Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Moderator
Już w najbliższym czasie zostanie przeprowadzona próba sprzętu radiowego przez grupę z Żor we wszystkich dostępnych emisjach i częstotliwościach na jednym z małych wzniesień.Pierwsze testy sprzętu radiowego przeprowadzonego w mobilu w Warszowicach wypadły zachwycająco.Otrzymaliśmy sygnały od kierowców stwierzajacych,że nasze urządzenie na dwupasmówce"wypaliło im radia"...Antena 1/4 i instalacja antenowa również zdała swój egzamin.Jest sprawna i na analizatorze antenowym uzyskałem wstępnie SWR rzędu 1,4.Najbardziej potrzebny jest nam obecnie dobry akumulator do zasilania urządzenia i oświetlenia.
International DX Group Sierra-Juliet
wypaliło im radia"...no no to macie sprzet koledzy ze palicie radia
Moderator
WaldekSJ759 napisał:
Oczywiście Waldku napisałem w przenośni,że jak się odezwaliśmy na tym sprzęcie to "wypaliło im radia na drodze nr 81 z Żor do Skoczowa".Jeden z kierowców powiedział,że jak zrobiliśmy wywołanie to dosłownie wyrwało mu z uchwytu montażowego jego radio CB bo poziom głośności odbioru miał dostosowany do innych użytkowników radia CB w autach.Krystian może to potwierdzić.Jak zrobiliśmy wywołanie to prawie ogluchł.Dobrze,że był zapięty pasami bo inaczej to wypadłby z kabiny...:P :D :)
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-12 10:42:28)
No to sprzet tylko pozazdroscic ale ja nie moze zwalic nawet nikogo przy 80W :-)
Moderator
WaldekSJ759 napisał:
No to sprzet tylko pozazdroscic ale ja nie moze zwalic nawet nikogo przy 80W :-)
Wadku,my "wypaliliśmi" i "wyrwaliśmy" im te radia CB przy 12 Wattach i antenie samochodowej Midland ML-145 zamontowanej na aucie Krystiana i porządnie zestrojonej anteny.Krystian tą anteną zrobił łączność z mobila 65 km o czym pisał tu na forum.Ja byłem świadkiem jego rozmów z innymi mobilami jak rozmawiał z Żor do Gliwic i z Żor do Katowic.Słyszałem też raporty na swojej bazówce.Jak widzisz jest to możliwe przy tej odległości...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-14 07:08:40)
Użytkownik
WaldekSJ759 napisał:
widzę tu Waldku małą dygresję :(
ale lepiej krytykować niż się zobligować do pomocy
Moderator
Informuję,że dziś tj.w niedzielę 14 lipca br.o godz.14.00 jedziemy instalować sprzęt i ok.godziny 15.00 będziemy go testować na różnych częstotliwościach i emisjach.Można nas wywoływać pod znakiem:Stacja Testowa Żorskiej Grupy DX.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-14 06:49:25)
mobil-żory napisał:
WaldekSJ759 napisał:
ale lepiej krytykować niż się zobligować do pomocy
Nie rozumiem o co Ci chodzi ale ok juz koniec pisania na ten temat
Moderator
Ja jedynie mogę domyslać się o co chodzi Mariuszowi a mianowicie o to,że w swoich postach łapiesz mnie za słowa,próbujesz ośmieszać na forum,próbując dominować swoją wiedzą i nabytymi uprawieniami oraz wykazujesz zupełny brak zrozumienia tego o czym pisze, popełniając przy tym najprostsze błędy stylistyczne i ortograficzne pisowni w języku ojczystym zamiast stać się życzliwym kolegą radiowym,pomagając w organizacji sprzętu i wypraw DX i cieszyć się swoim hobby oraz życzliwoscią innych kolegów,którzy patrzą na Twoją postawę.Mogę się mylić w odbiorze tego co on ma na myśli ale prawdopodobnie o to mu chodzi.Zapytaj go sam więc i będziesz wiedział wtedy o co mu chodzi.Zdobyte w różny sposób uprawnienia w praktyce nie wiążą się z posiadanymi umiejętnościami i wiedzą człowieka co potwierdza jedynie życie,które to wszystko weryfikuje ukazując nagą prawdę jedynie.Powinieneś to z nim wyjaśnić skoro takie odniósł wrażenie albo ma takie zdanie.Nie obrazaj się więc na niego bo jesteście nie tylko kolegami radiowymi ale też mężczyznami i łączy was wspólna pasja o czym stale pamietajcie darząc siebie koleżeńskością i wzajemnym szacunkiem...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-14 18:19:08)
Użytkownik
WaldekSJ759 napisał:
mobil-żory napisał:
WaldekSJ759 napisał:
wypaliło im radia"...no no to macie sprzet koledzy ze palicie radia,No to sprzet tylko pozazdroscic ale ja nie moze zwalic nawet nikogo przy 80W :-)
ale lepiej krytykować niż się zobligować do pomocyNie rozumiem o co Ci chodzi ale ok juz koniec pisania na ten temat
w tych 2 zdaniach dopatrzyłem się u Ciebie szyderczego tonu i próby zadrwienia sobie z tego, co tu z kolegami próbujemy robić.
To tyle z mojej strony Waldku. Mam nadzieję,że pewnego dnia pogadamy na CB i spotkamy się w plenerze gdzieś na zlocie.Radio powinno łączyć a nie dzielić. Ja jako młody stażem użytkownik CB widzę tu tą 2 tendencję szczególnie u "starych wyjadaczy".Szkoda.
teraz przyjemniejsza część. parę filmików z naszego wypadu
Jak zauważycie nie obeszło się bez kłopotów ,ale ogólnie jak na pierwszy raz było dobrze :)
Ostatnio edytowany przez mobil-żory (2013-07-15 06:10:37)
Moderator
Czas na wnioski z pracy stacji testowej Żorskiej Grupy DX.Podczas testów tej stacji mieliśmy problem z zasileniem radia CB,który z powodu wyładowania akumulatora w samochodzie powodował zniekształcenia modulacji zarówno w emisji AM jak i SSB.Najpierw podejrzewaliśmy,że przyczyną tego był mikrofon ze wzmacniaczem modulacji.Po wymianie mikrofonu na oryginalny od radia President HR 2600 polepszyła się czytelność tej modulacji ale nadal występowały jej zniekształcenia.SWR anteny był w granicach 1,6 więc ta wartość nie mogła powodować zniekształceń wywołanych przez tranzystor stopnia końcowego MRF 477,który tak może reagować przy wysokim SWR.Mikrofon ze wzmacniaczem modulacji był sprawdzany i uregulowany na mojej stacji bazowej więc był sprawny.Jedynym powodem takich zniekształceń było zasilanie.Po uruchomieniu silnika akumulator dawał większe napiecie,które spowodowało dopiero poprawność pracy stacji testowej co potwierdził kol.Roman SJ 713 z Gotartowic określając pracę stacji jako grzmiącą tak,że musiał się skręcać z czułością odbiornika co również potwierdził kol.Mirek z Kamienia.Przy teście anten podczas wymiany wtyków urwał nam się kabelek mostkujący,który z powodu braku przejścia odciął nam audio głośnika i z powodu braku lutownicy nie mogliśmy już kontynuować testów urządzenia oraz anten.W ten sposób uczestnicy testów mogli w praktyczny sposób przygotować się do prawdziwej wyprawy zdobywając w ten sposób swoje doświadczenie.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-15 07:54:22)
Moderator
161JGB292 Leszek napisał:
Czas na wnioski z pracy stacji testowej Żorskiej Grupy DX.Podczas testów tej stacji mieliśmy problem z zasileniem radia CB,który z powodu wyładowania akumulatora w samochodzie powodował zniekształcenia modulacji zarówno w emisji AM jak i SSB.Najpierw podejrzewaliśmy,że przyczyną tego był mikrofon ze wzmacniaczem modulacji.Po wymianie mikrofonu na oryginalny od radia President HR 2600 polepszyła się czytelność tej modulacji ale nadal występowały jej zniekształcenia.SWR anteny był w granicach 1,6 więc ta wartość nie mogła powodować zniekształceń wywołanych przez tranzystor stopnia końcowego MRF 477,który tak może reagować przy wysokim SWR.Mikrofon ze wzmacniaczem modulacji był sprawdzany i uregulowany na mojej stacji bazowej więc był sprawny.Jedynym powodem takich zniekształceń było zasilanie.Po uruchomieniu silnika akumulator dawał większe napiecie,które spowodowało dopiero poprawność pracy stacji testowej co potwierdził kol.Roman SJ 713 z Gotartowic określając pracę stacji jako grzmiącą tak,że musiał się skręcać z czułością odbiornika co również potwierdził kol.Mirek z Kamienia.Przy teście anten podczas wymiany wtyków urwał nam się kabelek mostkujący,który z powodu braku przejścia odciął nam audio głośnika i z powodu braku lutownicy nie mogliśmy już kontynuować testów urządzenia oraz anten.W ten sposób uczestnicy testów mogli w praktyczny sposób przygotować się do prawdziwej wyprawy zdobywając w ten sposób swoje doświadczenie.
W najbliższym czasie zostanie zakupiona nowa DX antena bazowa a grupa wyposażona i zaopatrzona w paliwo.Przygotowany też zostanie długi odcinek kabla grubego pozwalającego na swobodny montaż anteny w dowolnym miejscu.Kolejne testy sprzętu nastąpią na najwyższym wzniesieniu w okolicach Gotartowic po zakupie nowej anteny i przygotowaniu grubego kabla.O terminie testów sprzętu powiadomimy Was na forum.
Użytkownik
Było świetnie pogoda nastroje dopisały a także po trudnych terenowo polnych drogach i stromych podjazdach udało się wjechać :)
KlubowiczSJ
Fajnie że chłopaki znajdujecie czas na takie wypady :) powodzenia w wyprawach i do usłyszenia
Moderator
Michal SJ769 napisał:
Fajnie że chłopaki znajdujecie czas na takie wypady :) powodzenia w wyprawach i do usłyszenia
Michał,zapraszmy wszystkich na takie wypady testowe a w późniejszym terminie na wspólne wyprawy DX.O terminie tych testów lub wypraw powiadomimy wszystkich na forum.Koledzy,którzy nie będą mogli jechać na takie wypady z nami mogą w nich uczestniczyć nawiązując z nami łączność na swoich stacjach bazowych i mobilowych pomagając jednocześnie nam w ocenie pracy naszej stacji i funkcjonalności sprzętu tak jak to uczynił podczas tych testów kol.Roman z Gotartowic,kol.Mirek z Kamienia czy też kol.Tomek z Suszca.