Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
U¿ytkownik
Witam.
Ja swój zasilacz zrobi³em rozbudowuj±c uk³ad NE100 do "pe³nej" mocy 20A.
Jako transformator zastosowa³em troid TS600VA o jednym napiêciu wtórnym 17V co daje mo¿liwo¶æ poboru pr±du ~35A.
Na wyj¶ciu z zasilacza pomiar pr±du na amperomierzu analogowym.
Na mój posiadany sprzêt zasilacz ma du¿y naddatek mocy.
A tak wygl±da zasilacz w ¶rodku:
Jak widaæ na za³±czonej fotografii "g³ówny" element (najwiêkszy) to transformator.
Zasilacz na NE100 jest prosty w konstrukcji choæ ma wiele cech - zabezpieczenie przeci±¿eniowe(zwarciowe) - zabezpieczenie termiczne
- wiadomo ka¿de nale¿y poprawnie ustawiæ przy uruchomieniu uk³adu!
KlubowiczSJ
Fajna maszynka. Z takim zapasem mocy to jak Ci siê jaki¶ uchwyt urwie to mo¿esz pospawaæ :good:
U¿ytkownik
..nie próbowa³em.. ;)
U¿ytkownik
pewnie ,¿e bym chcia³ ale brak mi wiedzy z dziedziny elektryki i elektroniki
U¿ytkownik
mobil-¿ory napisał:
pewnie ,¿e bym chcia³ ale brak mi wiedzy z dziedziny elektryki i elektroniki
Wiesz mo¿e tak pozostaæ, albo mo¿na przy okazji zmieniæ.
U¿ytkownik
ja znalaz³em chyba to samo ale do 20A
http://allegro.pl/ne100a-profesjonalny- … 09611.html
Nowy u¿ytkownik
Mo¿na wiedzieæ jaki mniej wiêcej koszt takiej samoróbki???
Mo¿na gdzie¶ dostaæ gotow± p³ytkê ???
Pozdrawiam
U¿ytkownik
U mnie najdro¿szy by³ transformator ok 160 z³. jak dobrze pamiêtam, potem p³ytka z elementami i pozosta³e drobiazgi. .
Zestaw mo¿na nabyæ wysy³kow± metod±. .
KlubowiczSJ
Witam,muszê powiedzieæ z w³asnego do¶wiadczenia ¿e ta konstrukcja jest bardzo dobr± konstrukcj± ,jest to dobrej klasy zasilacz ,bardzo dobra stabilizacja napiêcia przy pr±dzie 20A. Jak kolega te¿ kupi³em wersjê 10A ale rozbudowa³em,jako ciekawostkê powiem ¿e nawet mo¿na nim spawaæ metod± TIG i nawet dobrze siê spisywa³ podczas testu spawanie ci±g³ego przez 3 minuty ,wszystko ¶miga wiêc zestaw godny polecenia,pozdrawiam 73.
U¿ytkownik
Ja widocznie mia³em s³ab± izolacje na tranzystorach i jak mi siê zwarlo tak nie wiem co tylko mi przeci±¿enie siê uruchamia bez obci±¿enia zasilacza..