Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Witam wszystkich u¿ytkowników forum. Mam zapytanie czy kto¶ korzysta a mo¿ne mia³ styczno¶æ z z antena pretendent WA27 , wed³ug mnie powinna dobrze siê spisywaæ. Proszê o opinie pozdrawiam Tomasz
Charakterystyka
Antena Samochodowa
Czêstotliwo¶æ: 26-28 MHz
D³ugo¶æ fali: 5/8
Zysk: +5 dBi
Moc: 1000 W P.E.P
Czêstotliwo¶æ strojenia: 2000 kHz
Masa: 0,5 kg
D³ugo¶æ anteny: 1990 mm
¦rednica otworu mocowania: 13 mm
KlubowiczSJ
Tomek to ¶wietna antena. Element wibruj±cy o sporej d³ugo¶ci to plus na zysk anteny. Je¿eli cena i jej d³ugo¶æ nie utrudnia (na tira nie nadaje siê za bardzo) to jak najbardziej tak.
Zastanawia mnie czy jest przyzwoity SWR dla szeroko¶ci 2Mhz (26-28) czy pokrywa te 2mhz. To dla komfortu pracy. Bêd±c z dobrym SWR np. na 26.500 czy podobny SWR bêdzie na 27.700 bez przestrajania anteny.
Dziêki Jarek za odpowiedz ja tez my¶lê ze powinna dobrze hulaæ, d³ugo¶æ przemawia na plus i nie jest przed³u¿ana cewk± nawojow±, Chyba siê na ni± pokuszê a d³ugo¶æ nie przeszkadza raczej mojej Ani bêdzie przeszkadzaæ bo za d³uga ale zmieni zdanie chyba. Pozdrawiam Ciebie i Barbarê
Moderator
161SJ375 napisał:
Witam wszystkich u¿ytkowników forum. Mam zapytanie czy kto¶ korzysta a mo¿ne mia³ styczno¶æ z z antena pretendent WA27 , wed³ug mnie powinna dobrze siê spisywaæ. Proszê o opinie pozdrawiam Tomasz
Charakterystyka
Antena Samochodowa
Czêstotliwo¶æ: 26-28 MHz
D³ugo¶æ fali: 5/8
Zysk: +5 dBi
Moc: 1000 W P.E.P
Czêstotliwo¶æ strojenia: 2000 kHz
Masa: 0,5 kg
D³ugo¶æ anteny: 1990 mm
¦rednica otworu mocowania: 13 mm
http://www.iv.pl/images/43432507821613470847.jpg
Tomku,jest to antena,która nosi miano jednej z lepszych anten.Jedyn± jej wad± w opinii jej u¿ytkowników jest wysoki SWR,który poci±ga za sob± spadek wypromieniowanej mocy nadawczej.
KlubowiczSJ
Ci co narzekaj± Leszek je¿d¿± trabantami. Bolek z Rybnika zawsze narzeka³ na swr w mobilu/trabancie swoim. Karoseria to sama tektura i plastik. Paz³otkiem/sreberkiem/foli± aluminiow± wy¶ciela³ pod pod sufitówk±. :)