Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
Moderator
Anteny CB samochodowe o d³ugo¶ci promiennika 2,75m nie wymagaj± strojenia,gdy¿ posiadaj± one pe³ny wymiar d³ugo¶ci falowej 1/4 Lamda.Po zamontowaniu takiej anteny na ogó³ uzyskujemy SWR rzêdu 1,1-1,2.Jest to jedyna antena CB samochodowa,która nie wymaga strojenia ze wzglêdu na jej d³ugo¶æ falow±.Zasiêg takiej anteny wynosi oko³o 30 km.w nadawaniu i odbiorze.Warto tu dodaæ,¿e anteny CB,które nie posiadaj± cewek nie maj± dodatkowych strat doprowadzonej mocy przez co osi±ga siê ich wiêksz± sprawno¶æ podczas nadawania.
(Na podstawie Ustawy o Prawach Autorskich z dnia 4.02.2004r wszelkie prawa autorskie s± zastrze¿one.Publikacja niniejszego tekstu bez pisemnego zezwolenia autora jest zabroniona).
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-05 15:00:28)
U¿ytkownik
Ale i tak warto sprawdziæ czy zakupiona taka antena posiada dobry SWR - oczywi¶ci jak tak± antenê kupimy (2,75m).
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
Ale i tak warto sprawdziæ czy zakupiona taka antena posiada dobry SWR - oczywi¶ci jak tak± antenê kupimy (2,75m).
Musi posiadaæ dobry SWR co wynika z jej d³ugo¶ci falowej bo to jest jedyna antena o wymiarze 1/4,która siê nie stroi...
U¿ytkownik
161JGB292 Leszek napisał:
Musi posiadaæ dobry SWR co wynika z jej d³ugo¶ci falowej bo to jest jedyna antena o wymiarze 1/4,która siê nie stroi...
Pozwolê wyci±gn±æ jeden zwrot z Twej wypowiedzi:
bo to jest jedyna antena o wymiarze 1/4,która siê nie stroi...
Jak siê nie stroi to nie bêdzie mieæ dobrego SWR - to takie trochê czepianie, ale nie o to mi chodzi³o.
Raczej o to co ju¿ poruszali¶my, ¿e ¿adko mo¿na kupiæ jak tu podajesz 1/4 fali d³ugo¶æ mechaniczna (2,75m). Raczej to bêdzie antena mobilowa o d³ugo¶ci mechanicznej mniejszej i doposa¿on± w indukcyjno¶æ! I tu warto wg. mnie sprawdziæ bo wiadomo ludzie produkuj± anteny i móg³ kto¶ ¼le co¶ nawin±æ albo co!
Dlatego stwierdzi³em aby tak± antenê sprawdziæ, a nie ¶lepo wierzyæ w to co podaje producent.!
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
Pozwolê wyci±gn±æ jeden zwrot z Twej wypowiedzi:
bo to jest jedyna antena o wymiarze 1/4,która siê nie stroi...
Jak siê nie stroi to nie bêdzie mieæ dobrego SWR - to takie trochê czepianie, ale nie o to mi chodzi³o.
Raczej o to co ju¿ poruszali¶my, ¿e ¿adko mo¿na kupiæ jak tu podajesz 1/4 fali d³ugo¶æ mechaniczna (2,75m). Raczej to bêdzie antena mobilowa o d³ugo¶ci mechanicznej mniejszej i doposa¿on± w indukcyjno¶æ! I tu warto wg. mnie sprawdziæ bo wiadomo ludzie produkuj± anteny i móg³ kto¶ ¼le co¶ nawin±æ albo co!
Dlatego stwierdzi³em aby tak± antenê sprawdziæ, a nie ¶lepo wierzyæ w to co podaje producent.!
Anteny samochodowe o d³ugo¶ci 1/4 Lambda(2,75m) przy braku cewki wyd³u¿aj±cej do innej d³ugo¶ci falowej,której w tym prezypadku nie stosuje siê-nie wymagaj± strojenia.Temat zamykamy i nie ma tu co teoryzowaæ i filozofowaæ.Inaczej to wyglada w przypadku anten bazowych 1/4 Lambda np.Skaylab lub anteny bazowej-balkonowej Bumerang.Anteny te wymagaj± strojenia.Antena Skylab strojona jest fabrycznie za pomoc± przeciwwag,które s± zamocowane pod odpowiednim kontem pochylenia a antena Bumerang wymaga zestrojenia.W tym przypadku elementem stroj±cym mo¿e byæ przeciwaga a konkretnie jej d³ugo¶æ i kont pochylenia.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-20 08:12:40)
U¿ytkownik
Leszku krótko podaj przyk³ady takich anten: producent model - i bêdzie jasne.
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
Leszku krótko podaj przyk³ady takich anten: producent model - i bêdzie jasne.
Krystian,chyba siê znów nie rozumiemy.Ja mam na my¶li anteny CB o d³ugo¶ci falowej 1/4 czyli d³ugo¶æ 2,75m.To ¶wiadczy,¿e antena ma wymiar(d³ugo¶æ dostosowan± do czêstotliwo¶ci rezonansowej),nie ma cewki i nie wymaga ona strojenia.Przyk³ad stanowi wiele anten o d³ugo¶ci promiennika 2,75m czyli 1/4 Lambda!Osobi¶cie posiada³em tak± antenê.Zbudowana by³a z w³ókna szklanego lub wêglowego.Nazwy niestety jej nie pamietam.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-20 15:19:32)
U¿ytkownik
Ja trafi³em tylko t±: Antena samochodowa CB radio o d³ugo¶ci 2,75m Thunderpole Tank Whip tu na forum, ale w naszych sklepach to 1/4 o d³ugo¶ci 2,75 m to w±tpiê o mo¿liwo¶æ zakupu.
Strony: 1