Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Moderator
Ju¿ w najbli¿szym czasie zostanie przeprowadzona próba sprzêtu radiowego przez grupê z ¯or we wszystkich dostêpnych emisjach i czêstotliwo¶ciach na jednym z ma³ych wzniesieñ.Pierwsze testy sprzêtu radiowego przeprowadzonego w mobilu w Warszowicach wypad³y zachwycaj±co.Otrzymali¶my sygna³y od kierowców stwierzajacych,¿e nasze urz±dzenie na dwupasmówce"wypali³o im radia"...Antena 1/4 i instalacja antenowa równie¿ zda³a swój egzamin.Jest sprawna i na analizatorze antenowym uzyska³em wstêpnie SWR rzêdu 1,4.Najbardziej potrzebny jest nam obecnie dobry akumulator do zasilania urz±dzenia i o¶wietlenia.
International DX Group Sierra-Juliet
wypali³o im radia"...no no to macie sprzet koledzy ze palicie radia
Moderator
WaldekSJ759 napisał:
Oczywi¶cie Waldku napisa³em w przeno¶ni,¿e jak siê odezwali¶my na tym sprzêcie to "wypali³o im radia na drodze nr 81 z ¯or do Skoczowa".Jeden z kierowców powiedzia³,¿e jak zrobili¶my wywo³anie to dos³ownie wyrwa³o mu z uchwytu monta¿owego jego radio CB bo poziom g³o¶no¶ci odbioru mia³ dostosowany do innych u¿ytkowników radia CB w autach.Krystian mo¿e to potwierdziæ.Jak zrobili¶my wywo³anie to prawie ogluch³.Dobrze,¿e by³ zapiêty pasami bo inaczej to wypad³by z kabiny...:P :D :)
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-12 10:42:28)
No to sprzet tylko pozazdroscic ale ja nie moze zwalic nawet nikogo przy 80W :-)
Moderator
WaldekSJ759 napisał:
No to sprzet tylko pozazdroscic ale ja nie moze zwalic nawet nikogo przy 80W :-)
Wadku,my "wypalili¶mi" i "wyrwali¶my" im te radia CB przy 12 Wattach i antenie samochodowej Midland ML-145 zamontowanej na aucie Krystiana i porz±dnie zestrojonej anteny.Krystian t± anten± zrobi³ ³±czno¶æ z mobila 65 km o czym pisa³ tu na forum.Ja by³em ¶wiadkiem jego rozmów z innymi mobilami jak rozmawia³ z ¯or do Gliwic i z ¯or do Katowic.S³ysza³em te¿ raporty na swojej bazówce.Jak widzisz jest to mo¿liwe przy tej odleg³o¶ci...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-14 07:08:40)
Uytkownik
WaldekSJ759 napisał:
widzê tu Waldku ma³± dygresjê :(
ale lepiej krytykowaæ ni¿ siê zobligowaæ do pomocy
Moderator
Informujê,¿e dzi¶ tj.w niedzielê 14 lipca br.o godz.14.00 jedziemy instalowaæ sprzêt i ok.godziny 15.00 bêdziemy go testowaæ na ró¿nych czêstotliwo¶ciach i emisjach.Mo¿na nas wywo³ywaæ pod znakiem:Stacja Testowa ¯orskiej Grupy DX.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-14 06:49:25)
mobil-¿ory napisał:
WaldekSJ759 napisał:
ale lepiej krytykowaæ ni¿ siê zobligowaæ do pomocy
Nie rozumiem o co Ci chodzi ale ok juz koniec pisania na ten temat
Moderator
Ja jedynie mogê domyslaæ siê o co chodzi Mariuszowi a mianowicie o to,¿e w swoich postach ³apiesz mnie za s³owa,próbujesz o¶mieszaæ na forum,próbuj±c dominowaæ swoj± wiedz± i nabytymi uprawieniami oraz wykazujesz zupe³ny brak zrozumienia tego o czym pisze, pope³niaj±c przy tym najprostsze b³êdy stylistyczne i ortograficzne pisowni w jêzyku ojczystym zamiast staæ siê ¿yczliwym koleg± radiowym,pomagaj±c w organizacji sprzêtu i wypraw DX i cieszyæ siê swoim hobby oraz ¿yczliwosci± innych kolegów,którzy patrz± na Twoj± postawê.Mogê siê myliæ w odbiorze tego co on ma na my¶li ale prawdopodobnie o to mu chodzi.Zapytaj go sam wiêc i bêdziesz wiedzia³ wtedy o co mu chodzi.Zdobyte w ró¿ny sposób uprawnienia w praktyce nie wi±¿± siê z posiadanymi umiejêtno¶ciami i wiedz± cz³owieka co potwierdza jedynie ¿ycie,które to wszystko weryfikuje ukazuj±c nag± prawdê jedynie.Powiniene¶ to z nim wyja¶niæ skoro takie odniós³ wra¿enie albo ma takie zdanie.Nie obrazaj siê wiêc na niego bo jeste¶cie nie tylko kolegami radiowymi ale te¿ mê¿czyznami i ³±czy was wspólna pasja o czym stale pamietajcie darz±c siebie kole¿eñsko¶ci± i wzajemnym szacunkiem...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-14 18:19:08)
Uytkownik
WaldekSJ759 napisał:
mobil-¿ory napisał:
WaldekSJ759 napisał:
wypali³o im radia"...no no to macie sprzet koledzy ze palicie radia,No to sprzet tylko pozazdroscic ale ja nie moze zwalic nawet nikogo przy 80W :-)
ale lepiej krytykowaæ ni¿ siê zobligowaæ do pomocyNie rozumiem o co Ci chodzi ale ok juz koniec pisania na ten temat
w tych 2 zdaniach dopatrzy³em siê u Ciebie szyderczego tonu i próby zadrwienia sobie z tego, co tu z kolegami próbujemy robiæ.
To tyle z mojej strony Waldku. Mam nadziejê,¿e pewnego dnia pogadamy na CB i spotkamy siê w plenerze gdzie¶ na zlocie.Radio powinno ³±czyæ a nie dzieliæ. Ja jako m³ody sta¿em u¿ytkownik CB widzê tu t± 2 tendencjê szczególnie u "starych wyjadaczy".Szkoda.
teraz przyjemniejsza czê¶æ. parê filmików z naszego wypadu
Jak zauwa¿ycie nie obesz³o siê bez k³opotów ,ale ogólnie jak na pierwszy raz by³o dobrze :)
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-07-15 06:10:37)
Moderator
Czas na wnioski z pracy stacji testowej ¯orskiej Grupy DX.Podczas testów tej stacji mieli¶my problem z zasileniem radia CB,który z powodu wy³adowania akumulatora w samochodzie powodowa³ zniekszta³cenia modulacji zarówno w emisji AM jak i SSB.Najpierw podejrzewali¶my,¿e przyczyn± tego by³ mikrofon ze wzmacniaczem modulacji.Po wymianie mikrofonu na oryginalny od radia President HR 2600 polepszy³a siê czytelno¶æ tej modulacji ale nadal wystêpowa³y jej zniekszta³cenia.SWR anteny by³ w granicach 1,6 wiêc ta warto¶æ nie mog³a powodowaæ zniekszta³ceñ wywo³anych przez tranzystor stopnia koñcowego MRF 477,który tak mo¿e reagowaæ przy wysokim SWR.Mikrofon ze wzmacniaczem modulacji by³ sprawdzany i uregulowany na mojej stacji bazowej wiêc by³ sprawny.Jedynym powodem takich zniekszta³ceñ by³o zasilanie.Po uruchomieniu silnika akumulator dawa³ wiêksze napiecie,które spowodowa³o dopiero poprawno¶æ pracy stacji testowej co potwierdzi³ kol.Roman SJ 713 z Gotartowic okre¶laj±c pracê stacji jako grzmi±c± tak,¿e musia³ siê skrêcaæ z czu³o¶ci± odbiornika co równie¿ potwierdzi³ kol.Mirek z Kamienia.Przy te¶cie anten podczas wymiany wtyków urwa³ nam siê kabelek mostkuj±cy,który z powodu braku przej¶cia odci±³ nam audio g³o¶nika i z powodu braku lutownicy nie mogli¶my ju¿ kontynuowaæ testów urz±dzenia oraz anten.W ten sposób uczestnicy testów mogli w praktyczny sposób przygotowaæ siê do prawdziwej wyprawy zdobywaj±c w ten sposób swoje do¶wiadczenie.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-15 07:54:22)
Moderator
161JGB292 Leszek napisał:
Czas na wnioski z pracy stacji testowej ¯orskiej Grupy DX.Podczas testów tej stacji mieli¶my problem z zasileniem radia CB,który z powodu wy³adowania akumulatora w samochodzie powodowa³ zniekszta³cenia modulacji zarówno w emisji AM jak i SSB.Najpierw podejrzewali¶my,¿e przyczyn± tego by³ mikrofon ze wzmacniaczem modulacji.Po wymianie mikrofonu na oryginalny od radia President HR 2600 polepszy³a siê czytelno¶æ tej modulacji ale nadal wystêpowa³y jej zniekszta³cenia.SWR anteny by³ w granicach 1,6 wiêc ta warto¶æ nie mog³a powodowaæ zniekszta³ceñ wywo³anych przez tranzystor stopnia koñcowego MRF 477,który tak mo¿e reagowaæ przy wysokim SWR.Mikrofon ze wzmacniaczem modulacji by³ sprawdzany i uregulowany na mojej stacji bazowej wiêc by³ sprawny.Jedynym powodem takich zniekszta³ceñ by³o zasilanie.Po uruchomieniu silnika akumulator dawa³ wiêksze napiecie,które spowodowa³o dopiero poprawno¶æ pracy stacji testowej co potwierdzi³ kol.Roman SJ 713 z Gotartowic okre¶laj±c pracê stacji jako grzmi±c± tak,¿e musia³ siê skrêcaæ z czu³o¶ci± odbiornika co równie¿ potwierdzi³ kol.Mirek z Kamienia.Przy te¶cie anten podczas wymiany wtyków urwa³ nam siê kabelek mostkuj±cy,który z powodu braku przej¶cia odci±³ nam audio g³o¶nika i z powodu braku lutownicy nie mogli¶my ju¿ kontynuowaæ testów urz±dzenia oraz anten.W ten sposób uczestnicy testów mogli w praktyczny sposób przygotowaæ siê do prawdziwej wyprawy zdobywaj±c w ten sposób swoje do¶wiadczenie.
W najbli¿szym czasie zostanie zakupiona nowa DX antena bazowa a grupa wyposa¿ona i zaopatrzona w paliwo.Przygotowany te¿ zostanie d³ugi odcinek kabla grubego pozwalaj±cego na swobodny monta¿ anteny w dowolnym miejscu.Kolejne testy sprzêtu nast±pi± na najwy¿szym wzniesieniu w okolicach Gotartowic po zakupie nowej anteny i przygotowaniu grubego kabla.O terminie testów sprzêtu powiadomimy Was na forum.
Uytkownik
By³o ¶wietnie pogoda nastroje dopisa³y a tak¿e po trudnych terenowo polnych drogach i stromych podjazdach uda³o siê wjechaæ :)
KlubowiczSJ
Fajnie ¿e ch³opaki znajdujecie czas na takie wypady :) powodzenia w wyprawach i do us³yszenia
Moderator
Michal SJ769 napisał:
Fajnie ¿e ch³opaki znajdujecie czas na takie wypady :) powodzenia w wyprawach i do us³yszenia
Micha³,zapraszmy wszystkich na takie wypady testowe a w pó¼niejszym terminie na wspólne wyprawy DX.O terminie tych testów lub wypraw powiadomimy wszystkich na forum.Koledzy,którzy nie bêd± mogli jechaæ na takie wypady z nami mog± w nich uczestniczyæ nawi±zuj±c z nami ³±czno¶æ na swoich stacjach bazowych i mobilowych pomagaj±c jednocze¶nie nam w ocenie pracy naszej stacji i funkcjonalno¶ci sprzêtu tak jak to uczyni³ podczas tych testów kol.Roman z Gotartowic,kol.Mirek z Kamienia czy te¿ kol.Tomek z Suszca.