Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Nowy u¿ytkownik
Ratownicy przewa¿nie nie pracuj± na innych czêstotliwo¶ciach, raczej odpu¶cili sobie i w wir realnego ¿ycia weszli. To osoby które 20 lat temu z ró¿nych wzglêdów sami byli chetni na ratowników (przewaznie wiêksza moc do 10W w chwili reakcji-¶mieszne). Czas pokaza³ ¿e w dzisiejszych czasach to jest chore. Ludzie maj± swoje rodziny, chc± spêdzac czas ze swoimi dzieæmi. Maj± dzi¶ wy³o¿yæ na benzynê do swych samochodów czy kupiæ ksi±¿ki do szko³y swym dzieciom. Kto im zwróci za paliwo? Praca i zapewnienie ¶rodków na utrzymanie rodziny jest rarytasem. Kto im podziêkowa³ za swój wysi³ek? Nikt. Tylko chcemy, ¿±damy i wysy³ajmy maile, do kogo zapytam? Zapomnijcie o ratownikach z 9tego kana³u. By³o minê³o z duchem pierestrojki. Kiedy¶ by³y CB na komisariatach, pogotowiach.... i jak myslicie ¿e w niemczech czy francji maj± dzi¶ w tych punktach CB? Amen.
Ostatnio edytowany przez CzarnyFelek (2013-10-04 21:59:40)
Nowy u¿ytkownik
Temat "Na terenie ¦l±skia nie jest prowadzony nas³uch na kanale 9 radia CB" i dobrze bo dzi¶ nikomu nie przyjdzie na my¶l aby przez CB wo³aæ pogotowie czy inne s³u¿by. Sorry ale tak dzi¶ jest.
International DX Group Sierra-Juliet
Witam was no tak to fakt z ta kultura na 19 ale jak pos³uchacie to i na naszej czestotliwosci tez sie to robi ale jak cz³owiek zwraca uwage i napisze prawde na temat danego goscia jak sie zachowuje to i tak dostanie mu sie od sporgo grona ze czego sie czepia i robia meczennika z tego kogos Wiec coraz wiecej wemnie goryczy ze tak sie dzieje i naprawde wole sie nie odzywac bo brak poparcia za naganne zachowanie na czestotliwosci
Pisanie ze ktos wojne rozpoczyna i ma czego chcia³ to jest naprawde za³osne
Ja nie urzywam s³ów wulgarnych i nie obrazam nikogo i chcia³ bym aby tak by³o na falach eteru
Nie uzalam sie nad soba naprawde ! a moze jestem inaczej wychowany i dlatego tak jest i maja mnie za dziwaka ze rozmawiam i nie pozwole na takie zachowanie
Pozdrawiam wszystkich
Nowy u¿ytkownik
Michal SJ769 napisał:
Niestety coraz czê¶ciej trzeba zwracaæ uwagê ludziom prowadz±cym konwersacje na kanale 9 do czego on tak na prawdê s³u¿y. Najczêstsz± odpowiedzi± jest : "pierwszy raz s³yszê, nie wiedzia³em" a przecie¿ nieznajomo¶æ przepisów nie zwalnia nas z ich przestrzegania.
A powiedz gdzie te przepisy s±? Kto je ustali³? Gdzie jest najbli¿szy punkt który odbierze zg³oszenie?
KlubowiczSJ
Szczerze powiedziawszy ¿y³em z prze¶wiadczeniem ¿e jest to prawnie uregulowane, mo¿e siê myli³em. Mam brata który jest ratownikiem w Gliwickim pogotowiu ratunkowym i wyja¶ni³ mi parê spraw na ten temat, a mianowicie: s± karetki wyposa¿one w CB radio ale to ju¿ odchodzi do lamusa wypierane "nowszymi"systemami ³±czno¶ci, wiêc konkluzja by³a jedna krêæ 999 bo jest najpewniejsze.
No dok³adnie Michale,sam siê z tym przekona³em,gdy¿ pracowa³em w Jednostce Ratowniczo -Ga¶niczej ,i tam maj±c sprzêt ³±czno¶ci bezpo¶redni z dowództwem operacyjnym, to powiem Wam ,i¿ s³u¿by ratownicze posiadaj± swoj± czêstotliwo¶æ, któr± niestety mo¿emy tylko i wy³±cznie s³uchaæ(ale Ci co wiedz± jak s³uchaæ i na czym s³uchaæ),tak samo na jednej stronie w internecie mo¿na poczytaæ o czêstotliwo¶ciach tzw.ochrony, otó¿ i te s³u¿by posiadaj± swoj± czêstotliwo¶æ,któr± te¿ tylko i wy³±cznie us³yszymy na odpowiednim sprzêcie.Natomiast - w ochronie w tzw patrolach interwencyjnych (samochody co widzimy jak je¿drz± po ulicach ) to w samochodach nie którzy maj± radio CB ale nie takie zwyk³e lecz jakie¶ inne i gdy rozmawia³em z ch³opakami o tym to powiedzieli ¿e tego juz nie u¿ywaj± od 4 lat a w aucie to zostawili bo przynajmniej siê nie zgubi :) i nie op³aca tego kierownictwo,bo za drogie ,taniej ich wychodzi telefon komórkowy bo darmowe minuty :) np hey do hey zap³acimy 10z³ i aktywujemy bezp³atne rozmowy do wybranych numerów.
Tak¿e pamiêtam jak tutaj nie daleko mnie id±c drog±, by³a jaka¶ tablica informuj±ca o zagro¿eniu czy czym¶ podobnym dla kierowców i w³asnie by³ podany -kana³ 9 ratunkowy na cb z informacj± ,wypadek ,zagro¿enie -wo³aj na kanale 9 i jak przebudowywali t± drogê to i znak znik³ :(
Pozdrawiam
Nowy u¿ytkownik
Ja niewidzê problemu.Ka¿dy klub CB-Radio w tym SJ powinien wprowadziæ zasadê ¿e ka¿dy ma nas³uch w jakim¶ terminie na 9-tce.To tym bardziej nie problem ¿e wiêkszo¶æ CB-Radi posiada DW.Powinno to byæ- chcesz byæ z nami to miej te¿ ma³y obowi±zek od czasu do czasu.Co za problem? Czemu tak tego nie mo¿emy rozwi±zaæ? By³oby sta³e pokrycie nas³uchu czêstotliwo¶ci ratunkowej bez wzglêdu czy kto¶ ma przeszkolenie czy nie. Tak ja to widzê.Tylko trzeba twardo powiedzieæ ¿e Klub to zasady.Czasem zabawa czy ognisko ale te¿ obowi±zki- nas³uch na Ratunkowej 27.060MHz.