Forum Klubu DX Sierra Juliet Rybnik zapraszamy do QSO na 26.325 USB
Użytkownik
Tłumaczenie instrukcji - może poprawnie. ;)
winklerantennenbau napisał:
Vor der Montage der einzelnen Strahlersegmente muss die spule befestigt werden.
Przed instalacją (montażem) poszczególnych elementów promiennika cewka musi być zabezpieczona (zamontowana).
Dazu muss die obere und untere spulen klemmplatte etwas gelockert werden
Górna i dolna płyta zaciskowa cewki muszą być poluzowane lekko.
Die Spule wird über den Strahler geschoben und die Enden der Spule in die dafür vorgesehenen Bohrungen der Klemmplatten gesteckt.
Cewka jest umieszczona na promienniku, końce cewki umieścić w otworach do tego przewidzianych w płytach zaciskowych.
Die untere Klemmplatte wird so am Strahlerrohr gedreht, dass die PL Buchse sich nicht mit einem Gewinde des unteren Radialringes überdeckt.
Dolna płyta zaciskowa jest obracana na rurze podstawy terminal (gniazdo antenowe) ustawić tak względem dolnego pierścienia (przeciwwag) aby nie pokrył się z gwintem (na przeciwwagę).
Zeihen Sie die klemmschrauben für die Spule an beiden Klemmplatten leicht an.
Dociągając lekko śrubę zaciskową dla cewki w obu płytach zaciskowych.
Die obere Klemmplatte wird jetzt, wie in der Skizze angegebenen Entfernung, nach oben verschoben und so gedreht, dass sich das Strahlerrohr zentrisch in der Spule befindet.
Górna płyta zaciskowa jest teraz przemieszczona w górę (ustawiona) jak pokazano na rysunku w odległości i obrócona tak, że rura promiennika jest w środku cewki.
Ziehen Sie die schrauben an den klemmplatten fest.
Mocno dokręcić śruby w płytach zaciskowych.
Das Speisekabel von der unteren Klemmplatten wird innerhalb der Spule nach oben geführt und an der 3. Windung (von oben gezählt) eingerastet.
Kabel zasilający (ten do wodzika) z dolnej płyty zaciskowej umieścić na cewce na 3 pierścieniu (licząc od góry).
Jetzt können alle Strahlerrohre mit ein am der verbunden werden.
Teraz wszystkie rury promiennika mogą być podłączone w całość.
Die 6 Radiale werden bis zum Anschlag eingeschraubt und mit den Kontermuttern gesichert.
6 promieniowych (przeciwwag) powinny być przykręcone do oporu i zabezpieczyć nakrętki mocujące.
Nachdem die Antenne am Mast befestigt ist, erfolgt die SWR Abstimmung.
Gdy antena jest zamocowana na maszcie wykonujemy strojenie SWR
Schliessen Sie dazu ein SWR Meter an die Antenne und stellen Sie die kleinstmögliche Stehwelle mit dem Verschieben des Speisekabels an der 3 Windung der Spule ein.
Miernik SWR wpinamy blisko anteny, przemieszczamy (wodzikiem) przewodu zasilającego na pierścieniu 3 cewki, dla uzyskania możliwie najmniejszej fali stojącej.
Optimieren Sie die Einstellung, indem die obere Klemmplatte etwas hoch oder nach unten verschoben wird.
Optymalizacja ustawień poprzez przesuwanie górnej płyty zaciskowej (lub może wodzika) nieco w górę lub w dół.
Zum Schluss wird die Klemmschraube am Speisekabel der Spule fest gezogen.
Wreszcie, śrubę mocującą kabel zasilający (na wodziku) dosiągamy na zwoju (cewki).
Użytkownik
Optymalizacja ustawień poprzez przesuwanie górnej płyty zaciskowej (lub może wodzika) nieco w górę lub w dół.
ciekawe rozwiązanie
dzieki za tłumaczenie w miarę zrozumiałe na translatorach mi wychodziły głupoty
Ostatnio edytowany przez mobil-żory (2013-04-19 07:30:19)
Użytkownik
mobil-żory napisał:
teraz moje pytanie czy dobrze by było skrócić gwinty i wkręcić je na klej do gwintów podczas rezonansu? jest możliwość ,że się odkręcą
Powyżej wrzuciłem me tłumaczenie tej instrukcji co zapodałeś. Nie skracałbym gwintów.
Nie wkręcał na kleju - on może zadziałać jak dielektryk pogorszyć połączenie elektryczne pierścienia z przeciwwagą.
Wg. mnie to powinno się je wkręcić na maxa i używając do tego chociażby żabki (to taki klucz jak by kto nie wiedział ;) )
Po takim dokręceniu zabezpieczyć przeciw korozji gwint co pozostał poza pierścieniem przciwwag.
mobil-żory napisał:
Krystian_Rubic jeśli będziesz dysponował czasem i chęciami to zapraszam na montaż będziesz mógł obejrzeć antenę a kto wie może zbudujesz taką samą
Oj gdybym miał teraz chociaż trochę czasu - to chętnie, ale coż inne obowiązki praca, budowa, rodzina ehh.. ;) Ale dzięki za zaproszenie może kiedy się skuszę zobaczyć to cudo z bliska.! ;)
Użytkownik
chyba nawet żabka nie pomoże, ponieważ gwint przeciwwagi jest dłuższy niż otwór w który ma być wkręcona.
Użytkownik
Krystian_Rubic napisał:
Wg. mnie to powinno się je wkręcić na maxa i używając do tego chociażby żabki (to taki klucz jak by kto nie wiedział ;) )
Tu mówię, tyle co się da z użyciem klucza, a nie że cały gwint.! ;)
Użytkownik
Górna płyta zaciskowa jest teraz przemieszczona w górę (ustawiona) jak pokazano na rysunku w odległości i obrócona tak, że rura promiennika jest w środku cewki.
czy to znaczy ,że te 2 płyty(wew.wymiar) trzeba ustawić jedną od drugiej na 225mm?
Użytkownik
Tak dokładnie jak podali na rysunku.!
Czyli skok cewki będzie ok 19 mm (=225mm/12zwoi cewki)
Ostatnio edytowany przez Krystian_Rubic (2013-04-19 20:09:45)
Użytkownik
hmm nie wiedziałem,że to takie ważne .Dzięki
Użytkownik
Zmieniając "wysokość" górnej płytki zaciskowej zmienisz efektywną długość promiennika a co za tym idzie możesz nie trafić dóbrze w rezonans anteny - niski SWR.!
Nowy użytkownik
Witam, nakręć na gwint nakrętki kontrujące, wkręć przeciwwagi i dokręć nakrętki i po problemie :)
pozdrawiam
Użytkownik
marekpapro napisał:
Witam, nakręć na gwint nakrętki kontrujące, wkręć przeciwwagi i dokręć nakrętki i po problemie :)
pozdrawiam
no dzięki zastanawiałem się jak wzmocnić gwinty dobra myśl
Użytkownik
Na 3mm gwintu który mu zostaje na przeciwwagach będzie ciężko założyć nakrętkę, ale zawsze można mniej gwintu wkręcić w pierścień.
Ta cewka anteny to jak przeliczając to ona ma ok 490 cm po rozwinięciu ;) spory kawałek.
Użytkownik
a słuchajcie co daje wielkość cewki ?
czy ona ma wpływ na moc anteny
krystian_rubic co sadzisz o tej dziurce na dole może służyć ona do regulacji swr promiennikiem czy może jest to otwór na jakąś kontrę?
Ostatnio edytowany przez mobil-żory (2013-04-20 10:28:18)
Użytkownik
mobil-żory a czy tak wygląda tylko jedna tulejka czy każda.?
Na zdjęciu zobaczyłem że najgrubszy ma czyli pierwszy od dołu.
A jeśli jedna to która (w sensie który element promiennika ma taką tulejkę)?
Co do:
mobil-żory napisał:
a słuchajcie co daje wielkość cewki ?
to odsyłam do wątku podtytułem:
Parametry charakteryzujące antenę - Punkt Wielkość falowa
Tam zapisałem do czego służy cewka w antenie.
Ostatnio edytowany przez Krystian_Rubic (2013-04-20 15:46:06)
Użytkownik
tak wygląda każda mufa ,1 otwór jest na przestrzał zakończony gwintem (ten górny) dolna dziura jest tylko z 1 strony i w promienniku jest tak samo czyli wygląda na to ,że jest to dziurka kontrująca lub służąca do stabilizacji całego promiennika.tak myślę,że samym promiennikiem nic się nie ustawia. mogę go więc bez przeszkód stawiać na maszcie, później dokręcimy przeciwwagi i strojenie zostanie na sam koniec
Ostatnio edytowany przez mobil-żory (2013-04-21 07:25:55)