Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
U¿ytkownik
Mam pytanie odno¶nie s³uchawek takich standardowych np: z mp3 ma³e douszne czy mo¿na je zastosowaæ bez obaw wpinaj±c do gniazda na g³o¶nik zewnêtrzny, sam osobi¶cie tego nie stosuje ale pad³ taki temat u innych mobili wiêc jak to jest naprawdê okiem fachowca?
KlubowiczSJ
Witam. Z mojego skromnego do¶wiadczenia wygl±da to tak ¿e na wtyku typu Jack stereofonicznym dzia³a tylko jeden kana³ czyli jedna s³uchawka, po zmianie wtyku na monofoniczny dzia³aj± obie, tak¿e w s³uchawkach ogólnie stosowanych w odtwarzaczach mp3 mo¿e dzia³aæ tylko jedna strona.
Pozdrawiam
Micha³
U¿ytkownik
Pó¼n± noc± w d³u¿szych trasach ¶pi±cym pasa¿erom lub ma³emu dziecku mo¿e przeszkadzaæ i co niektórzy faktycznie mog± szukaæ rozwi±zañ.
Moderator
Krystian_Zory napisał:
Mam pytanie odno¶nie s³uchawek takich standardowych np: z mp3 ma³e douszne czy mo¿na je zastosowaæ bez obaw wpinaj±c do gniazda na g³o¶nik zewnêtrzny, sam osobi¶cie tego nie stosuje ale pad³ taki temat u innych mobili wiêc jak to jest naprawdê okiem fachowca?
Micha³ SJ769 ma racjê.Aby¶ móg³ zastosowaæ takie s³uchawki musia³by¶ zamieniæ w tych s³uchawkach ma³ego jacka ze stereofonicznego na monofoniczny lub mieæ s³uchawki z prze³±cznikiem stero-mono.Osobi¶cie na polecam takich s³uchawek z odtwarzacza przeno¶nego MP-3 czy walkmena do radia CB.Na rynku s± wiêksze i lepsze s³uchawki dziêki którym bêdziesz mia³ znacznie lepszy ods³uch.Przed zakupem kieruj siê ich jako¶ci± i parametrami takimi jak moc oraz ich pasmo przenoszenia d¼wiêku.
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-03-15 09:53:10)
U¿ytkownik
Krystian_Zory napisał:
Pó¼n± noc± w d³u¿szych trasach ¶pi±cym pasa¿erom lub ma³emu dziecku mo¿e przeszkadzaæ i co niektórzy faktycznie mog± szukaæ rozwi±zañ.
Powinni¶my siê te¿ zastanowiæ czy w samochodzie powinno siê mieæ s³yszalno¶æ na obu s³uchawkach z CB prowadz±c pojazd.
Czy jest na miejscu "usuniêcie" sygna³ów z otoczenia kierowcy?
Stosowanie obu s³uchawek niejako eliminujemy sygna³y/d¼wiêki z bliskiego otoczenia.
One te¿ s± wa¿ne dla kierowcy, a nawet wg. mnie wa¿niejsze bo tycz± siê bezpieczeñstwa!
U¿ytkownik
Niektóre modele Presidenta maj± funkcjê VOX ja osobi¶cie wola³ bym skuteczny g³o¶nik zewnêtrzny blisko kierowcy
Nowy u¿ytkownik
W samochodzie lepiej jest mieæ jedn± s³uchawkê, drugie ucho do prowadzenia auta :P
Lepsza s³uchawka ma³a lekka ale nauszna nie dokana³owa.
I jeszcze jedno, jeden kolega napisa³ ¿eby przed zakupem kierowaæ siê parametrami takimi jak moc czy pasmo przenoszenia.
Mam nadziejê ¿e wybierzesz s³uchawki o najgorszym ( najwê¿szym ) pa¶mie przenoszenia. Na CB nie s³uchamy opery
a du¿e pasmo przenosi dodatkowe szumy , zak³ócenia itp
pozdrawiam
Marek
U¿ytkownik
To znaczy mnie ten temat przypadkiem zainteresowa³ narazie nie przymierzam siê do zakupu s³uchawek bym powiedzia³ wrêcz odwrotnie do mikrofonu i g³o¶nika zewnêtrznego ale to osobny temat na inny dzia³ z czasem