Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
U¿ytkownik
W³a¶nie ¿e nie bardzo bo jestem zabudowany blokami choc jest to miejsce wy¿sze napewno, ale i tak wiekszo¶c kierunków jest to sygna³ odbity od bloku. Je¶li by szukaæ szczytu wzniesienia na Sikorskim to jestem 5-6 metrów poni¿ej jego a zdjêcia panoramy s³u¿± mi do oceny obiektów miejsc wzglêdem wysoko¶ci terenu i charakteru zabudowy itd itp
Moderator
mobil-¿ory napisał:
http://files.tinypic.pl/i/00368/uwdlfilwevwp_t.jpg
http://files.tinypic.pl/i/00368/hbxwxfq443am_t.jpg
http://files.tinypic.pl/i/00368/6fa31jyl8scu_t.jpg
ju¿ w domku szczê¶liwa :)
Herr Bugajewski,tej cewki od anteny nie zasila siê ¿ó³t± bateri± firmy Varta czy tatra ale do gniazda antenowego pod³±cza siê liniê zasilaj±c±.No chyba,¿e to jest antena niemiecka wiêc wszystko jest mo¿liwe.A mo¿e Ty wprowadzasz nowe inowacje do dziedziny zwanej radiokomunikacj± pod³±czaj±c bateriê do cewki o napiêciu 5,8Volta?I co jaki SWR?Po pod³±czeniu tej baterii widzê,¿e chyba jeste¶ w rezonansie(epoce niespotykanego o¶wiecenia)...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-17 14:26:15)
U¿ytkownik
to jest przedwzmacniacz antenowy firmy zrób to sam hehe.
a po tym napoju jestem w ósmym niebie
Moderator
mobil-¿ory napisał:
to jest przedwzmacniacz antenowy firmy zrób to sam hehe.
a po tym napoju jestem w ósmym niebie
Przedwzmacniacze antenowe zasilane s± pr±dem 12 Volt a nie 5,8 V!No chyba,¿e jest to wzmacniacz antenowy ale przy tej mocy zupe³nie jest zniekszta³cona modulacja.Jak po tym napoju masz odlot w kosmos to uwa¿aj aby nie odbija³ Ci siê sygna³ od jonosfery powoduj±c zbyt du¿e echo Twojej modulacji...
U¿ytkownik
spokojnie ch³opie druga bateria sta³a w zapasie gdyby 1 nie wydoli³a :P
Moderator
No nie wiem czy na Twoim miejscu takbym siê cieszy³.Zosta³e¶ uznany przeze mnie winnym zaniedbañ kole¿eñskich a to spowodowa³o moje pewne decyzje a mianowicie pewne dzia³ania.Zestrojê Twoj± antenê analizatorem tak,¿e SWR na pierwszym kanale bêdzie wskazywa³ na 22,8 a na 40-25,0!Jak nawi±¿esz wtedy ³±czno¶æ ze Staszkiem z Warszowic lub Krzysztofem z Warszowic oddalonymi od Ciebie o kilka kilometrów to zapragniesz wymieniæ siê z nimi kartami QSL potwierdzajacymi t± ³±czno¶æ uznaj±c to za rekord ¶wiata w odleg³o¶ci jaka dotychczas przeprowadzi³e¶ swoj± ³±czno¶æ.Leæ Ty lepiej ch³opie do sprzedawcy sprzêtu CB w sklepie i popro¶ aby Ci zestroi³ antenê choæ reflektometrem za 30 z³..Jak to zestroi Ci to miernik wska¿e Ci po strojeniu SWR na kanale 1 rzêdu 21,9 a na 40-24,9.Pozwoli Ci to na przeprowadzenie ³±czno¶ci z Krystianem z ¯or o ile swoje auto postawi na dachu swojego dziesiêciopiêtrowego bloku mieszkalnego w ¯orach albo podjedzie Ci pod antenê na osiedle Sikorskiego...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-17 16:16:46)
U¿ytkownik
osz ty bandyto bêdê Ci na rêce patrzy³ zreszt± mam od tego ludzi :)
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-04-17 16:57:12)
U¿ytkownik
Widzê ¿e "das antenne" dosz³a :)
Widzê fajne wykonanie.
Proszê o wiêcej fotek! Fotek detali takich jak: po³±czeñ elementów, izolatora co w ¶rodku (w pionowej osi) jest, trochê bardziej dok³adne oddanie po³±czeñ promiennika, jaka jest odleg³o¶æ pomiêdzy elementami mocuj±cymi cewkê!!
Jak masz instrukcjê to wrzuæ.!
Mia³e¶ fajny pomys³ na oddanie ¶rednicy cewki.. muszê teraz skoczyæ po tego typu bateriê aby sprawdziæ czy siê ró¿ni od mojej war(ki)ty 5,7volta. ;)
Wiêcej fotek - proszê.. ;)
Ostatnio edytowany przez Krystian_Rubic (2013-04-17 19:58:13)
U¿ytkownik
Ja mu tam na blok nie bêdê wje¿d¿a³ ;) s± inne sposoby...
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Ja mu tam na blok nie bêdê wje¿d¿a³ ;) s± inne sposoby...
Krystian mo¿esz zapraszam warunek jest tylko jeden baterie ze sob± musisz wzi±¶æ :)
U¿ytkownik
Krystian_Rubic napisał:
Widzê fajne wykonanie.
Proszê o wiêcej fotek! Fotek detali takich jak: po³±czeñ elementów, izolatora co w ¶rodku (w pionowej osi) jest, trochê bardziej dok³adne oddanie po³±czeñ promiennika, jaka jest odleg³o¶æ pomiêdzy elementami mocuj±cymi cewkê!!
Mia³e¶ fajny pomys³ na oddanie ¶rednicy cewki.. muszê teraz skoczyæ po tego typu bateriê aby sprawdziæ czy siê ró¿ni od mojej war(ki)ty 5,7volta. ;)
na zdjêciu te cienkie rurki od lewej to s± przeciwwagi sk³adaj± siê z 2 elementów 1 grubszy jest wkrêcany na gwint w podstawê drugi ³±czony jest z 1 na wcisk i kontrowany ¶rubk±.
elementy promiennika s± wsadzane na wcisk w co¶ rodzaju mufy przeciêtej na pó³ i skrêcane ¶rubk± na przestrza³.a zdjêcia serca zapodam pó¿niej
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
Widzê fajne wykonanie.
To nie trzeba sprawdzaæ bo to odrazu widaæ,¿e ró¿ni siê napiêciem 0,01V i firm± produkuj±c± tak± bateriê.Ja u¿ywam w swoim tranceiverze CB Super Radio SS-301 baterie typu Duracell bo s± bardziej wytrzyma³e.Ich odpowiednikiem w Polsce s± baterie typu ¯ubr o mocy 6.0 Volta i natê¿eniu 12,5 Amper.Niektórzy jak ich zbyt du¿o zakupi± to potem rycz± jak on w puszczy w okresie godowym,który trwa w tym przypadku przez ca³y rok...
U¿ytkownik
mobil-¿ory napisał:
na zdjêciu te cienkie rurki od lewej to s± przeciwwagi sk³adaj± siê z 2 elementów 1 grubszy jest wkrêcany na gwint w podstawê drugi ³±czony jest z 1 na wcisk i kontrowany ¶rubk±.
elementy promiennika s± wsadzane na wcisk w co¶ rodzaju mufy przeciêtej na pó³ i skrêcane ¶rubk± na przestrza³.a zdjêcia serca zapodam pó¿niej
Mam propozycjê aby¶ opisy fotki itp. z twej antenki wrzuci³ - rozbudowuj±c temat:
Najlepsza antena bazowa 5/8 na pasmo od 26 Mhz-do 30 Mhz.
Bêdziesz mentorem tego tematu! :)
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Jak by¶ robi³ kolejne zdjêcia na dachu zrób fotê w kierunku Suszca Tych oraz Baranowice Warszowice tak± mia³ bym pro¶bê.
kierunek Rybnik
kierunek Katowice,
Tychy
Pszczyna
Bielsko Bia³a
Cieszyn
Wodzis³aw
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-04-18 06:45:36)
U¿ytkownik
Dziêki masz u mnie browara :)