Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
KlubowiczSJ
Witam wszystkich kolegów klubowiczów i nie tylko, mianowicie jak w temacie potrzebuje pomocy w identyfikacji zak³óceñ które mecz± mnie i nie pozwalaj± na swobodn± pracê w pa¶mie CB od jakiego¶ miesi±ca.
Proszê o identyfikacje zak³óceñ ,mo¿e kto¶ z kolegów mia³ ju¿ z czym¶ takim do czynienia,jak na moje do¶wiadczenie s± to zak³ócenia transmisji cyfrowych ale nie jestem pewien w 100%, udostêpniam link do krótkiego filmiku który nagra³em ,proszê o jakie¶ sugestie.
Jeszcze jedna wa¿n± spraw± jest fakt ¿e owe zak³ócenia wystêpuj± tylko w okolicy mojego bloku i przecznica dalej ,w/w zak³ócenia odbieram nawet w mobilu bezpo¶rednio przed moim blokiem ,przecznicê dalej te¿ s± odbierane tylko na wysoko¶ci mojego bloku,dla wiadomo¶ci w moim bloku nie ma internetu WIFI .
Zak³ócenia wystêpuj± w szczególno¶ci popo³udniu rzadko rano .
link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=RwPYSTEWRQs
Jeszcze mam jedna wielka pro¶bê do kolegów ,czy posiada kto¶ radio rêczne na pasmo CB i czy mo¿na by po¿yczyæ ,chodzi o dok³adne zlokalizowanie zak³óceñ ,"mobilem do klatki nie wjadê haha" ,z góry dziêkujê za pomoc.
Ostatnio edytowany przez MirekSJ775 (2015-06-06 16:53:07)
Mirek,te co Ty masz to jeszcze nic ....poczekaj jak tylko Ci moje nagram....i wstawie...to dopiero us³yszysz....,ale ostatnio Leszek (moderator) robi³ przebudowanie stacji i tak¿e wspomina³ mi o jaki¶ zak³óceniach na pasmie...na pewno siê odezwie jak tylko tutaj siê zaloguje ...i moje zak³ócenia te¿ mu s± znane...ja podejrzewa³em transmisje z tych przeka¼ników internetowych ale ....to bym mia³ ca³y czas ...a tak nie jest.Co do rêczniaka,to nie pomogê.
Moderator
Ods³ucha³em te zak³ócenia.Mirku,nagraj je w emisji AM i wstaw tu link.Muszê je ods³uchaæ w tej emisji.Ja mam równie¿ zak³ócenia na 5 S ale one s± od anteny odbiorczo-nadawczej jednej z sieci internetowych.Przenosz± siê one g³ównie drog± radiow± ale nieznacznie drog± sieciow± równie¿.Wypnij antenê z gniazda antenowego tranceivera,ustaw odbiornik na maksymalna czu³o¶æ i SQ daj na szumy.W ten sposób ocenisz czy s± to zak³ócenia sieciowe.Podziel siê swoimi próbami tu na forum.
No ja ju¿ swoje zak³ócenia ...wystêpuj±ce co jaki¶ czas objawiaj±ce siê tzw czeszczenie ,skwarzeniem ,¿e podstawowej 19-stki nie odbieram ...to znalaz³em......a jest nim .....transformator! nie wierzy³em w³asnym oczom i uszom gdy to odkry³em.
Pisa³em do TAURONA.z zapytaniem co jest powodem tego wystêpowania zak³óceñ,to odpisali mi ¿e mam podaæ numer abonenta ..odpisuj±c tzw przys³owiowym tekstem: co ma piernik do wiatraka" chcia³em tylko odpowied¼ co jest tego powodem takiej emisji zak³óceñ na cb radiu...to oni znowu swoje- numer abonenta....zadzwoni³em do nich ....zadaj±c to samo pytanie ..us³ysza³em - poproszê numer abonenta.
Mo¿e kto¶ z Was zna odpowied¼ ,nie pytaj±c mnie o numer abonenta :)
KlubowiczSJ
A mo¿e potrzebuj± numer abonenta ¿eby zlokalizowaæ transformator??.pozdro.
Mirku ale ja im wszystko wyt³umaczy³em jasno i klarownie ,nawet zdjêcie pos³a³em ...a oni dalej swoje poproszê numer abonenta ...tak jak by to by³ mój transformator :D ....
P.S
Mirek jak bêdzie jecha³ do Ciebie Andrzej SJ 784 przypomnij mu ¿e ma do mnie przyjechaæ bo mam do Ciebie te koszulki i podrzuci Ci mikrofony do "roboty".Bo dzwoni³em ,pisa³em a tu cisza nic ...
W Poniedzia³ek zadzwoni³em ponownie do dostawcy energii...i pytam jak d³ugo bêdê s³ucha³ emisji przesy³ania pr±du liniami przesy³owymi jakie ko³o mnie wisz± które przez 39 lat nie zak³óca³y pracy...od czasu postawienia transformatora ...nono stop jakie¶ zak³ócenie ( i powiedzia³em Panu aby sobie ods³ucha³...) po chwili mówi mi abym wys³a³ pismo i ewentualny za³±cznik...ja mu na to ...co w li¶cie mam Wam pendriva pos³aæ w kopercie....a powiedzia³em tylko na jakiej ulicy w okolicach jakich domów ....i proszê o rozwi±zanie problemu chyba ¿e mam zrobiæ tak jak to ludzie robi± montuj± materia³ w TV ...bo pro¶by nie daj± nic ...wiec trzeba inaczej...
I wiecie co...powiedzia³ mi Pan ¿e zg³oszenie jest nietypowe ..ale postara siê to dalej przekierowaæ.....oczywi¶cie Pan mnie uprzedzi³,¿e rozmowy s± nagrywane i to u³atwi³o mi procedurê....i minê³o dwa dni...patrze a przy transformatorze ....elektryki ....i powiem Wam ¿e na razie mam spokój z tymi zak³óceniami(wiem nie chwali siê s³oñca przed zachodem ....ale zobaczymy....)
Moderator
Pasmo Obywatelskie(CB Radio),nie jest strze¿one od zak³óceñ przemys³owych.Tego rodzaju zak³ócenia nie nale¿y zg³aszaæ do URE a najlepiej powiadomiæ w³a¶ciw± firmê o tego rodzaju problemie,tak jak to zrobi³e¶ w tym przypadku czyli firmê do której nale¿y urz±dzenie emituj±ce te zak³ócenia.
Strony: 1