Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
KlubowiczSJ
Od oko³o 3 miesiêcy mam na tapecie projekt 6-cioelemntowej Yagi.
Jej zalety oprócz zysku to praca z BW (bandwidth} tzn. szeroko¶æ pracy pasma ponad 2 mhz z SWR <= 1.8 max
Dzi¶ potwierdzi³y mi siê obliczenia i warunek szeroko¶ci BW.
Finalnie bêd± 3 wersje anteny
1 Zakres pracy od 26 do 28 mhz z SWR max 1.7 dla 11m na krañcach pasma
2 Zakres pracy od 26.300 Mhz do 28.700 Mhz dla mo¿liwo¶ci pracy DXowej na 11m i 10m z okienkiem dx-owym z SWR max 1.7 na krañcach pasma dla lubi±cych KF i pasmo 11m
3 zakres pracy od 28mhz do 30mhz za³y zakres pracy na pa¶mie 10m z SWR max 1.7 na krañcach pasma.
My¶lê ¿e dopracowanie szczegó³ów (kosmetyka) potrwa jeszcze z miesi±c.
Wymiary bêd± upublicznione dla chêtnych.
U¿ytkownik
Niecierpliwie czekam dalszych wpisów i postêpu. Mniemam ¿e wykonanie te¿ bêdzie? !
KlubowiczSJ
Pomalutku idzie ale to normalne. W wolnych chwilach jedynie mo¿na po¶wiêciæ czas. Na teraz mam ju¿ ciekawy wynik.
Wykres SWR dla anteny 6elem. dla 11m
BW spory wychodzi co jest ko¿ystne. Ca³e pasmo 11m z niskim SWR.
Parametry s± ju¿ ¶wietne.
Zysk na wysoko¶ci instalacji 10m to 14.5dBi
Jeszcze muszê przeliczyæ ¶rednice rurek, a to wi±¿e siê z odstêpami i d³ugo¶ciami ich które równie¿ na nowo obliczaæ trzeba.
KlubowiczSJ
Antena gotowa. Jest w trzech wersjach.
1 pasmo CB ca³y zakres od 26 do 28 MHz
2 Pasmo CB od 26.300 do KF 28.700
3 Ca³e pasmo 10m od 28 do 30 MHz
SWR w tych 3 wersjach nie przekracza 1.5
Zysk 7.5 dBd
15.3 dBi (na 20m)
Aby wybraæ wersjê wystarczy wsun±æ lub wysun±æ koñcowe elementy wg. wymiarów.
Wykres SWR dla CB
Wymiary:
Wiêcej informacji odno¶nie anteny jest na stronie: http://sq9oub.pl.tl/Yagi-61011.htm
Ostatnio edytowany przez JarekSJ038 (2014-02-24 19:09:43)
U¿ytkownik
Piêknie. Jaki przewidujesz koszt wykonania takiej anteny?
KlubowiczSJ
Rurki na reflektor wibrator direktory to ok 140z³
Boom zla¿nie od ¶rednicy np.35mm x 2mm cy 40mm x 2mm to 90-120z³
Tak wychodzi wg. cen np. w : http://sklep.hart-metale.pl/rury-aluminiowe,68,4.html. Mozna samemu sobie poprzeliczaæ.
Jeszcze dojd± elementy mocuj±ce i zasilaj±ce antenê.
Ostatnio edytowany przez JarekSJ038 (2014-02-25 09:47:13)
KlubowiczSJ
Elementy zasilaj±ce antenê to balun 1:1. Powoduje on poprawn± pracê anteny. Budowa jego nie jest skomplikowana.
Toroidanly rdzeñ czy jak kto woli pier¶cieñ ferrytowy i nawiniêty na nim kabel koncentryczny np. 2x6zwoi z "przeplotem":
Puszka antenowa lub instalacyjna w której bêdzie umieszczony balun i gniazdo na wtyk UC-1. Np:
Ostatnio edytowany przez JarekSJ038 (2014-02-28 12:44:48)
KlubowiczSJ
Gratulacje dla jednego z kolegów na CB. Antenê wykona³. Pomiary wykona³, s± wy¶mienite. Ca³y zakres od 26 do 28 MHz bardzo niski SWR. Jak na wykresie powy¿ej a nawet nieco lepszy. Pozwala to na wyemitowanie pe³nej mocy w ca³ym pasmie 11m z nadajnika.
Czas na testy u kolegi. Wiem ¿e miêdzy innymi dziêki tej antenie bêdzie jedn± z najskuteczniejszych stacji w kraju na 11m !! A przynajmniej nale¿a³ do "czo³ówki". "Pogaduchy" z mobilami jad±cymi na terenie USA nie bêd± rzadko¶ci±.
Ostatnio edytowany przez JarekSJ038 (2015-03-02 22:17:07)
Jarku...pogratulowaæ tylko temu wykonawcy...Ja mo¿e takiej nie mam ...ale te¿ mi siê uda³o na "patyku" ustrzeliæ ju¿ 4 razy kolege z 2-go dywizjonu,z potwierdzeniem,tylko ¿e on bazówka..no ale mobila jeszcze nie trafi³em...kto wie mo¿e kiedy¶ kiedy¶ ......Najdalsz±stacjê jak± ze stanów w pasmie 11m s³ysz³em z USA to stan- Oklahoma City :)
KlubowiczSJ
261 Chatham Islands ZL7
https://www.google.pl/maps/place/Chatha … 5640ca2f88
Najdalszy sta³y zak±tek od kraju . Oko³o 18500km. Dalej to jedynie statki. Bardzo czêsto do godzin po³udniowych (w kraju jasno tam zaciemnienie) nale¿y antenê skierowaæ w przeciwn± stronê dla qso LP. Czyli "d³u¿sz± drog±" :) Wówczas dystans wychodzi ponad 22000 km. Mimo ¿e dalej ale skuteczniej z powodu warunków propagacyjnych panuj±cych o tej porze na tej trasie.
Ostatnio edytowany przez JarekSJ038 (2015-03-03 08:31:14)