Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Uytkownik
Spoko jak wskoczê do gabloty wieczorem przez weekend ten ju¿ obecny powo³am dziêki za namiar. Mariusz a Ciebie mo¿emy wo³aæ jak chcesz :)
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
Na jakiej czêstotliwo¶ci stacja bêdzie nadawaæ i jak stacjê wywo³aæ?
Kana³em wywo³awczym dla stacji bazowych w Polsce jest kana³ 28.Ostatnio Tomek z Miko³owa go reaktywowa³.Warto wiêc aby¶my siê przy³±czyli do tej reaktywacji a nie wywo³ywali siê na kanale 19 przeznaczonych dla mobili...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-04 21:11:20)
Uytkownik
Bardzo dobra incjatywa popieram w pe³ni nie trzeba bêdzie siê szukaæ po za¶mieconym 19 kanale.
Moderator
W wielkich bólach powstaje ta stacja Mariusza.Nie do¶æ,¿e leje deszcz co uniemo¿liwia nam dokonanie strojenia anteny na dachu to nie przywióz³ on zasilacza CB z Tych i wtyków na gruby kabel,które by³y zamówione dwa tygodnie temu w sklepie CB radio w ¯orach.Kaplica!-Kaplicowy.
Uytkownik
No to kaplica - i to mokra.. ;)
Uytkownik
W maju taka uroda ¿e mokra czêsto pogoda, mia³em nadziejê dzi¶ go us³yszeæ wieczorem. Szkoda ale na czajniku bêdê.
Moderator
Chcia³em Wam zakomunikowaæ,¿e ju¿ powsta³a stacja Mariusza ¯ory.Antena i uziemnienie zamontowane,kabel i antenka zestrojona analizatorem antenowym na SWR 1,0.Na kanale 1 SWR 1,2 i takie same wskazania SWR 1,2 s± na kanale 40.Wstêga zosta³a przeciêta i nast±pi³o ¶wiêtowanie na które przybyli inni uczestnicy tego forum a nawet z odleg³ych stron województwa ¦l±skiego jak Mobil Tychy.Impreza odbywa siê w piêciogwiazdkowym lokalu,gdzie obs³uga nie nada¿a³a z obs³ug± uczestników tej uroczysto¶ci w wyniku czego zabrak³o w ¯orach jad³a i picia.Atrakcj± jej by³a antena XA-27-L,której wyj±tkowym szczê¶liwym posiadaczem jest Mariusz.Impreza ta dla niektórych osób zakoñczy³a siê pomoc± farmaceutyczn± w miejscowej aptece czynnej przez 24 godziny ale niestety ofiar tam nie odnotowano ani te¿ ¿adnego zak³ócenia porz±dku publicznego ku wielkiemu zdziwieniu obserwatorów.Wbrew temu impreza siê bardzo uda³a pomimo braku ofiar a na jutro przewidziane s± poprawiny...
Ostatnio edytowany przez 161JGB292 Leszek (2013-05-08 06:02:24)
Uytkownik
Có¿ powiedzieæ modulacja i sygna³ do koñca skali :) ale jeste¶my bardzo bliziutko. To ju¿ na moje kulawe oko i ucho bardzo dobrze wygl±da w odbiorze i ods³uchu. Niebawem przyjdzie czas na ³±czno¶ci z dalszych miejsc.
Uytkownik
No to muszê sobie zorganizowaæ czas aby przysi±¶æ przy radio i odpaliæ na 28 kanale aby to us³yszeæ! ;)
Uytkownik
No w³a¶nie Krystian Ciebie upolowaæ to sztuka ;)
Moderator
161JGB292 Leszek napisał:
Chcia³em Wam zakomunikowaæ,¿e ju¿ powsta³a stacja Mariusza ¯ory.Antena i uziemnienie zamontowane,kabel i antenka zestrojona analizatorem antenowym na SWR 1,0.Na kanale 1 SWR 1,2 i takie same wskazania SWR 1,2 s± na kanale 40.Wstêga zosta³a przeciêta i nast±pi³o ¶wiêtowanie na które przybyli inni uczestnicy tego forum a nawet z odleg³ych stron województwa ¦l±skiego jak Mobil Tychy.Impreza odbywa siê w piêciogwiazdkowym lokalu,gdzie obs³uga nie nada¿a³a z obs³ug± uczestników tej uroczysto¶ci w wyniku czego zabrak³o w ¯orach jad³a i picia.Atrakcj± jej by³a antena XA-27-L,której wyj±tkowym szczê¶liwym posiadaczem jest Mariusz.Impreza ta dla niektórych osób zakoñczy³a siê pomoc± farmaceutyczn± w miejscowej aptece czynnej przez 24 godziny ale niestety ofiar tam nie odnotowano ani te¿ ¿adnego zak³ócenia porz±dku publicznego ku wielkiemu zdziwieniu obserwatorów.Wbrew temu impreza siê bardzo uda³a pomimo braku ofiar a na jutro przewidziane s± poprawiny...
Mariusz tak siê cieszy³,¿e zawadzi³ o kabel i skasowa³ sobie laptopa i dlatego nie ma go na forum.Niestety nie wiem kiedy znów bêdzie...
Uytkownik
Cieszy siê ch³opak i tyle musia³ skakaæ z rado¶ci i .... zawadzi³. Có¿ ja bym na jego miejscu te¿ mia³ mega rado¶æ.
Uytkownik
Pró¿no szukaæ KOGO¦ na kanale 28.
Moderator
Krystian_Rubic napisał:
Pró¿no szukaæ KOGO¦ na kanale 28.
Jak wiesz prowadze nas³uch na kanale 27 z racji tego co robiê i nie mogê prowadziæ go na 28 kanale.Krystian z ¯or ma CB Radio tylko w mobilu wiêc jest od czasu do czasu na kanale 19 a Mariusz jest sporadycznie w eterze bo ma³o jest w domu i je¼dzi po Europie a jak jest ju¿ w domu to ma zaleg³o¶ci z powodu tego,¿e go nie ma przez ca³y tydzieñ wiêc siê nie dziw,¿e jest taka sytuacja.Stacje bazowe zamiast nas³uchiwaæ na kanale 28 to nas³uchuj± "wi±z±nki" kierowców na kanale 19 podnosz±c sobie ci¶nienie i ju¿ wszystko jest jasne dlaczego jest tak jak jest...
Uytkownik
Spora czê¶æ grupy pracuje na sygna³a sms-a, wiosna w pe³ni niektórzy po pracy maj± prace w ko³o domu + rodzina i wogóle czyli sporo zajêæ. Leszek pracuje wiele godzin na 27 a mieli¶my takie sytuacje ze przez pare dni "uda³o nam siê mijaæ" a jeden drugiego wo³a³. I jeszcze jedna rzecz je¶li chodzi o mnie na 27 Leszek ma czysto i radyjko otwiera siê na kazdy nawet niewielki przychodz±cy sygna³ i mnie wy³apie nawet z dalszych odleg³o¶ci gdyby t± sytuacje powtórzyæ na 19 niema szans gine w t³umie wiêc nawet gdyby¶ mnie akurat Krystianie wo³a³ to czasem jestem bezradny to te¿ informacja do Mariusza jak mnie wo³a na 19 - stce.