Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
U¿ytkownik
Czêstotliwo¶æ: 26,0 do 28,5 MHz
Moc: 2000 W
Impedancja: 50 Ohm
Zysk: 6,5 dB
SWR: 1,1 do 1,2
D³ugo¶æ: ~2000 mm
Waga: ~800 g
International DX Group Sierra-Juliet
Czesc Krystian ale jk jest pogaducha to z mobilka cierzko dolatujesz mysl ch³opie o stacjonarce
Pozdrawiam VY73
U¿ytkownik
Witaj.
Antenê bazow± ju¿ mam:
Baza
Ale ostatnio dawno nie by³em na radiu/bazie..
Pozdrawiam do us³yszenia ;)
U¿ytkownik
witam mam 1 pytanko czy do mobila warto kupowaæ radio które pracuje w czêstotliwo¶ci od 24-32 Mhz. Pytanie mo¿e g³upie ale ciekawi mnie czy anteny mobilowe które pracuj± zazwyczaj w czêstotliwo¶ci 26-28 MHz w pe³ni wykorzystaj± mo¿liwo¶ci radia.Czy to nie ma ¿adnego znaczenia?
Moderator
mobil-¿ory napisał:
witam mam 1 pytanko czy do mobila warto kupowaæ radio które pracuje w czêstotliwo¶ci od 24-32 Mhz. Pytanie mo¿e g³upie ale ciekawi mnie czy anteny mobilowe które pracuj± zazwyczaj w czêstotliwo¶ci 26-28 MHz w pe³ni wykorzystaj± mo¿liwo¶ci radia.Czy to nie ma ¿adnego znaczenia?
Antena,która ma zakres pracy w pa¶mie 24 Mhz do 32 jest anten± o szerokim pa¶mie i ¶wiadczy to o tym,¿e ona nie bedzie stroi³a tego ca³ego wymienionego pasma uzyskuj±c w nim w³a¶ciwy SWR a bêdzie mo¿liwo¶æ jedynie wykorzystania jej w tym pa¶mie a to jest ju¿ du¿a ró¿nica.Musisz patrzeæ w dane techniczne anteny w której oprócz tego zakresu podana jest czêstotliwo¶æ pracy takiej anteny z poprawnym SWR a wiêc ilo¶æ kana³ów podanych w Khz na ilu dana antena bêdzie siê stroi³a z dobrym SWR.Antena taka o szerszym pa¶mie w którym bêdzie siê stroi³a jest anten± o szerszym pa¶mie pracy uzyskuj±c to kosztem jej selektywno¶ci co wi±¿e siê jednoczesnie z jej smuk³o¶ci±.Najlepiej stosowaæ anteny dopasowane do danej czêstotliwo¶ci roboczej naszego radiotelefonu CB.Je¶li przystosowane jest ono do pracy w szerszym zakresie czêstotliwo¶ci,której niestety nie pokrywa nasza antena mo¿emy wtedy zastosowaæ matcher(match box)wpinaj±c go przed naszym radiem w instalacjê antenow± ale pamietaj,¿e matcher(match box)nie wysówa nam promiennika ani go nie chowa a wiêc nie stroi nam anteny a jedynie sztucznie doposowaje SWR naszej instalacji antenowej do nadajnika zabezpieczaj±c w ten sposób tranzystor stopnia koñcowego naszego urz±dzenia przed uszkodzeniem powsta³ym w wyniku du¿ego SWR wynikaj±cego z niedopasowania naszej instalacji antenowej do nadajnika.Nasz nadajnik posiada impedancjê 50 Omów,kabel 50+-2 Omów jak podaj± producenci linii przesy³owych a ka¿de wiêksze lub mniejsze niedostrojenie zmienia impedancjê naszej anteny zwiêkszaj±c lub zmniejszaj±c w ten sposób jej SWR.
(Na podstawie Ustawy o Prawach Autorskich z dnia 4.02.2004r wszelkie prawa autorskie s± zastrze¿one.Publikacja niniejszego tekstu bez pisemnego zezwolenia autora jest zabroniona).
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-03-11 18:07:41)