Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
U¿ytkownik
jeszcze nie dosz³a do mnie antenka :[
U¿ytkownik
To tam raz dwa czekam mam juz plany co do terenowych ³±czno¶ci - postaram Ci siê tam zameldowaæ na czerwonym polu ;)
U¿ytkownik
czy kto¶ tu widzi uchwyty po by³ych antenach zbiorczych?
zostaje mi chyba mocowanie anteny do komina
U¿ytkownik
Po budownictwie PRL mo¿esz siê spodziewaæ ró¿no¶ci ale my¶lê ¿e w³a¶nie tam te zbiorcze musia³y byæ montowane bo gdzie¿ by indziej podstawa wydaje siê po focie byæ solidna co do komina mam mieszane uczucie chocia¿ mo¿e trafi³e¶ na "lepszy" blok :)
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Po budownictwie PRL mo¿esz siê spodziewaæ ró¿no¶ci ale my¶lê ¿e w³a¶nie tam te zbiorcze musia³y byæ montowane bo gdzie¿ by indziej podstawa wydaje siê po focie byæ solidna co do komina mam mieszane uczucie chocia¿ mo¿e trafi³e¶ na "lepszy" blok :)
ta podstawa to instalacja odgromowa a do tego masztu nie podepnê chyba ¿e to nie bêdzie wadzi³o nikomu
Moderator
mobil-¿ory napisał:
Krystian_Zory napisał:
ta podstawa to instalacja odgromowa a do tego masztu nie podepnê chyba ¿e to nie bêdzie wadzi³o nikomu
Niestety w my¶l przepisów przeciwpo¿arowych nie wolno montowaæ ¿adnych anten na odgromnikach instalacji antenowych a wiêc napewno bêdzie to przeszkadza³o spó³dzielni mieszkaniowej,która jest administratorem bloku w którym to mieszkasz o ile tak zrobisz.Jak zainstalujesz antenê bazow± CB to bêd± mieli Ciê ju¿ na oku a jak dowiedz± siê od Ciebie,¿e nie s± w³adni w my¶l obowiazuj±cych przepisów art.684 KC do tego aby wydawali Ci pozwolenie(zgodê)na monta¿ takiej anteny to bêd± szukali dziury w ca³ym aby zarzuciæ Ci co¶ czym uzasadni± swoje pismo nakazuj±ce Ci demonta¿ takiej anteny ukazuj±c kto tu jest panem a kto jedynie lokatorem.Naprzyk³ad wska¿± monta¿ na odgromniku,zbyt ma³± ¶rednicê drutu ocynkowanego jaki zastosowa³e¶,który nie bêdzie spe³nia³ norm unijnych,niew³a¶ciw± z³±czkê lub uchwyt do masztu,który nie ma atestu.
Jak oka¿esz siê wyj±tkowym szczê¶liwcem i zadbasz o najmniejsze szczegó³y aby nie znale¼li na Ciebie haka to zarzuc± Ci,¿e jedna ze ¶rubek Twojej anteny jest nie dokrecona co spowoduje zagro¿enie katastrofy budowlanej oraz zagro¿enie zdrowia i ¿ycia ludzi i tak to uzasadni± ukazuj±c swoje racje.Zrobi± pisemn± expertyzê i w razie rozprawy s±dowej to odwo³aj± siê do niej s³usznie uzasadniaj±c swój zakaz monta¿u anteny.Przez dwadzie¶cia piêæ lat pomaga³em u¿ytkownikom radia CB,cz³onkom Stowarzyszenia PL-CB Radio i ratownikom oraz operatorom Sztabów Ratownictwa Spo³ecznej Krajowej Sieci Ratunkowej PL-CB Radio w £odzi w przestrzeganiu ich praw,które administratorzy bardzo czêsto ³amali wiêc mam w tym wyj±tkowe do¶wiadczenie.Bywa³o tak,¿e musieli kierowaæ sprawê na drogê cywiln± do s±du powszechnego.
Najlepsz± wiadomo¶ci± jest jednak to,¿e ¿aden z nich nigdy takiej sprawy nie przegra³ o ile jego maszt by³ do 3 m.wysoko¶ci bo ponad t± wysoko¶æ trzeba mieæ zgodê z wydzia³u urbanistyki i architektury z urzêdu miasta.Jakby nie patrzy³ nawet spó³dzielnia nie ma prawa wydawaæ decyzji w tej sprawie gdyby maszt ten przekracza³ t± wysoko¶æ a jedynie mo¿e powiadomiæ wy¿ej wymieniony organ do wszczêcia postêpowania,która je¿eli nie uzyskasz od niego stosownego pozwolenia to mo¿e nakazaæ Ci rozebraæ tak± budowlê masztu.Musisz wtedy w okre¶lonym terminie pój¶æ na dach z pi³k± do metalu i skróciæ go do 3 m.i pokazujesz spó³dzielni kto tu jest panem i w³adc± na swoich w³o¶ciach.Nawet je¶li ich liberum veto na to nie pozwala to prawo w tej sytuacji stoi po Twojej stronie i nale¿y Ci siê maszt z anten± do Twojego radia CB jak ch³opu ziemia!.Mo¶ci panie,czas siê wzi±¶æ do roboty i antenê wystawiaæ na dach bo przysz³a ju¿ wiosna.Ods³oñ firankê z okna to sam zobaczysz...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-16 14:26:22)
U¿ytkownik
.Mo¶ci panie,czas siê wzi±¶æ do roboty i antenê wystawiaæ na dach bo przysz³a ju¿ wiosna.Ods³oñ firankê z okna to sam zobaczysz...
jeszcze germañcy nie przys³ali drutu
nowa wiadomo¶æ od Pana Winklera
Sehr geehrter Herr Bugajewski,
Ihre Antenne wurde gestern zu Ihnen versendet.
Mit freundlichen Grüßen
G. Winkler
:good::D:D:D:D:D:applause::applause::applause::rock::rock::rock::rock::rock:
nie bêdê t³umaczyæ chyba widaæ :P
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-04-16 18:15:14)
U¿ytkownik
Widaæ niemiecka precyzj± rêczna robota i to tak d³ugo trwa.
A mo¿e czekaj± na wiêksz± liczbê zamówieñ aby uruchomiæ produkcjê. ;)
Moderator
mobil-¿ory napisał:
.Mo¶ci panie,czas siê wzi±¶æ do roboty i antenê wystawiaæ na dach bo przysz³a ju¿ wiosna.Ods³oñ firankê z okna to sam zobaczysz...
jeszcze germañcy nie przys³ali drutu
nowa wiadomo¶æ od Pana Winklera
Sehr geehrter Herr Bugajewski,
Ihre Antenne wurde gestern zu Ihnen versendet.
Mit freundlichen Grüßen
G. Winkler
:good::D:D:D:D:D:applause::applause::applause::rock::rock::rock::rock::rock:
nie bêdê t³umaczyæ chyba widaæ :P
Herr Bugajewski,szykuj wiêc maszt i wyciagnij ze swojej skarpety dudki na kabel i wtyki.Herr Winkler tego ju¿ za Ciebie nie zrobi.Zrób jaki¶ d³u¿szy kurs swoja bryk± po Europie i mniej tankuj do gard³a tego bursztynowego paliwa.Jak nie wiesz o co chodzi to w³a¶nie o oszczêdzanie a nastêpnie bêdziemy szukaæ zasilacz dla Ciebie aby by³ o wydolnym natê¿eniu i przystosowanym te¿ do Rangera.Nie szczyp siê i róbmy wypad na dach aby to zamontowaæ i zestroiæ.Upatrz sobie miejsce i kombinuj jaki¶ uchwyt.Jak chcesz go mieæ z atestem to maszt i uchwyt mo¿na kupiæ w naszym sklepie CB radio w ¯orach.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-16 19:33:40)
U¿ytkownik
latam po dachu jak m³ody go³±b ale ¿adnej dziury nie mogê znale¼æ :( znalaz³em 2 odci±gi chyba po zbiorczej 30m od mojego w³azu ale dach jest zalany na równo i dziury nie widaæ a jak dziura w³osów nie ma to nie znajdê :P )
znalaz³em takie co¶ te¿ by by³o dobre chodzi mi o obejmy
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-04-17 06:32:28)
U¿ytkownik
Jak by¶ robi³ kolejne zdjêcia na dachu zrób fotê w kierunku Suszca Tych oraz Baranowice Warszowice tak± mia³ bym pro¶bê.
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Jak by¶ robi³ kolejne zdjêcia na dachu zrób fotê w kierunku Suszca Tych oraz Baranowice Warszowice tak± mia³ bym pro¶bê.
nie ma co fotografowaæ z dachu mam panoramê niczym nie zas³oniêta w stronê Katowic, Tychów,Bielska i Cieszyna a strona zas³oniêt± przez wie¿owce to kierunek Rybnik ,Rój Wodzis³aw tak¿e bêdê mia³ pole do popisu
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-04-17 08:55:56)
U¿ytkownik
U¿ytkownik
Ja to do w³asnych celów z perspektywy mobila, niestety wszystkiego z map lotniczych nie da siê wyczytaæ.
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Ja to do w³asnych celów z perspektywy mobila, niestety wszystkiego z map lotniczych nie da siê wyczytaæ.
mam tak± sam± panoramê co ty ze swojego miejsca na katowice tylko jeszcze w kierunku bielska i cieszyna