Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
International DX Group Sierra-Juliet
http://www.wysokosc.mapa.info.pl/ Witam kolerzanki i kolegów tu mozecie sprawdzic wysokosc nad poziomem morza danej posesji obejrzec obrazki danego miejsca Ciekawy link sprawdzcie
Użytkownik
Dzięki Waldku masz nosa właśnie dziś rozmawiałem z Leszkiem na ten temat kto jak wysoko ma swoją stację i dzięki twojemu linkowi już wiem i jest to 275 metrów n.p.m
Moderator
Krystian,moje położenie jest tylko o 3 metry niżej.Aż trudno w to uwierzyć patrząc w jakiej jestem dolinie.Sprawdź więc jeszcze raz nasze położenia...
Użytkownik
Dałem bardzo duże powiększenie i zaznaczyłem dokładnie twoje miejsce tj blok i wynik uzyskałem 265m natomiast przy skrzyżowaniu z główną ulicą Żory - Świerklany jak zauważyłem to już 272m i rośnie czym bliżej okolic koscioła sięgając około 276m natomiast jako ciekawostkę podam że jadąc drogą Świerklany-Żory na granicy Roju i Rogoźnej znalazłem punkt 280m a obok drogi rosnący w lesie aż do 290m wyjeżdzając z Rogoźnej przy kościele 283m natomiast Tesco na Powstańców to ok 280m szczyt znajduję się na Księcia Władysława między blokami 284m tak mi wyszło przepraszam że tak trochę chaotycznie opisałem ale późna pora i twórczy o tej porze zbytnio nie jestem pozdrawiam Krystian
Użytkownik
Ciekawy link.
Wg. niego to moje QTH jest 250 m n.p.m. ;)
A pomiędzy mną a Żorami idzie wzniesienie o wysokości do ok 295m n.p.pm.
Jestem w dołku.
Muszę sprawdzić czy nawigacja poda podobnie. ;)
Ostatnio edytowany przez Krystian_Rubic (2013-04-26 19:07:55)
Użytkownik
Wysokość wysokością jeszcze typ charakter zabudowy jak u mnie dość wysoko jest ale za to wkoło blokowisko co skutecznie ogranicza mi zasięg
Użytkownik
u mnie 269 m nad poziomem morza wg programu na mojej nawigacji to 280m
Użytkownik
Zawyża wyniki ta nawigacja moim zdaniem.
Użytkownik
Krystian_Zory napisał:
Zawyża wyniki ta nawigacja moim zdaniem.
to jesteś w błędzie dodaj wysokość bloku bo swoją bazę mierzyłem na dachu
Użytkownik
Spoko no tak wysokości bloku nie sposób pominąć ja myślałem o wysokości nie licząc bloku zwykłe nieporozumienie :)
Moderator
Krystian_Zory napisał:
Spoko no tak wysokości bloku nie sposób pominąć ja myślałem o wysokości nie licząc bloku zwykłe nieporozumienie :)
No właśnie,wysokość n.p.m to co innego niz wysokość bloku do której inni dodają wysokość masztu a jeszcze inni do tego wysokość anteny.Podawajmy wysokość nad poziomem morza i tego się trzymajmy bo robią się nieporozumienia...
Użytkownik
Ja jestem za podawaniem danych bez uwzględniania wysokości bloku domu czy masztu ewentualnie jako formie dopisku dalej doinformowanie że jest to np: wysoki blok +30m od podanej wartości npm
Użytkownik
161JGB292 Leszek napisał:
Krystian_Zory napisał:
No właśnie,wysokość n.p.m to co innego niz wysokość bloku do której inni dodają wysokość masztu a jeszcze inni do tego wysokość anteny.Podawajmy wysokość nad poziomem morza i tego się trzymajmy bo robią się nieporozumienia...
gdzie nie zmierzysz czy przy gruncie czy na dachu to zawsze będzie wysokość nad poziomem morza:) blok uważam za sztuczne wzniesienie
u mnie 269 m nad poziomem morza wg programu na mojej nawigacji to 280m
i tak coś tu nie pasuje :( 5 kondygnacji i tylko 11m różnicy?
Ostatnio edytowany przez mobil-żory (2013-04-28 18:53:16)
Użytkownik
Mym skromnym zdaniem powinniśmy te dane jak z programu - stronki - tak z nawigacji traktować jako tylko czysto poglądowe, a nie dokładne punkty odniesienia. ;)
Użytkownik
bardziej wierzę nawigacji ponieważ błąd mojego GPS wynosi tylko 1m!!!