Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
International DX Group Sierra-Juliet
http://www.wysokosc.mapa.info.pl/ Witam kolerzanki i kolegów tu mozecie sprawdzic wysokosc nad poziomem morza danej posesji obejrzec obrazki danego miejsca Ciekawy link sprawdzcie
U¿ytkownik
Dziêki Waldku masz nosa w³a¶nie dzi¶ rozmawia³em z Leszkiem na ten temat kto jak wysoko ma swoj± stacjê i dziêki twojemu linkowi ju¿ wiem i jest to 275 metrów n.p.m
Moderator
Krystian,moje po³o¿enie jest tylko o 3 metry ni¿ej.A¿ trudno w to uwierzyæ patrz±c w jakiej jestem dolinie.Sprawd¼ wiêc jeszcze raz nasze po³o¿enia...
U¿ytkownik
Da³em bardzo du¿e powiêkszenie i zaznaczy³em dok³adnie twoje miejsce tj blok i wynik uzyska³em 265m natomiast przy skrzy¿owaniu z g³ówn± ulic± ¯ory - ¦wierklany jak zauwa¿y³em to ju¿ 272m i ro¶nie czym bli¿ej okolic koscio³a siêgaj±c oko³o 276m natomiast jako ciekawostkê podam ¿e jad±c drog± ¦wierklany-¯ory na granicy Roju i Rogo¼nej znalaz³em punkt 280m a obok drogi rosn±cy w lesie a¿ do 290m wyje¿dzaj±c z Rogo¼nej przy ko¶ciele 283m natomiast Tesco na Powstañców to ok 280m szczyt znajdujê siê na Ksiêcia W³adys³awa miêdzy blokami 284m tak mi wysz³o przepraszam ¿e tak trochê chaotycznie opisa³em ale pó¼na pora i twórczy o tej porze zbytnio nie jestem pozdrawiam Krystian
U¿ytkownik
Ciekawy link.
Wg. niego to moje QTH jest 250 m n.p.m. ;)
A pomiêdzy mn± a ¯orami idzie wzniesienie o wysoko¶ci do ok 295m n.p.pm.
Jestem w do³ku.
Muszê sprawdziæ czy nawigacja poda podobnie. ;)
Ostatnio edytowany przez Krystian_Rubic (2013-04-26 19:07:55)
U¿ytkownik
Wysoko¶æ wysoko¶ci± jeszcze typ charakter zabudowy jak u mnie do¶æ wysoko jest ale za to wko³o blokowisko co skutecznie ogranicza mi zasiêg
U¿ytkownik
u mnie 269 m nad poziomem morza wg programu na mojej nawigacji to 280m
U¿ytkownik
Zawy¿a wyniki ta nawigacja moim zdaniem.
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Zawy¿a wyniki ta nawigacja moim zdaniem.
to jeste¶ w b³êdzie dodaj wysoko¶æ bloku bo swoj± bazê mierzy³em na dachu
U¿ytkownik
Spoko no tak wysoko¶ci bloku nie sposób pomin±æ ja my¶la³em o wysoko¶ci nie licz±c bloku zwyk³e nieporozumienie :)
Moderator
Krystian_Zory napisał:
Spoko no tak wysoko¶ci bloku nie sposób pomin±æ ja my¶la³em o wysoko¶ci nie licz±c bloku zwyk³e nieporozumienie :)
No w³a¶nie,wysoko¶æ n.p.m to co innego niz wysoko¶æ bloku do której inni dodaj± wysoko¶æ masztu a jeszcze inni do tego wysoko¶æ anteny.Podawajmy wysoko¶æ nad poziomem morza i tego siê trzymajmy bo robi± siê nieporozumienia...
U¿ytkownik
Ja jestem za podawaniem danych bez uwzglêdniania wysoko¶ci bloku domu czy masztu ewentualnie jako formie dopisku dalej doinformowanie ¿e jest to np: wysoki blok +30m od podanej warto¶ci npm
U¿ytkownik
161JGB292 Leszek napisał:
Krystian_Zory napisał:
No w³a¶nie,wysoko¶æ n.p.m to co innego niz wysoko¶æ bloku do której inni dodaj± wysoko¶æ masztu a jeszcze inni do tego wysoko¶æ anteny.Podawajmy wysoko¶æ nad poziomem morza i tego siê trzymajmy bo robi± siê nieporozumienia...
gdzie nie zmierzysz czy przy gruncie czy na dachu to zawsze bêdzie wysoko¶æ nad poziomem morza:) blok uwa¿am za sztuczne wzniesienie
u mnie 269 m nad poziomem morza wg programu na mojej nawigacji to 280m
i tak co¶ tu nie pasuje :( 5 kondygnacji i tylko 11m ró¿nicy?
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-04-28 18:53:16)
U¿ytkownik
Mym skromnym zdaniem powinni¶my te dane jak z programu - stronki - tak z nawigacji traktowaæ jako tylko czysto pogl±dowe, a nie dok³adne punkty odniesienia. ;)
U¿ytkownik
bardziej wierzê nawigacji poniewa¿ b³±d mojego GPS wynosi tylko 1m!!!