Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Strony: 1
Moderator
Ju¿ na najbli¿szym zlocie u¿ytkowników radia CB i ich rodzin oraz cz³onków Stowarzyszenia PL-CB Radio klubu Sierra Juliet jaki ma siê odbyæ 25-26 maja br.z uzyskanych przeze mnie informacji cz³onkowie klubu zastanowi± siê nad kandydatur± na funkcjê wiceprezesa klubu.Jednym z kandydatów do objêcia tej funkcji nad którym maj± zastanowiæ siê cz³onkowie klubu jest kol.Stanis³aw SJ 726 z Warszowic.Podejmuj±c tak± decyzjê warto aby zastanowiæ siê czy wybór którego¶ z kandydatów do objêcia tej funkcji da jego cz³onkom gwarancjê zmiany obecnej sytuacji jak± jest stagnacja klubu zamiast jego sta³y rozwój.Warto te¿ odpowiedzieæ sobie na pytanie czy ten wybór pozwoli odci±¿yæ Kaziê od organizacji ró¿nego rodzaju imprez klubowych,które w wiekszo¶ci spoczywaj± na jej barkach oraz jej najbli¿szej rodziny.
Warto tu dodaæ,¿e oprócz organizacji imprez klubowych zabiega ona stale o sponsorów dziêki którym na tych imprezach mo¿na nagradzaæ jego uczestników ró¿nego rodzaju nagrodami.Dobrze by³oby rozwa¿yæ te¿ inne kandydatury.My¶lê,¿e najwy¿szy czas na zmiany w klubie i jest to doskona³a okazja aby to uczyniæ.Wybór ten pozwoli cz³onkom klubu przewidzieæ dalsze jego losy,które w zwi±zku z zapowiedzi± Kazi SJ 688,¿e od tego zlotu a raczej od frekwencji na nim cz³onków klubu zale¿y czy dalej bêdzie organizowa³a te zloty.Trzeba siê wiêc liczyæ,¿e mo¿e byæ to taki ostatni...To radykalne postawienie sprawy powinno obudziæ u¶pionych cz³onków klubu Sierra Juliet ale czy jest to w³a¶ciwe rozwi±zanie tego problemu?.Posiadaj±c wieloletnie do¶wiadczenie pe³ni±c funkcjê wiceprezesa w Stowarzyszeniu PL-CB Radio Juliet Golf Bravo na Dolnym ¦l±sku pobudza³bym cz³onków swojego klubu do dzia³alno¶ci statutowej,przydzielaj±c im ró¿ne zadania w dzia³alno¶ci klubu i organizacje ró¿nego rodzaju imprez,koordynuj±c je jedynie.Organizowa³bym wyprawy DX oraz zdobywa³ nie tylko sponsorów nagród do ró¿nego rodzaju konkursów na zlotach ale sponsorów sprzêtu ³±czno¶ci na wyprawy DX(w tym stacjê naprowadzaj±c± mobile na zloty),co pozwoli³oby na popularyzacjê dzia³alno¶ci klubu,który têtni³by ¿yciem i na sta³ym pozyskiwanie nowych cz³onków klubu.
Takie wyprawy DX i dzia³alno¶æ cz³onków klubu pozwoli³aby na jego o¿ywienie a obecnie to prawdziw± rewolucjê patrz±c na to od strony kuchni klubowej,któr± nie tylko doskonale przeprowadza Pani Magda Gessler ale te¿ moja osoba.Warto wiêc skorzystaæ z pomocy i m±drych rad przyjaciela rodziny radiowej jakim jestem dla Klubu Sierra Juliet.O¿ywienie forum klubowe jest dowodem,¿e chcieæ to znaczy móc.Patrz±c na postawê cz³onków klubu widzê jakby im wogóle nie zale¿a³o na ¿adnym zmianach a ich s³owa i bierne dzia³anie jedynie mo¿e wskazywaæ,¿e sytuacja w klubie nie ulegnie poprawie a wrêcz przeciwnie czyli ulegnie znacznemu pogorszeniu w perspektywie up³ywajacego okresu czasu.Najwyzszy wiêc czas na przeprowadzenie rewolucji albo na zamkniêcie tego "lokalu"skoro nie ma w nim "klientów"(czytaj:Aktywnych cz³onków).Proponuje zacz±æ od promocji klubu i wypromowania w³a¶ciwych ludzi do zarz±du tego klubu tak jak to uczyni³ PZPN co przynios³o radykalne i pozytywne zmiany w tym zwi±zku.Wybór nale¿y do Was wiêc dokonajcie w³a¶ciwego wyboru patrz±c na obecn± sytuacjê w klubie...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-18 08:25:51)
Moderator
Obecna aktywno¶æ cz³onków klubu na forum i czêstotliwo¶ci klubowej z ma³ymi wyj±tkami jedynie potwierdzi³a moje wcze¶niejsze obawy zawarte we wcze¶niejszym po¶cie.Naminacja na funkcjê wiceprezesa klubu kol.Romana SJ 713 by³a najlepsz± decyzj± jak± klub móg³ podj±æ aby o¿ywiæ jego dzia³alno¶æ.Obecna stagnacja ukazuje jednak,¿e jedna jaskó³ka nie czyni wiosny i aktywno¶æ kol.Romana SJ 713 jedynie powstrzymuje dzia³alno¶æ klubu Sierra Juliet przed zupe³n± zapa¶ci± w której niezbêdna by³aby reanimacja.O¿ywienie w klubie spowodowa³oby nie tylko wiêksz± aktywno¶æ cz³onków klubu w eterze na monitorze klubowym,internetowym forum klubowym czy frekwencji na zlotach organizowanych przez klub.Niestety jedna osoba nie mo¿e pobudziæ cz³onków klubu i troiæ siê tak jak dotychczas robi³a to kol.Kazia SJ 688 staj±c na g³owie aby organizowaæ zloty,zdobywaæ sponsorów i obs³ugiwaæ ca³± imprezê.Takie dzia³ania nale¿± do wszystkich cz³onków klubu ale có¿ jej pozosta³o skoro wielu cz³onków klubu nie pali³o siê do organizacji takich imprez.Uwa¿am,¿e wielu cz³onków klubu ma wiele do przemy¶lenia.Czas odpowiedzieæ sobie na wiele pytañ,uderzyæ siê w pier¶ i z³apaæ siê za narz±dy.No chyba,¿e kto¶ ich nie ma wiêc pozostaje mu siê nic innego tylko z³apaæ za g³owê...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-07-18 12:51:19)
International DX Group Sierra-Juliet
Czesc Leszek no chyba nie do konca masz racje bo z tego co wiem to organizacja zlotów to by³a spora grupa osób zreszta mozna zapytac Kazie a kto dok³ada³ sie aby zlot sta³ sie faktem to sa osoby takie ze finansowo i bez uzyskania zyskow to robia MoZna o tym pogadac a tu pisac kto i co to mozna pogadac nie pisac
Poprostu rêce mi opadaj± .....podam prosty przyk³ad.....ostatni zlot co by³ ....prosi³em wszystkich przez mikrofon o przes³anie zdjêæ z imprezy ,a na emaila ....jak i mój tak i klubowy oda³em,to wieciez wszystkich co tam byli i zdjêcia pstrykali....kto mi pos³a³ zdjêcia .....sama Pani prezes.....a od fleszy tam b³yska³o.....jak na dyskotece....Pisa³em na ogólnym i chyba do teraz ta informacja jest aby wszyscy z ca³ej polski co s± klubowiczami,a maj± kontakt z innymi ,aby poinformoali i zapraszali na forum ,na strone ,aby jak kto¶ ma zdjêcia z innych spotkañ (np zanim ja wst±pi³em do Klubu) aby podes³ali zdjêcia ,stworzymy album...i.t.p i co .....NIC nikt nic ,emaile pisze ,do wszystkich u¿ytkowników,na stronie i na forum.....i co nikt ....oprócz 3 osób +ja to 4 ..
International DX Group Sierra-Juliet
Panie administratorze o jakim zlocie tu mowa moze konkretniej jesli mozna
Pozdrawiam
Waldku nie pamiêtam teraz dat dok³adnie ale mówiê tu o tych co ja by³em ,chocia¿by i tych co nie by³em to ile¿ to jest ciê¿ko ludziom ,wzia¶æ pos³aæ do Admina na forum czy prezeski z pro¶b± o udostepnienie...ale to jak grochem o ¶ciane,
teraz organizujemy kolejne spotkanie ale to jest op³atkowe....
Natomiast je¿eli chodzi o spotkanie Klubowiczów do omówienia spraw Klubowych to równie¿ ten temat musze za³o¿yæ...i puszcze emaila.
Moderator
Ostatnie imprezy terenowe organizowane przez klub Sierra Juliet,przy dwojeniu siê i trojeniu sekretarza klubu kol.Romana SJ-713 i kol.Henryka SJ-734 oraz aktywno¶ci Mirka SJ-775 a tak¿e aktywno¶ci eterowej kol.Mariusza z Rybnika,ewidentnie wskazuje jedynie na g³êbok± stagnacjê jaka ma miejsce w klubie.Potwierdza to równie¿ frekwencja cz³onków klubu na organizowanych przez nich imprezach klubowych.¦wiadczy o tym równie¿ brak chêtnych osób w klubie nie tylko do organizacji imprez klubowych,ale i samo uczestnictwo w nich wraz ze swoimi rodzinami.Z uzyskanych przeze mnie informacji wynika,¿e klub liczy kilkuset cz³onków,którzy wprawdzie rozsiani s± po ca³ym ¶wiecie,ale wiêkszo¶æ jego cz³onków zamieszkuje teren Górnego ¦l±ska.
KlubowiczSJ
Niestety Leszku ubolewam nad tym ale mam wra¿enie, ¿e mamy coraz mniej czasu na spotkania w gronie znajomych czy przyjacó³, przez prace w weekendy ¿eby jako¶ wyj¶æ na swoje. Ale trzeba to jako¶ pogodziæ w miarê mozliwo¶ci bo nie sam± prac± cz³owiek ¿yje :-)
Ostatnio edytowany przez Michal SJ769 (2015-09-16 22:20:42)
Moderator
Problem w tym,¿e cz³onkami klubu Sierra Juliet nie s± jedynie osoby w wieku produkcyjnym.S± nimi równie¿ w du¿ej liczbie emeryci,renci¶ci i m³odzie¿.Brak mo¿liwo¶ci uczestnictwa przez nich w imprezach klubowych organizowanych raz lub dwa razy do roku,nie usprawiedliwia ich od zaniechania uczestnictwa w dzia³alno¶ci cz³onków klubu,jaka ma byæ prowadzona przez ca³y rok kalendarzowy.Id±c takim tokiem rozumowania to emeryci powiedz±,¿e nie mog± w niczym uczestniczyæ bo musz± opiekowaæ siê codziennie w domu wnukami,renci¶ci,¿e nie mog± uczestniczyæ z powodu swojej choroby,a m³odzie¿ musi siê uczyæ w szkole do matur i egzaminów.My¶lê,¿e nie o to w tym chodzi.Skoro kochamy radiokomunikacjê i zadeklarowali¶my swoje cz³onkostwo w jakim¶ klubie,to powinni¶my wk³adaæ swój czas i wk³ad pracy w jego sta³y rozwój w miarê swoich mo¿liwo¶ci,a nie nic nie robiæ i t³umaczyæ to brakiem czasu.Je¿eli tego nie bêdziemy robiæ to dzia³alno¶æ klubu bêdzie zupe³nie zamieraæ i nie bêdziemy mieli okazji spotykaæ siê na zlotach,stacjach terenowych i wspólnym DX-owaniu oraz grillowaniu,dziel±c siê wzajemnie nasz± pasj±, oraz maj±c ze sob± wzajemn± spo³eczno¶æ.Wi±¿e siê to równie¿ z zaniechaniem sponsoringu takich imprez przez Elektrowniê Rybnik,mo¿liwo¶ciami produkcji kart QSL,koszulek i innych klubowych gad¿etów oraz nagradzaniem konkursów podczas zlotów,których w zwi±zku z tym ju¿ nie bêdzie.Czas na nasze refleksje i wyci±gniêcie z tego odpowiednich wniosków,które zamieñmy w nasze wspólne dzia³anie...
Prezeska Klubu Sierra-Juliet
Witam . Leszek tu ciê popieram , masz s³uszna racjê . Czy mo¿na ten tekst który tutaj napisa³e¶ przenie¶æ go na gówna stronê klubow± SJ . Moze i z tamtej strony co¶ do ludzi dotrze . . Tu na forum bardzo ma³o osób czyta z tego co tu obserwujê przychodz± jedni i ci sami . wiêc doszlam do takiej obcji ¿eby to tam te¿ takie co¶ napisæ ..Za twoim pozwoleniem oczywi¶cie . Pozdrawiam .
Moderator
kazia SJ 688 Prezeska napisał:
Witam . Leszek tu ciê popieram , masz s³uszna racjê . Czy mo¿na ten tekst który tutaj napisa³e¶ przenie¶æ go na gówna stronê klubow± SJ . Moze i z tamtej strony co¶ do ludzi dotrze . . Tu na forum bardzo ma³o osób czyta z tego co tu obserwujê przychodz± jedni i ci sami . wiêc doszlam do takiej obcji ¿eby to tam te¿ takie co¶ napisæ ..Za twoim pozwoleniem oczywi¶cie . Pozdrawiam .
Oczywi¶cie Kaziu.Choæ nie jestem cz³onkiem klubu Sierra Juliet,to od roku 1999 wspieram jego dzia³alno¶æ.Czy wiecie dlaczego?Bo od roku 1991 jestem cz³onkiem Stowarzyszenia PL-CB Radio i kocham radiokomunikacjê jak ka¿dy chyba z Was i dlatego bardzo zale¿y mi,aby wszêdzie bardzo dobrze funkcjonowa³y kluby PL-CB Radio.Cz³onkom klubu Sierra Juliet tak samo powinno na tym zale¿eæ.Nale¿±c do tego klubu wszystkim powinno szczególnie zale¿eæ na dzia³alno¶ci Waszego klubu bo jeste¶cie jego cz³onkami,a do tego wielu z Was mieszkañcami ¦l±ska.Moja postawa powinna wzbudziæ u wielu z Was refleksje na ten temat i zmobilizowaæ innych do dzia³ania.Czy tak bêdzie?Czas poka¿e swoje...
Prezeska Klubu Sierra-Juliet
Witam . Có¿ mogê wiêcej dodaæ tylko tle ,tak jak to uj±³e¶ .CZAS SWOJE POKA¯E- Pozdrawiam.
Strony: 1