Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Moderator
Krystian_Zory napisał:
Moje przemyślenie jest takie że pomimo iż Leszku wcale nie masz najlepszego miejsca "wygrywasz" w odbiorze z innymi lepiej sytuowanymi stacjami należy dążyć do twojego ideału bo to jest panaceum nawet na najtrudnejsze sytuacje np: względem położenia i nie tylko
Krystian,to nie jest mój ideał ale ideał wynikający z zasad radiokomunikacji a nie moich przekonań i teorii wyssanych z palca i tu jest cały klucz sukcesu.Przykład stanowi stacja bazowa Radosława.Biorąc pod uwagę warunki położenia jego anteny to tego człowieka nie powinno byłoby słychać na odległość kilku kilometrów.Po dokładnym zestrojeniu kabla i anteny analizatorem to jego antena umieszczona obok budynku i całkowicie zasłonięta od strony Wodzisławia i Żor w najgłębszej dolinie jaką widziałem nigdy nie powinna osiągnąć takiego raportu jak inne stacje z Jastrzębia Zdroju o raporcie 5-7 posiadające o wiele lepsze lub idealne warunki.Narażona jest na warunki terenowe a więc przeszkody naturalne.Czy widzicie jaki ma wpływ idealnie dostrojona instalacja antenowa?To jest argument,który nikt widząc to nie podważy tego nigdy...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-03-25 21:29:51)
Użytkownik
Krystian_Zory napisał:
Lata w aucie mróz nie mróz po pół nocy jak się tam da na niewygodnym siedzeniu w aucie ale dla pasji jestem w stanie dużo znieść cóż inni grzeją się w domu ciepłym pokoju z kubkiem kawy a ja mam hardrock :)
Ale to masz się trochę pod pewnymi względami lepiej!
Bo możesz się przemieścić i mieć dużo ciekawszą pozycję do łączności niż stacja bazowa.
Użytkownik
To jest bardzo różnie jak w życiu plusy i minusy ale to temat na inny wątek bądź PW
Użytkownik
Krystian_Rubic napisał:
Krystian_Zory napisał:
Lata w aucie mróz nie mróz po pół nocy jak się tam da na niewygodnym siedzeniu w aucie ale dla pasji jestem w stanie dużo znieść cóż inni grzeją się w domu ciepłym pokoju z kubkiem kawy a ja mam hardrock :)
Ale to masz się trochę pod pewnymi względami lepiej!
Bo możesz się przemieścić i mieć dużo ciekawszą pozycję do łączności niż stacja bazowa.
e tam bazę na plecy i w plener znaleźć duże drzewo i zabawa jest:) i tak Krystiana podziwiam za jego pasję i wytrwałość w tym ,że siedzi w skodzie przez cały rok i się bawi w CB
Użytkownik
mobil-żory napisał:
e tam bazę na plecy i w plener znaleźć duże drzewo i zabawa jest:)
Można oczywiście i tak.. ;)
Użytkownik
Krystian_Rubic napisał:
mobil-żory napisał:
e tam bazę na plecy i w plener znaleźć duże drzewo i zabawa jest:)
Można oczywiście i tak.. ;)
jeśli chodzi o zasilanie to wezmę żółte baterię prosto z gór i będą dalekie łączności :)
Użytkownik
Takie wypady tylko dla przyjemności z wjazdem na szczyt jakiś dla łączności są rzadkie niestety, większa część bycia w eterze to także poprostu jazda autem i tam na jakieś żółte baterie nie ma żadnej mowy. Jest też druga część że sobie zejde do auta i wieczorami nasłuchuję i jestem czajnikiem :) To jest temat rzeka
Użytkownik
Ale zobacz, możesz autem wjechać np na parking na Równicę i zobacz jaką wysokość zyskujesz ;)
Użytkownik
Równica to jest perełka :) ale brakuje mi bazy bo jednak po całym dniu wieczorem jak się przepłynie wannę z wieczornym kubkiem kawy w ciepłym fotelu przyjemnie było by pogaduchę zaliczyć.
Użytkownik
Krystian_Zory napisał:
Równica to jest perełka :) ale brakuje mi bazy bo jednak po całym dniu wieczorem jak się przepłynie wannę z wieczornym kubkiem kawy w ciepłym fotelu przyjemnie było by pogaduchę zaliczyć.
kąpiel, kawa do termosa, dziewczyna z boku(żeby kanapki robiła ) i jazda na równicę :) zajrzyj w PW
Użytkownik
Ha ha zdarza się że zabieram coś ale w zimowe wieczory po kąpieli a za oknem -10 to nie jest luksusowa opcja
Użytkownik
Coś w stylu Auto-baza ;)
A tak bardziej serio w temacie mojej anteny tu podaję link który pokazuje inną antenę, ale jak prosta jest konstrukcja anteny:
Opis budowy
Ostatnio edytowany przez Krystian_Rubic (2013-03-28 18:07:24)
Użytkownik
Hahaha świetne ludzie potrafią być kreatywni kiedyś zrobię foto jak ja się rozkładam na wsi do łączności ;)
Użytkownik
Krystian_Zory napisał:
Hahaha świetne ludzie potrafią być kreatywni kiedyś zrobię foto jak ja się rozkładam na wsi do łączności ;)
krystian moja propozycja jest gdzie spać i się bawić w cb :)
Użytkownik
I za pewno nie przypadkiem że ciężarówka to chłodnia.? ;) Można tam zapasy schłodzić!
Ostatnio edytowany przez Krystian_Rubic (2013-03-28 20:15:40)