Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Moderator
Slang używany przez kierowców-użytkowników radia CB na kanale drogowym 19.
bajo, baju - zwrot niepoprawny
lustereczko w twoja stronę - zwrot niepoprawny
mobilku z czerwonej renówki - zwrot niepoprawny
słychać Cię jak zawory w Polonezie - zwrot niepoprawny, używany przez osoby nie mające żadnego pojęcia o CB. Określa on, że jesteśmy przez nich odbierani dobrze (cokolwiek to znaczy)
misiak, misiaki (niebiescy) - policja, krokodyle (zieloni) - inspekcja transportu drogowego
czarne łepki (czarni) - straż gminna, suszarka - patrol policji kontrolujący prędkość
śmietnik - fotoradar przenośny (nazwa wzięła się z tego, iż urządzenie to ukrywano dla niepoznaki w atrapach koszy na śmieci)
jelonek - jelcz, starzec - star, żuczek - żuk, skakanka - scania
maniek - man, merc - mercedes, kaszel - fiat 126p, mafia - fiat 125p
leper - traktor, koń - ciągnik siodłowy, solówka - samochód ciężarowy, pudło - kontener
szmata, firanka - plandeka, beczka - cysterna, łódka - naczepa do przewozu materiałów sypkich, hulajnoga - motocykl policyjny, tandem - samochód ciężarowy z przyczepą, dróżka, ścieżka - droga
misiowóz - radiowóz policji, gabaryt - pojazd ponadnormatywny,
margines - pobocze utwardzone oddzielone od pasa jezdni linią ciągłą
nie mieć lewego oczka - mieć przepaloną żarówkę w lewym reflektorze
mieć choinkę - mieć niesprawna instalację oświetlenia (np. przy hamowaniu włączają się światła kierunkowskazów itp.)
Użytkownik
tłumaczenie przydatne w DX-ach:)
Użytkownik
Z tymi czopkami to jazda absolutna ;)
Użytkownik
Krystian_Zory napisał:
Z tymi czopkami to jazda absolutna ;)
ja jak to czytałem to głowa mnie ze śmiechu rozbolała i musiałem zażyć zajobki kojonce :)
Użytkownik
Jeszcze doniedawna słyszałem kolegów czechów prawdopodobnie tutaj zaraz blisko przy granicy - taki czajnik w nasłuchu czeskich smiesznych słów zdecydowanie poprawia nastrój i gorąco polecam