Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
U¿ytkownik
http://www.youtube.com/watch?v=5c9XXSa7mds filmik z dzia³ania alarmu
schemat po³±czenia:
Przewód Czerwony: +12
Przewód Carny: Masa (-)
Przewód Zielony: Masa wystawiana przez centralke alarmu po uzbrojeniu
Przewód Bia³y: Wyj¶cie alarmowe z czujnika (podaje masê podczas „z³apania anteny”)
Czujnik dzia³a z antenami CB typu "zamkniêtego", tzn z takimi, które maj± cewkê zwieraj±c± sygna³ anteny z mas± (np sirio turbo, performer - wszystkie modele, santiago 1200, wiêkszo¶æ ml-145, itp). Dzia³a na dotyk z antenami zamontowanymi na sta³e oraz magnesowymi.
Obecnie nie wykrywa "odciêcia kabla" ale to ze wzglêdu, ¿e jak z³odziej ju¿ odetnie magnesówkê to i tak z ni± zwieje niezale¿nie czy alarm siê w³±czy, dlatego najlepiej spisuje siê w antenach mocowanych na sta³e, gdy¿ odkrêcenie takiej anteny zajmuje trochê czasu.
Ustawianie czu³o¶ci alarmu:
T± czynno¶æ przeprowadziæ najlepiej z udzia³em drugiej osoby.
1) Przy pod³±czonym czujniku (mo¿e byæ bez radia) uzbrajamy alarm samochodowy z funkcj± od³±czonych czujników – np. alarmy AMPIO – przytrzymujemy d³u¿ej przycisk „zamknij” w pilocie a¿ do us³yszenia krótkiego, dodatkowego sygna³u. *
2) Prosimy drug± osobê aby z³apa³a za antenê w miejscu, gdzie siê ja odkrêca – tak jakby zrobi³ to potencjalny z³odziej.
3) Regulujemy potencjometrem maksymalnie w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) – dioda nie powinna ¶wieciæ. Krêcimy potencjometrem w lewo, a¿ do sta³ego za¶wiecenia siê diody.
4) Prosimy osobê o puszczenie anteny i sprawdzamy czy dioda zgas³a.
5) Zbli¿aj±c rêkê do anteny mo¿emy sprawdziæ czy odpowiada nam czu³o¶æ czujnika.
*) W przypadku braku mo¿liwo¶ci uzbrojenia alarmu z funkcj± od³±czonych czujników nale¿y na czas kalibracji pod³±czyæ przewód „Masa alarmu po za³±czeniu czuwania” pod³±czyæ do masy.
Uwaga. Czujnik mo¿e siê w³±czyæ w przypadku postoju auta przy du¿ym obiekcie metalowym, np. du¿e metalowe drzwi gara¿owe, niski metalowy dach nad anten±.
Parametry elektryczne:
Pobór pr±du w czasie uzbrojenia: <10mA
Pobór pr±du w czasie rozbrojenia: <50mA
Czujnik wytrzymuje obci±¿enie 16A, 4000VA
Zabezpieczenie mo¿na kupiæ pisz±c na adres piotr@czujnik-antenowy.pl
Ostatnio edytowany przez mobil-¿ory (2013-04-17 06:08:19)
U¿ytkownik
Ja bym bardziej siê obawia³ wandala ni¿ z³odzieja bo z³odziej kradnie dla zysku i to co ma warto¶æ dla niego w pewnym sensie dba o to co podprowadza wandal za¶ tylko niszczy. Nie s±dze ¿eby dzi¶ by³o jakie¶ zapotrzebowanie w ¶ród z³odzieji na anteny stacjonarne cb a na wandala zawsze warto postawiæ czujne oko s±siadów poza alarmami i inna elektronik±.
U¿ytkownik
Krystian ale chodzi o to ¿eby z³odziej nie ukrad³ a wandal nie zd±¿y³ zniszczyæ .jak d³ugo bêdziesz krêci³ przy antenie podczas wycia alarmu?
U¿ytkownik
Ja mia³em to na my¶li po³±czyæ technikê z cz³owiekiem u nas by³ taki problem swego czasu du¿y ale s±siedzi bardzo mocno reaguj± i widaæ istotna poprawê nawet lepszy efekt ni¿ policji dzia³anie przynios³a determinacja s±siadów.
Moderator
mobil-¿ory napisał:
http://www.youtube.com/watch?v=5c9XXSa7mds filmik z dzia³ania alarmu
http://images38.fotosik.pl/289/d91775aded0d6fc9.jpg
schemat po³±czenia:
Przewód Czerwony: +12
Przewód Carny: Masa (-)
Przewód Zielony: Masa wystawiana przez centralke alarmu po uzbrojeniu
Przewód Bia³y: Wyj¶cie alarmowe z czujnika (podaje masê podczas „z³apania anteny”)
Czujnik dzia³a z antenami CB typu "zamkniêtego", tzn z takimi, które maj± cewkê zwieraj±c± sygna³ anteny z mas± (np sirio turbo, performer - wszystkie modele, santiago 1200, wiêkszo¶æ ml-145, itp). Dzia³a na dotyk z antenami zamontowanymi na sta³e oraz magnesowymi.
Obecnie nie wykrywa "odciêcia kabla" ale to ze wzglêdu, ¿e jak z³odziej ju¿ odetnie magnesówkê to i tak z ni± zwieje niezale¿nie czy alarm siê w³±czy, dlatego najlepiej spisuje siê w antenach mocowanych na sta³e, gdy¿ odkrêcenie takiej anteny zajmuje trochê czasu.
Ustawianie czu³o¶ci alarmu:
T± czynno¶æ przeprowadziæ najlepiej z udzia³em drugiej osoby.
1) Przy pod³±czonym czujniku (mo¿e byæ bez radia) uzbrajamy alarm samochodowy z funkcj± od³±czonych czujników – np. alarmy AMPIO – przytrzymujemy d³u¿ej przycisk „zamknij” w pilocie a¿ do us³yszenia krótkiego, dodatkowego sygna³u. *
2) Prosimy drug± osobê aby z³apa³a za antenê w miejscu, gdzie siê ja odkrêca – tak jakby zrobi³ to potencjalny z³odziej.
3) Regulujemy potencjometrem maksymalnie w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) – dioda nie powinna ¶wieciæ. Krêcimy potencjometrem w lewo, a¿ do sta³ego za¶wiecenia siê diody.
4) Prosimy osobê o puszczenie anteny i sprawdzamy czy dioda zgas³a.
5) Zbli¿aj±c rêkê do anteny mo¿emy sprawdziæ czy odpowiada nam czu³o¶æ czujnika.
*) W przypadku braku mo¿liwo¶ci uzbrojenia alarmu z funkcj± od³±czonych czujników nale¿y na czas kalibracji pod³±czyæ przewód „Masa alarmu po za³±czeniu czuwania” pod³±czyæ do masy.
Uwaga. Czujnik mo¿e siê w³±czyæ w przypadku postoju auta przy du¿ym obiekcie metalowym, np. du¿e metalowe drzwi gara¿owe, niski metalowy dach nad anten±.
Parametry elektryczne:
Pobór pr±du w czasie uzbrojenia: <10mA
Pobór pr±du w czasie rozbrojenia: <50mA
Czujnik wytrzymuje obci±¿enie 16A, 4000VA
Zabezpieczenie mo¿na kupiæ pisz±c na adres piotr@czujnik-antenowy.pl
Najlepiej w³±czyæ przycisk PTT radia CB(nadawanie)to jak z³odziej dotknie anteny to ta go odpowiednio potraktuje pr±dem rzêdu 180 Volt.Skoro s± tacy,którzy od anteny odpalaj± paierosa to dlaczego nie mo¿na odpaliæ kopa z³odziejowi anten przygotowuj±c mu wieczór atrakcji?.Jemu te¿ siê co¶ od ¿ycia nale¿y.Mam na my¶li takie ma³e dopieszczenie.Ale bêdzie mia³ wtedy piorunuj±ce wra¿enie.Jasny gwint.Tylko nie mówcie,¿e to za du¿a kara.Przecie¿ nie by³aby pod³±czona pod trzy fazy i dawa³a 400 Volt,której pod³aczenia zabrania polskie prawo.To co proponujê by³oby zgodne z przepisami prawa.Ot taki pastuch dla z³odzieji,którzy nie ruszaliby to co nie jest nich ani nie przekraczali zasad wspó³¿ycia spo³ecznego z u¿ytkownikami radia CB.Znaj±c Mariusza to on pod³±czy³by do tej anteny jeszcze wzmacniacz mocy 200 Watowy aby doznania z³odzieja by³y do koñca ¿ycia niezapomiane ale obawiam siê,¿e rano to akumulator by mu nie da³ pr±du i nie odpali³by auta.Ale co tam akumulator,doznania i bezpieczeñstwo publiczne jest wa¿niejsze...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-04-17 16:39:09)
U¿ytkownik
hehe 2 takie i misiu nie ma szans
U¿ytkownik
Najwygodniej maj± ci którzy mieszkaj± na wsi dom prywatny w jakim¶ tam oddaleniu od s±siadów wtedy mo¿na spokojnie ¿yæ i dzia³aæ. Ja nie wiem jak tam Leszek siê upora³ u siebie ale podejrzewam ¿e u niego na osiedlu wiêkszy spokój ni¿ u nas.
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Najwygodniej maj± ci którzy mieszkaj± na wsi dom prywatny w jakim¶ tam oddaleniu od s±siadów wtedy mo¿na spokojnie ¿yæ i dzia³aæ. Ja nie wiem jak tam Leszek siê upora³ u siebie ale podejrzewam ¿e u niego na osiedlu wiêkszy spokój ni¿ u nas.
Powiem Ci ,¿e siê mylisz mieszka³em tam 6 lat i na pewno siê mylisz
U¿ytkownik
Ja tam nie mieszka³em ale bywam tam przejazdem a czasem zachacze na herbatkê i ci powiem nikogo tam agresywnego nie spotka³em a tu u siebie nie raz
U¿ytkownik
od k±d tam nie mieszkam to mo¿e i spokojniej jest :)
U¿ytkownik
Aaaaaa no to mamy ³obuza teraz wiemy kto tam psotnik by³ najwiêkszy - tam spokojnie gdzie cie niema hihi :)