Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Moderator
Ju¿ wkrótce uruchomimy now± stacjê bazowa z ¯or a konkretnie to Mariusza-mobil.Narazie dysponuje on radiem President Jackson(I wersja)i rozgl±da siê za anten± kieruj±c siê moim do¶wiadczeniem.Obecnie nadaje on jedynie w mobilu na antenie firmy Lemm AT-2001 Turbo.
U¿ytkownik
:whistle: jeszcze dzieñ, mo¿e 2 i antenê bêdê mia³ ... :whistle: a tak na powa¿nie na razie teoria ale jak Leszek napisa³ powstanie nastêpny maszt
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-03-24 15:24:58)
U¿ytkownik
Bardzo fajnie Mariusz to teraz z bazy mo¿emy robiæ lepsze i dalsze pogaduchy :)
U¿ytkownik
hehe mam nadziejê. Leszek mi tyle wiedzy przekaza³ na temat anten ,¿e stojê przed trudnym wyborem któr± wzi±¶æ. jeszcze mi zosta³ zasilacz do kupienia ,kable i maszt wiêc trochê to potrwa
U¿ytkownik
Oby jeszcze wszelkich prac sprzyja³a pogoda, bo stawiane masztu kopanie czy bieganie po dachu puki co nie jest przyjemne.
U¿ytkownik
a wiêc tak niemieccy konstruktorzy z Luftwaffe, audi ,volkswagena i mercedesa :) zaczynaj± mi robiæ takie co¶ za 2 tyg ma dotrzeæ to ustrojstwo http://www.winklerantennenbau.de/xa27_l.htm :good:
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-03-25 12:27:56)
U¿ytkownik
Ja sobie bardzo ceniê jako¶ciowo dobr± produkcjê naszych zachodnich s±siadów
Moderator
mobil-¿ory napisał:
hehe mam nadziejê. Leszek mi tyle wiedzy przekaza³ na temat anten ,¿e stojê przed trudnym wyborem któr± wzi±¶æ. jeszcze mi zosta³ zasilacz do kupienia ,kable i maszt wiêc trochê to potrwa
D³ugo to nie trwa³o i Mariusz podj±³ mêsk± decyzjê zamawiaj±c sobie ubezpo¶rednio u producenta antenê bazow± XA-27-L.No to gratulujê!Bardzo siê z tego powodu cieszê w przeciwieñstwie do jego ¿ony...To ju¿ bêdzie druga taka antena na naszym terenie.Szcze¶liwym posiadaczem tej pierwszej anteny jest kol.Adam z Be³ku,który musia³ wykazaæ siê wyj±tkow± zdolno¶ci± negocjacji z £ukaszem z Leszczyn od którego j± ma³o u¿ywan± naby³.Narazie nie me jej jeszcze zamontowanej ale ja mia³em okazjê ja ods³uchaæ.Najsilniejsz± stacj± z Czerwionki-Leszczyn,któr± instalowa³em i stroi³em by³a Waldka SJ 759 i odbiera³em j± z raportem 5-9db.£ukasz po zainstalowaniu tej anteny mia³ raport a¿ 5-15db!Sami wiecie jak trudno podnie¶æ raport u korespondentów o 1 db a tu taka ró¿nica.Jestem pod wielkim wra¿eniem pracy tej anteny w nadawaniu.Czekam na wasze opinie dotycz±ce ods³uchu na niej...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-03-25 14:06:39)
U¿ytkownik
Ja to zobacze z innej perspektywy jako mobila jak bêdzie wygl±da³ odbiór na trasach lokalnych
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Ja to zobacze z innej perspektywy jako mobila jak bêdzie wygl±da³ odbiór na trasach lokalnych
na sam widok tej anteny ciary po plecach przechodz± taka kolumbryna
U¿ytkownik
Ja jej zapewne podczas podró¿owania nie zobaczê ale czêsto w okolicy je¿d¿ê wiêc bêdziesz mia³ okazjê mi tam na g³o¶niku siê mocno odezwaæ a¿ strach siê baæ ;)
Moderator
Krystian_Zory napisał:
Ja jej zapewne podczas podró¿owania nie zobaczê ale czêsto w okolicy je¿d¿ê wiêc bêdziesz mia³ okazjê mi tam na g³o¶niku siê mocno odezwaæ a¿ strach siê baæ ;)
Krystian,po zamontowaniu tej anteny i po pod³±czeniu jej do istniej±cej instalacji odgromowej to Mariusz po uruchomieniu swojego nadajnika radia CB odrazu Ci w³±czy Twoje radio CB w samochodzie.Nie musisz siê wiêc obawiaæ,¿e zapomniesz w³±czyæ swoje radio i zap³acisz mandat za przekroczenie prêdko¶ci na drodze oraz swoje gapiostwo...
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
zobaczysz jedyna taka na sikorskim i chyba w ¿orach a tak na marginesie dzwoni³es pod nr ktory ci dalem?
U¿ytkownik
Ja tam staram siê na PW pisaæ te¿ do Ciebie wiêc czasem zajrzyj do skrzynki mi siê ta opcja podoba i chêtnie z niej korzystam
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Ja tam staram siê na PW pisaæ te¿ do Ciebie wiêc czasem zajrzyj do skrzynki mi siê ta opcja podoba i chêtnie z niej korzystam
skorzysta³em