¿ytkownik radia CB,który zamontuje swoj± antenê bazow± nawet na maszcie o wysoko¶ci jedynie 50 cm to musia³by mieæ pozwolenie na budowe,gdy¿ instalacja antenowa przekroczy t± wysoko¶æ 3 m.Jest to absurd spowodowany b³edn± interpretacj± obowiazuj±cych przepisów i z tym absurdem musieli¶my siê zmagaæ.Problem ten rozwi±zuje obowiazuj±ca Ustawa nr 115 poz.773 z dnia 22 czerwca 2010 r.która mówi jak nale¿y rozumieæ to zagadnienie i interpretowaæ reguluj±cy t± kwestiê przepis prawny.Sprawa ta nadal jest w toku i czekamy na wydanie stosownej decyzji Inspektora Nadzoru Budowlanego z Urzêdu Miasta w ¯orach.

Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-09-04 08:40:28)

#9 2013-10-01 10:11:00

mobil-¿ory

U¿ytkownik

8333534
Call me!

nastêpna paczka przepisów dotycz±cych masztów i anten
http://i39.tinypic.com/hukeg6.jpg
http://i40.tinypic.com/295w9z7.jpg
a wiêc jak widzimy przepisy prawa budowlanego dotycz±  masztów wraz z antenami

Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-10-01 19:08:41)

#10 2013-10-01 17:09:03

CzarnyFelek

Nowy u¿ytkownik

Takie mamy prawo i w³a¶ciciel obiektu/zarz±dca ma wrêcz obowi±zek prawny na reakcjê ale czasem przymykaj± oko na to. Trzymaj±c siê  paragrafów mo¿emy sobie tylko zaszkodziæ. Rozmowa z u¶miechem i pro¶b± lepiej zadzia³a. Pytanie osobiste do w³odarzy nie pisemne jak spó³dzielnia mo¿e pomóc mi jest bardzo trafne.
Je¿eli jestem w³a¶cicielem/zarz±dc± budynku nikt mnie nie zmusi abym wyda³ zgodê na monta¿ anteny. Wiem ¿e mo¿e byæ naruszona konstrukcja dachu, dach mo¿e zacz±æ przeciekaæ lokatorom na najwy¿szym piêtrze a to s± koszty.... Jedynie to forma ugody/umowy z zachowaniem warunków jakie za³o¿ê mo¿e zmieniæ decyzjê co do anteny. Wtedy mo¿na formalne pisma s³aæ...

#11 2013-10-01 19:07:55

mobil-¿ory

U¿ytkownik

8333534
Call me!

pewnie masz i racjê, ale nie w tym przypadku .jaka¶ tam kobieta jak us³ysza³a o antenie na dachu, wyda³a okrzyk absolutnie wiêc jak z takim podej¶ciem negocjowaæ ?co lepsze dzwoni³em do spó³dzielni NOVA w jastrzêbiu oni nie widz± problemu z monta¿em anten je¶li maszt nie przekracza 3m. poza tym jako w³a¶ciciel mieszkania w bloku którego zarz±dc± jest administracja nie mam ¿adnych praw do w³asno¶ci tylko p³aciæ czynsz ? co do przeciekaj±cego dachu mo¿e ciec tylko mnie bo to ja mieszkam bezpo¶rednio pod anten±.zreszt± administracja zmiot³a maszty azartowskie z powierzchni dachu pod anteny zbiorcze ,gdyby by³y to nie by³o by problemu.zreszt± Felku poczytaj bo nie wiem czy to widzia³e¶ ? co o tym s±dzisz jaka by by³a twoja reakcja na ten przepis je¶li chcia³by¶ postawiæ antenê?

Wznoszenie anten na dachach bez pozwolenia na budowê.

Wznoszenie anten i masztów na dachach budynków nie wymaga ju¿ uzyskania pozwolenia na budowê. Trzeba o nie wyst±piæ tylko przy obiektach wolno stoj±cych.
Od dzi¶ zmieniaj± siê warunki techniczne, jakim powinny odpowiadaæ obiekty telekomunikacyjne oraz ich usytuowanie. To skutek rozporz±dzenia ministra infrastruktury, które w³a¶nie dzi¶ wchodzi w ¿ycie.

Zgodnie z nowymi przepisami tylko wolno stoj±ce konstrukcje wsporcze anten i urz±dzeñ radiowych, w tym wolno stoj±ce maszty antenowe i wie¿e antenowe, bêd± uwa¿ane za obiekty budowlane. Budowlami telekomunikacyjnymi nie bêd± ju¿ natomiast maszty i anteny montowane na dachach budynków. Od dzi¶ bêd± one zaliczane do kategorii urz±dzeñ. W praktyce ma to bardzo du¿e znaczenie. Instalowanie anten i masztów na obiektach budowlanych nie bêdzie bowiem od dzi¶ wymaga³o pozwolenia na budowê. W tej chwili s± z tym du¿e problemy, a s±dy w wielu podobnych sytuacjach orzekaj± odmiennie – raz uznaj±, ¿e na tego typu inwestycje pozwolenie jest potrzebne, a innym razem ¿e nie. Od dzi¶ nie bêdzie ju¿ ¿adnych w±tpliwo¶ci, ¿e pozwolenie na budowê bêdzie konieczne jedynie w przypadku instalowania wolno stoj±cego masztu lub anteny. O pozwolenie bêdzie te¿ musia³ wyst±piæ inwestor, je¿eli wznoszony przez niego obiekt bêdzie znacz±co oddzia³ywa³ na ¶rodowisko lub obszar Natura 2000.
Nowe przepisy bêd± mia³y zastosowanie tak¿e do postêpowañ, które s± ju¿ wszczête.
Podstawa prawna
Rozporz±dzenie ministra infrastruktury z 22 czerwca 2010 r. zmieniaj±ce rozporz±dzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaæ telekomunikacyjne obiekty budowlane i ich usytuowanie (Dz.U. nr 115, poz. 773).

¬ród³o: Dziennik Gazeta Prawna
Artyku³ z dnia: 2010-07-15, ostatnia aktualizacja: 2010-07-15 10:30

Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-10-01 19:16:50)

#12 2013-10-01 19:55:13

CzarnyFelek

Nowy u¿ytkownik

Ja Ciebie doskonale rozumie i ¿yczê szczerze powodzenia. Mo¿e do jakiego¶ prawnika by¶ siê uda³ z t± spraw±? Prawnika co ma obcykane prawo budowlane. Ciê¿ko tobie w tej materii bo z drugiej strony masz urzêdasów. Mo¿e skontaktuj siê telefonicznie z t± gazet±. Ja bym wzi±³ ze soba 50-100z³ (najlepeij w banknotach 20 i 10 z³ jako przygotowanie do ewentualnej ceny) i umówi³ siê z jak±¶ kancelari± prawn±/prawnikiem. Wiem ¿e sam nie zwojujesz nic. Za druga setkê mo¿e napisze pismo w twoim imieniu do Nadzoru Budowlanego. Mo¿e koledzy zrobi± zrzutkê na to i aby mieæ podstawê do swoich k³opotów antenowych na przysz³o¶æ. Wy¶lij na priv do mnie nr. konta to wrzucê tam ze 20z³ jako cegie³kê na za³atwienie sprawy nie tylko Twojej a i innych przy okazji. Bo maj±c wypowied¼ prawn± to na jej podstawie inni te¿ skorzystaj±. Piszê ca³kiem serio i chcia³bym ten skromny wk³ad wnie¶æ jako  wsparcie nie Ciebie ale sprawy.

#13 2013-10-02 07:04:45

161JGB292 Leszek

Moderator

835784
Call me!

mobil-¿ory napisał:

pewnie masz i racjê, ale nie w tym przypadku .jaka¶ tam kobieta jak us³ysza³a o antenie na dachu, wyda³a okrzyk absolutnie wiêc jak z takim podej¶ciem negocjowaæ ?co lepsze dzwoni³em do spó³dzielni NOVA w jastrzêbiu oni nie widz± problemu z monta¿em anten je¶li maszt nie przekracza 3m. poza tym jako w³a¶ciciel mieszkania w bloku którego zarz±dc± jest administracja nie mam ¿adnych praw do w³asno¶ci tylko p³aciæ czynsz ? co do przeciekaj±cego dachu mo¿e ciec tylko mnie bo to ja mieszkam bezpo¶rednio pod anten±.zreszt± administracja zmiot³a maszty azartowskie z powierzchni dachu pod anteny zbiorcze ,gdyby by³y to nie by³o by problemu.zreszt± Felku poczytaj bo nie wiem czy to widzia³e¶ ? co o tym s±dzisz jaka by by³a twoja reakcja na ten przepis je¶li chcia³by¶ postawiæ antenê?

Wznoszenie anten na dachach bez pozwolenia na budowê.

Wznoszenie anten i masztów na dachach budynków nie wymaga ju¿ uzyskania pozwolenia na budowê. Trzeba o nie wyst±piæ tylko przy obiektach wolno stoj±cych.
Od dzi¶ zmieniaj± siê warunki techniczne, jakim powinny odpowiadaæ obiekty telekomunikacyjne oraz ich usytuowanie. To skutek rozporz±dzenia ministra infrastruktury, które w³a¶nie dzi¶ wchodzi w ¿ycie.

Zgodnie z nowymi przepisami tylko wolno stoj±ce konstrukcje wsporcze anten i urz±dzeñ radiowych, w tym wolno stoj±ce maszty antenowe i wie¿e antenowe, bêd± uwa¿ane za obiekty budowlane. Budowlami telekomunikacyjnymi nie bêd± ju¿ natomiast maszty i anteny montowane na dachach budynków. Od dzi¶ bêd± one zaliczane do kategorii urz±dzeñ. W praktyce ma to bardzo du¿e znaczenie. Instalowanie anten i masztów na obiektach budowlanych nie bêdzie bowiem od dzi¶ wymaga³o pozwolenia na budowê. W tej chwili s± z tym du¿e problemy, a s±dy w wielu podobnych sytuacjach orzekaj± odmiennie – raz uznaj±, ¿e na tego typu inwestycje pozwolenie jest potrzebne, a innym razem ¿e nie. Od dzi¶ nie bêdzie ju¿ ¿adnych w±tpliwo¶ci, ¿e pozwolenie na budowê bêdzie konieczne jedynie w przypadku instalowania wolno stoj±cego masztu lub anteny. O pozwolenie bêdzie te¿ musia³ wyst±piæ inwestor, je¿eli wznoszony przez niego obiekt bêdzie znacz±co oddzia³ywa³ na ¶rodowisko lub obszar Natura 2000.
Nowe przepisy bêd± mia³y zastosowanie tak¿e do postêpowañ, które s± ju¿ wszczête.
Podstawa prawna
Rozporz±dzenie ministra infrastruktury z 22 czerwca 2010 r. zmieniaj±ce rozporz±dzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaæ telekomunikacyjne obiekty budowlane i ich usytuowanie (Dz.U. nr 115, poz. 773).

¬ród³o: Dziennik Gazeta Prawna
Artyku³ z dnia: 2010-07-15, ostatnia aktualizacja: 2010-07-15 10:30

No i to jest Twoja jedyna szansa i stanowisko w tej sprawie,które musisz zaprezentowaæ odwo³uj±c siê od wydanej decyzji do Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego bo "Gazeta Prawna"zatrudnia prawników nie po to aby co¶ tam napisaæ ale po to aby ukazaæ przepisy prawa we w³a¶ciwym ¶wietle.Twoje odwo³anie musi ¶ci¶le odzwierciedlaæ w³a¶nie to stanowisko zawarte w tym artykule "Gazety Prawnej".Nawet nie wa¿ siê ruszaæ antenê z dachu a o ¶ci±ganiu ju¿ nie wspomnê bo dostaniesz od nas po mackach i zostaniesz wykluczony z rodziny radiowej oraz skazany na banicjê...:D :) :P

#14 2013-10-02 07:42:57

Krystian_Zory

U¿ytkownik

304435

Czytaj±c to w³osy dêba staj±, có¿ za chwilê nie bêdzie mia³ ten problemu z administracj± czy "¿yczliwymi" s±siadami kto zamieszka na ¶rodku pola 2 hektarowego otoczony lasem i wysokim p³otem

#15 2013-10-02 08:57:04

mobil-¿ory

U¿ytkownik

8333534
Call me!

co uda³o mi siê zebrac
Art. 29. 1.Pozwolenia na budowê nie wymaga budowa: PRAWO BUDOWLANE
15) instalowaniu urz±dzeñ na obiektach budowlanych.
Art. 30. 1pkt b.Zg³oszenia w³a¶ciwemu organowi wymaga:
b) urz±dzeñ o wysoko¶ci powy¿ej 3 m na obiektach budowlanych;
czyli art 29.1pkt 15 jest zgodny z tym co napisali w gazecie prawnej
wg s³ownika jêzyka polskiego instalacja to:
2. «montowanie gdzie¶ urz±dzeñ technicznych»
konstrukcja to:
1. «sposób, w jaki po³±czone s± elementy tworz±ce jak±¶ ca³o¶æ»
urz±dzenie:
1. «mechanizm lub zespó³ mechanizmów, s³u¿±cy do wykonania okre¶lonych czynno¶ci»

Stopka forum

RSS